Η επόμενη μέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη

Η αντίδραση Δένδια μετά την προσπάθεια παγίδευσής του. Η ρήξη με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης και η σύγκλιση με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Σε απόλυτο συντονισμό Μητσοτάκης - Δένδιας, διαμηνύει το Μαξίμου.

Η επόμενη μέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη

Διαφορετικά απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί εξελίχθηκε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Αιτία, η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς και το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε, επιδιώκοντας να τον υποδεχτεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας. Και αυτό, μολονότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαμηνύσει εξαρχής -λαμβάνοντας μάλιστα και τη σχετική διαβεβαίωση- ότι δεν θέλει να συναντηθεί με κανένα μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που έχει συνυπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και την επακόλουθη τουρκολιβυκή συμφωνία.

Η θέση της χώρας μας (αλλά και της γειτονικής και κρίσιμης γεωστρατηγικά Αιγύπτου) είναι πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Μόνη υποχρέωσή της, πλέον, να διεξαγάγει τις εκλογές οι οποίες εκκρεμούν εδώ και καιρό, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.

«Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη», δήλωσε ο κ. Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του, μετά την Τρίπολη στην οποία «πήγε, είδε και απήλθε». Αλλά, όπως διευκρίνισε, «με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε. Όσον αφορά την  υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης, κατά τον ίδιο, «έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι η είδηση της ανάκλησης του επιτετραμμένου της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις έγινε γνωστή όχι από ΜΜΕ της βορειοαφρικανικής χώρας, αλλά από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα.

Επιχείρηση παγίδευσης

Ουσιαστικά χθες, με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την επιχείρηση παγίδευσης του κ. Δένδια για τη δημιουργία τετελεσμένων και όλα όσα ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε η ρήξη με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Τρίπολης και η σύγκλιση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, τον οποίο συνάντησε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η γρήγορη διπλωματική ανατροπή πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το «Politico», σε αναμονή πλέον του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες. Οι αισιόδοξοι τον προσδιορίζουν για τον Ιανουάριο του 2023, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίηση της Ελλάδας για την καταδίκη των τουρκολιβυκών «μνημονίων» από τον συνομιλητή του.

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας. «Καμία διαφωνία και καμία έλλειψη συντονισμού δεν υπάρχει. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν και την Τετάρτη στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου χαράχτηκε η γραμμή που θα ακολουθηθεί στο ταξίδι στη Λιβύη». Όσον αφορά την παραπομπή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, είναι πάγια τακτική και δεν υποκρύπτει τίποτε άλλο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v