Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Δημοκρατία και κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Ποιος πρωθυπουργός, σε ποια χώρα του δυτικού κόσμου, θα μπορούσε να σταθεί έστω και ένα λεπτό στη θέση του, όταν βγαίνουν στο φως όλες αυτές οι αποκαλύψεις;», το ερώτημα. Η αντίδραση Οικονόμου.

Α. Τσίπρας: Δημοκρατία και κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Όταν πριν κάποιους μήνες μίλησα για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για υπερβολές. Σήμερα λοιπόν, μέσα στον ζόφο των αποκαλύψεων για το δίκτυο υποκλοπών Μητσοτάκη, θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου: ήταν πολύ ελαφρύς εκείνος ο χαρακτηρισμός».

Με αυτή τη φράση, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τον τόνο της οξύτατης κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση και θα κορυφώσει στην πορεία προς τις εκλογές.

Αφού τόνισε ότι η δημοκρατία και η κοινωνία βρίσκονται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», εξήγησε: «Το βασικό θέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αν είναι κακή ή χειρότερη αλλά ότι αποδείχτηκε επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία. Επιχείρησε να στήσει ένα καθεστώς που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και είναι επικίνδυνο για την κοινωνία, για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, για τη ζωή την ίδια κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη. Εύχομαι να μην αποδειχτεί επικίνδυνο και για την εθνική μας ασφάλεια».

«Σαπίλα»

Εστιάζοντας, όπως αναμενόταν, «στη σαπίλα που κρύβει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», τόνισε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι παρακολουθήσεις δεν είναι για τον κ. Μητσοτάκη ένα ατύχημα, είναι μέθοδος διακυβέρνησης. Είναι η μέθοδος της διασφάλισης εξουσίας μέσω της συγκέντρωσης κρίσιμων πληροφοριών. Από όλους, μα πρωτίστως από τους ανθρώπους γύρω του, για να εξασφαλίσει τη σιωπή και την ανοχή τους:

  • Την ανοχή τους πάνω από όλα στις καθεστωτικές πρακτικές.
  • Στην πειρατεία σε βάρος του κράτους και των δημόσιων ταμείων.
  • Στις εκτεταμένες πρακτικές λεηλασίας τόσο του δημόσιου πλούτου με τα περίφημα γκόλντεν μπόις που εφορμούν ως γαλάζιες ακρίδες στο δημόσιο, όσο όμως και με τα γαλάζια κοράκια, όπως ο μέχρι χθες βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, ο κος Πάτσης.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι οι υποθέσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη έδειχναν ότι αποτελούσαν την κορυφή του παγόβουνου. Δεν είχαμε όμως ούτε εμείς διανοηθεί, πόσο βάθος, πόση έκταση και πόση σαπίλα έκρυβε αυτή η υπόθεση. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πώς γίνεται ένας πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας να μη νιώθει τον παραμικρό δισταγμό να καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας και να ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας. Και σήμερα, που οι πολίτες βλέπουν μπροστά στα μάτια τους όλο το εύρος των πρακτικών αυτού του καθεστώτος, μας φαντάζει ακατανόητο πώς είναι δυνατόν η δημοκρατία μας να μην έχει άμυνες αυτοπροστασίας και το πολιτικό μας σύστημα στοιχειώδες ανάστημα αξιοπρέπειας».

Γιατί κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης

«Αλήθεια, ποιος πρωθυπουργός και σε ποια χώρα του δυτικού κόσμου θα μπορούσε να σταθεί έστω και ένα λεπτό παραπάνω στη θέση του, όταν βγαίνουν στο φως όλες αυτές οι αποκαλύψεις; Ο κ. Μητσοτάκης χυδαιολογεί, εξαναγκάζοντας τους υπουργούς που παρακολουθεί να κάθονται στην πρώτη γραμμή και να τον χειροκροτούν. Κρύβεται για τρεις συνεχόμενες Παρασκευές (σ.σ. μην απαντώντας στις ερωτήσεις που του κατέθεσε), όπως κρύφτηκε και από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχετε δει εσείς κανέναν αθώο να κρύβεται; Μόνο οι ένοχοι κρύβονται. Κρύβεται, επικαλείται το απόρρητο και απειλεί όποιον μιλήσει με ποινές φυλάκισης.

Και σήμερα, κρύφτηκε πάλι, γιατί αν ήταν εδώ, θα τον καλούσα να απαντήσει σε ένα και μόνο απλό ερώτημα: Αφού μας λες ότι η ΕΥΠ δεν έχει σχέση με το παράνομο λογισμικό, πες μας αν η ΕΥΠ, που έχεις υπό την εποπτεία σου, παρακολουθούσε, όπως με τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, και υπουργούς σου. Και κυρίως, αφού μόνο εσύ έχεις τη δυνατότητα, γιατί δεν ζητάς από τα μέλη της κυβέρνησής σου, που παρουσιάζονται στις λίστες του Predator, να ζητήσουν από την ΑΔΑΕ να διεξαγάγει έλεγχο στους παρόχους για το αν ετέθησαν ή όχι σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Με διαταγή Κοντολέοντος και την υπογραφή της ανέλεγκτου κρίσεως εισαγγελέως κας Βλάχου.

Επειδή όμως γνωρίζει ότι δεν είναι αθώος και ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, κρύβεται. Και ταυτόχρονα ηγείται της επιχείρησης συγκάλυψης και της χυδαίας επίθεσης, της ελεεινολογίας απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Με βασικό επιχείρημα ότι δεν ήξερε τι έκανε ο ανιψιός του. Δηλαδή ότι είναι ένας ανεπαρκής, μειωμένου καταλογισμού πρωθυπουργός -προτιμά να λέει ότι είναι ανεπαρκής παρά να παραδεχτεί ότι είναι αδίστακτος. Εμείς του απαντάμε ότι είναι κάτι χειρότερο από ανεπαρκής και αδίστακτος. Είναι επικίνδυνος».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την επίθεση που δέχθηκε από την κυβέρνηση όταν μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση των εξοπλιστικών συμβάσεων, επειδή δεν προβλέπουν ούτε ένα ευρώ στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Συνέδεσε με νόημα, δε, τις εξοπλιστικές συμφωνίες με την αποκάλυψη ότι στη λίστα παρακολούθησης με το Predator είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιναύαρχος Α. Αλεξόπουλος.

«Είναι ο διευθυντής εξοπλισμών υπό παρακολούθηση; Είναι σε θέση ο πρωθυπουργός να το διαψεύσει; Θα ζητήσει από την ΑΔΑΕ να μας διαφωτίσει αν και αυτόν τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Κοντολέοντος; Διότι εδώ δεν πρόκειται για ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για ζήτημα εθνικής ασφάλειας», επισήμανε.

Tελεία και παύλα

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο, το έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί και σε έλλειμμα εθνικό». Ειδικά για τα εθνικά θέματα, τόνισε: «Το πόσο ταλαιπωρείται η εξωτερική μας πολιτική από την ανασφάλεια του κ. Μητσοτάκη και την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τον υπουργό των Εξωτερικών το βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου δυστυχώς ακυρώνεται η εθνική στρατηγική μιας δεκαετίας.
Ο East Med ακυρώθηκε, το Όρουτς Ρέις έφτασε μέχρι έξω από τη Ρόδο χωρίς ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Λιβύη συνάπτει τη μια παράνομη συμφωνία μετά την άλλη. Και οποιαδήποτε περιθώρια διείσδυσής μας στη χώρα αυτή εξαφανίστηκαν χθες με μια ερασιτεχνικά προετοιμασμένη επίσκεψη.

Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης και ας γνωρίζουν όλοι: Η αγάπη για την πατρίδα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και σήμερα, προνόμιο καμίας παράταξης. Και η Αριστερά, η προοδευτική παράταξη, επειδή σ' αυτήν αναφέρονται, έχει αποδείξει αυτή την αγάπη σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας. Με ανείπωτες θυσίες και με αίμα. Από τότε που οι ηγέτες της ζητούσαν να βγουν από τις φυλακές για να πολεμήσουν τον εχθρό. Ας αφήσουν λοιπόν τα παιχνίδια του διχασμού και τις επιθέσεις εθνικοφροσύνης στην Αριστερά και τη δημοκρατική παράταξη. Κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν θα δεχτεί παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια της χώρας στο όνομα οποιασδήποτε κομματικής ή προσωπικής επιδίωξης. Τελεία και παύλα».

Μαζικό πλέον το «Φύγετε»

Αναφερόμενος εκτενώς στα προβλήματα της αισχροκέρδειας και της αδυναμίας όλο και περισσότερων πολιών να αντεπεξέλθουν, κατέληξε:

«Η δική μας ευθύνη είναι πια πολύ βαριά: Να γίνουμε το όχημα της λύτρωσης για την κοινωνία που υποφέρει, για τη δημοκρατία που απειλείται. Δεν δίνουμε πια μια μάχη θέσεων αλλά μια μάχη αρχών για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Η δημοκρατία απέναντι στην ασυδοσία. Η δικαιοσύνη απέναντι στην αυθαιρεσία. Η ασφάλεια απέναντι στον φόβο. Σε αυτή τη σπουδαία δημοκρατική μάχη, δεν περισσεύει κανένας. Σε αυτή τη στροφή της ιστορίας, την ηχηρή απάντηση δεν θα τη δώσουν παθητικοί αναγνώστες ή τηλεθεατές, αλλά ενεργοί πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να βάλει την κοινωνία και τη δημοκρατία απέναντί του. Η κυβέρνηση των υποκλοπών δεν θα χρειαστεί πια να στήσει αυτί για να ακούσει τι λέει ο καθένας, διότι πλέον όλη η κοινωνία βοά. Η φωνή όλων μετατρέπεται σε ένα μαζικό "Φύγετε", απέναντι στο καθεστώς της σήψης και της παρακμής».

Γ. Οικονόμου: Κάνει τον τιμητή

«Την ημέρα που ξεκινά στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πιο στενού του συνεργάτη, στη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του, κ. Ν. Παππά, κατηγορούμενου μάλιστα για βαρύτατα αδικήματα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να παραδώσει μαθήματα Δημοκρατίας και να κάνει τον τιμητή», σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παράλληλα, εξακολουθεί να αμφισβητεί τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και να υποτιμά τη λαϊκή ετυμηγορία, ισχυριζόμενος πως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη θέση του επειδή τάχα το 2019 τον επέλεξαν συμφέροντα. Κι ας μην απορεί για την κριτική που δέχεται εξαιτίας της στάσης του απέναντι στην αμυντική θωράκιση της χώρας, η οποία δεν υπήρξε καθόλου απρόκλητη. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που απείλησε ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας εάν δεν υπάρχει -λέει- ελληνική προστιθέμενη αξία, την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδεχόταν δύο ακόμα νέα Rafale. Αναφορά που μόνο σε συμφέροντα μεσαζόντων παραπέμπει.

Από τη μια λοιπόν υπάρχει ο κ. Τσιπρας, που, επειδή δεν ξέρει τι να κάνει για την πραγματικότητα, κάνει αυτό που ξέρει καλά: κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό χωρίς στοιχεία και τεκμήρια. Με μόνο του όπλο τη λάσπη, παρότι η κ. Φωτίου, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Μαντζουράνης αποδόμησαν πλήρως το συκοφαντικό του αφήγημα.

Από την άλλη υπάρχει η Κυβέρνηση, που μεριμνά ουσιαστικά για την προστασία της ποιότητας ζωής από τις παγκόσμιες κρίσεις, θωρακίζει τη χώρα από τις έξωθεν επιβουλές και ενισχύει θεσμικά τη Δημοκρατία μας. Αυτό είναι το τεκτονικό ρήγμα που μας χωρίζει», καταλήγει.

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν τον τιμά να παριστάνει τον ανόητο

Δεν περιμέναμε ότι θα τολμούσε να δώσει μισή απάντηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο εκπρόσωπος του εθνικού κοριού, απαντά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο δεν τον τιμά το να παριστάνει τον ανόητο, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «καταργήσει» τις συμφωνίες για τα γαλλικά εξοπλιστικά, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τις επαναδιαπραγματευθεί προκειμένου χρήματα από τα 14 δισ. που υπέγραψε μόνος του ο κ. Μητσοτάκης σε δυο χρόνια, να μείνουν στην εγχώρια βιομηχανία, όπως συμβαίνει σε όλα τα σχετικά προγράμματα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μιας και μιλά ωστόσο ο κ. Οικονόμου, μπορεί να απαντήσει εάν παρακολουθούσαν τον γενικό διευθυντή εξοπλισμών κ. Αλεξόπουλο, για να ελέγχουν τη ροή του χρήματος από τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών που υπέγραψαν;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v