Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρακολουθήσεις: Ερώτημα η ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση θέλει «ευρεία υπερψήφιση» του νομοσχεδίου και η Χ. Τρικούπη «μελετά τις διατάξεις». Προβληματισμός στελεχών της για τυχόν… «δις εξαμαρτείν». Αντίδραση από την ΑΔΑΕ για τον παραγκωνισμό της.

Παρακολουθήσεις: Ερώτημα η ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο

Στον ευσεβή πόθο της κυβέρνησης να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις από τουλάχιστον άλλο ένα κόμμα, πλην φυσικά της ΝΔ, επικεντρώνονται τα “πηγαδάκια” στη Βουλή - πέραν των συζητήσεων και της ανταλλαγής… πληροφοριών για τις νέες αποκαλύψεις που επίκεινται.

Η προσοχή στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεδομένων των χαμηλών τόνων που έχει τηρήσει από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, αλλά και της εστίασης, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε ένα μόνο σημείο του: σ' αυτό που ορίζει ότι η ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και μετά την παρέλευση …τριών ετών από τη λήξη της “νόμιμης επισύνδεσης”.

Το εν λόγω σημείο ακυρώνει, ουσιαστικά, το αίτημα της αντιπολίτευσης να έχει αναδρομική ισχύ το νομοσχέδιο (σ.σ. δεν θα έχει, όπως ορίζεται σε αυτό) καθώς ακόμα και αν η κυβέρνηση υποχωρήσει, ουδείς θα μάθει για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε πριν… το 2024.

Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη μάλιστα, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο - για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία - ένας πολιτικός αρχηγός να ζητά για το κόμμα του την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές και, ενδεχομένως, να παίρνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό… για ποιους “λόγους εθνικής ασφαλείας” τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Πέραν τούτου, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη του κόμματος αναδεικνύουν και τις άλλες διατάξεις, όπως η καταστροφή του υλικού παρακολούθησης έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της και την “υπερεξουσία” που δίνεται στον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής να αποφασίζει για την “επισύνδεση” πολιτικού προσώπου.

Όπως παραδέχονται δε, “πρέπει να είμαστε δέκα φορές πιο προσεκτικοί για την ψήφο που θα δώσουμε, διότι ‘δεν μας παίρνει’ για δεύτερο mea culpa”. Με αυτό εννοούν το “κάναμε λάθος” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη θετική ψήφο που έδωσαν την άνοιξη του 2021 στην αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα πρόσωπα που τέθηκαν σε παρακολούθηση. Στην κίνηση αυτή, μάλιστα, είχε προχωρήσει η κυβέρνηση μετά το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να ενημερωθεί για την παγίδευση του από την ΕΥΠ.

“Το δις εξαμαρτείν θα μας κοστίσει πολύ”, είναι η κατακλείδα των παρατηρήσεών τους.

Ερωτηθείς χθες για το αν το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα αξιολογήσει και θα τοποθετηθεί με την ψήφο και τον πολιτικό του λόγο.

ΑΔΑΕ: Ουδέποτε ενημερωθήκαμε

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, απαξίωσε να συνομιλήσει μαζί της πριν δημοσιοποιήσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσε που εξέδωσε, η ΑΔΑΕ "ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της”.

Παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι τα σημεία του νομοσχεδίου μεταβάλλουν “άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών”.

Κάνει γνωστό δε, ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τις θέσεις της για κάθε διάταξη ξεχωριστά.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μόνο επτά ημέρες και, στη συνέχεια, θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Θέση για τον “παραγκωνισμό” της ΑΔΑΕ πήρε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρεμβαίνοντας στη Βουλή. Όπως τόνισε, παρότι η ΑΔΑΕ είναι κατά το Σύνταγμα η αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου, η ενημέρωση στον παρακολουθούμενο ανατίθεται, μέσω του νομοσχεδίου, σε τριμελή επιτροπή όπου την πλειοψηφία θα έχουν δύο διορισμένα από την κυβέρνηση πρόσωπα: ο διοικητής και ο εισαγγελέας της ΕΥΠ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσε και χθες, για δεύτερη ημέρα, τους τόνους, με κεντρικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση βάζει και νομοθετική ταφόπλακα στην προσπάθεια διαλεύκανσης των υποκλοπών, κλείνοντας όποιο στεγανό ελέγχου υπάρχει και εξαφανίζοντας τα ίχνη των παρακολουθήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v