Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ροή του χρήματος» μέσα από τις παγιδεύσεις του Predator

Πώς αξιολογούν πηγές τα (πρώτα;) στοιχεία για τον επιχειρηματικό χώρο, με έμφαση στα εξοπλιστικά. Τα τέσσερα «αν» που θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, εν αναμονή του τρίτου γύρου αποκαλύψεων.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ροή του χρήματος» μέσα από τις παγιδεύσεις του Predator

Όσο αυξάνονται τα κομμάτια του παζλ τόσο πιο εύκολα διακρίνονται οι λεπτομέρειες της μεγάλης εικόνας που τιτλοφορείται «τηλεφωνικές παρακολουθήσεις».

Αυτή την εκτίμηση κάνουν αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η προσοχή, αυτή τη στιγμή, στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούν οι αποκαλύψεις (και) του τελευταίου διημέρου.

Δεδομένου ότι έρχεται και τρίτος γύρος στοιχείων (σ.σ. το έχει προαναγγείλει ο εκδότης του Documento κ. Βαξεβάνης), το ερώτημα είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επισπεύσει την προκήρυξη των εκλογών (αμέσως μετά τις γιορτές) ή εάν θα επιμείνει στην άνοιξη, όπως φέρεται να προκρίνει ο ίδιος.

Αναπάντητο, όπως σημειώνουν, είναι και το ερώτημα εάν θα οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα του στις κάλπες ή θα προκριθεί διαδοχή από την κοινοβουλευτική ομάδα. Το τρίτο ενδεχόμενο, να τον «ρίξουν» βουλευτές της ΝΔ, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, τουλάχιστον υπό τα σημερινά δεδομένα.

Όπως εξηγούν οι υποψιασμένοι, τον λόγο εν προκειμένω θα τον έχουν αφενός οι «βαρόνοι» του κόμματος και αφετέρου τα «ισχυρά κέντρα» που στήριξαν την εκλογή του κ. Μητσοτάκη τόσο στην προεδρία του κόμματός του όσο και στις εκλογές του 2019.

«Τα επεισόδια αυτού του σίριαλ δεν έχουν γραφτεί ακόμα», λένε. Επισημαίνουν δε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο η απάντηση του ερωτήματος «πόσοι από όσους παρακολουθούνταν με το Predator είχαν μπει και σε ‘νόμιμη επισύνδεση’ από την ΕΥΠ».

Αυτή την ερώτηση άλλωστε υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή, πλην όμως δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη.

«Follow the money»

Εν αναμονή και της σημερινής τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν μία ενδιαφέρουσα πτυχή των χθεσινών αποκαλύψεων από το Documento: τις παρακολουθήσεις με οικονομικά κίνητρα.

Σημειώνουν τα εξής:

- Εκτός από τις παρακολουθήσεις για τη ροή πολιτικών, δημοσιογραφικών και προσωπικών πληροφοριών, από τα νέα ονόματα που δημοσιοποίησε χθες η εφημερίδα προκύπτει ότι στο στόχαστρο του «παρακρατικού μηχανισμού» ήταν και η ροή του χρήματος. Κυρίως η ιχνογράφηση οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με τα εξοπλιστικά, με φορείς του δημοσίου και μεγάλα κοινοτικά κονδύλια δισεκατομμυρίων.

- Στη λίστα των «παγιδευμένων» με το Predator συμπεριλαμβάνονται ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, ο Γιώργος Πατεράκης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Άρης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

- Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ειδικά η παρακολούθηση προσώπων που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σπεύσει να υπογράψει μέσα σε 2,5 χρόνια εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ άνω των 14 δισ. ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στα Ραφάλ, η συμφωνία είτε δεν ήταν καν σε γνώση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είτε είχαν εκφραστεί διαφωνίες λόγω άλλων προτεραιοτήτων.

- Από τις δύο λίστες ονομάτων επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μαξίμου ήταν και η παρακολούθηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι «παγιδεύτηκαν» με το Predator πρόσωπα όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης και μετέπειτα Εργασίας), η Γκρατσιέλα Κλάδη, η οποία εργάζεται στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της Αegean, ο Πάνος Κυριακόπουλος, δεξί χέρι του κ. Βαρδινογιάννη, ο Χρήστος Αγραφιώτης, στενός συνεργάτης του Γιάννη Αλαφούζου (και μέλος του ΔΣ της Καθημερινής), καθώς και οι Γιάννης Κουρτάκης και Θεόδωρος Καρυπίδης από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v