Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο πρωθυπουργός για τις 5+2 διπλές παρακολουθήσεις

Ανάβει νέες φωτιές σημερινό δημοσίευμα για παράλληλη δράση ΕΥΠ-Predator εναντίον άλλων πέντε προσώπων. «Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τον Ν. Ανδρουλάκη. Θα πει το ίδιο και για τον Κ. Χατζηδάκη;». Δεύτερες σκέψεις στη Χ. Τρικούπη για το το νομοσχέδιο περί παρακολουθήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο πρωθυπουργός για τις 5+2 διπλές παρακολουθήσεις

«Για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Βουλή ότι δεν τη γνώριζε και πως ήταν μεν νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος. Για τη “νόμιμη επισύνδεση”, πάλι από την ΕΥΠ, του υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη, θα πει τα ίδια; Ή θα σιωπήσει;»

Αυτό το ερώτημα θέτουν στελέχη της αντιπολίτευσης (όχι μόνο της αξιωματικής) μετά το νέο κύμα αποκαλύψεων της εφημερίδας Documento, το οποίο αφορά παρακολουθήσεις πέντε προσώπων τόσο με το Predator όσο και μέσω της ΕΥΠ.

Εάν το δημοσίευμα δεν διαψευστεί, η αντιπολίτευση «θα δικαιούται να πει πως αποδεικνύεται, πλέον, η ύπαρξη ενιαίου κέντρου που έδινε τις εντολές για παρακολουθήσεις προσώπων μέσα από τα δύο συστήματα».

Το εν λόγω επιχείρημα ήταν, λένε, έτσι κι αλλιώς ισχυρό, καθώς αποδεδειγμένα:

  • Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε τεθεί σε «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ, αλλά όταν το ανακάλυψε και απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ για ενημέρωση, η επισύνδεση διακόπηκε και άρχισε η παρακολούθηση με το Predator.
  • Με τον κ. Ανδρουλάκη έγινε το ανάποδο: όταν δεν έγινε κατορθωτή η παρακολούθηση με το Predator (διότι δεν πάτησε το link-παγίδα), μπήκε σε επισύνδεση από την ΕΥΠ.

Οι πέντε «νόμιμες επισυνδέσεις»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του σημερινού Documento, τα πέντε πρόσωπα που μπήκαν σε διπλή παρακολούθηση από ΕΥΠ και Predator είναι:

  • Ο Κωστής Χατζηδάκης, την περίοδο που ήταν υπουργός Ανάπτυξης και χειριζόταν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα.
  • Ο Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της Καθημερινής.
  • Ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος ε.α., γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών.
  • Ο Αλέξης Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, που εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 19 Αυγούστου 2020.
  • Ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής που διαγράφτηκε από τη ΝΔ και αποχώρησε από το ΕΛΚ, προσχωρώντας στο RenewEurope του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό, παραδέχτηκε (διά στόματος πρωθυπουργού) την επισύνδεση στον κ. Ανδρουλάκη και δεν είπε τίποτα για τη διπλή παρακολούθηση του κ. Κουκάκη. Τώρα; Τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένου ότι δύο από τα πρόσωπα (Ανδρουλάκης-Χατζηδάκης) απολαμβάνουν βουλευτική και ευρωβουλευτική ασυλία;» είναι το ερώτημα που θέτουν, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τρεις ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για το εάν μέλος της κυβέρνησής του έχει παγιδευτεί από την ΕΥΠ. Και οι τρεις έμειναν αναπάντητες.

Στην Αγ. Παρασκευή το Predator

Στο σημερινό Βήμα δημοσιεύεται ρεπορτάζ-συνέχεια των αποκαλύψεων του InsideStory (Τέλλογλου-Τριανταφύλλου), σύμφωνα με το οποίο το Predator είχε εγκατασταθεί σε χώρους της ΕΥΠ στην Αγ. Παρασκευή. Στο δημοσίευμα αναφέρονται πληροφορίες για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις παρακολουθήσεις και μετά τις αποκαλύψεις του Αυγούστου μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Δεύτερες σκέψεις για το νομοσχέδιο

Στο περιθώριο όλων αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι ξανασκέφτεται την ιδέα να υπερψηφίσει, επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που έρχεται εντός των ημερών στη Βουλή.

Οι αρχικές πληροφορίες το έφερναν να διαφοροποιείται μόνο σε επιμέρους άρθρα, όπως αυτό που ορίζει ότι ο παρακολουθούμενος έχει δικαίωμα να ενημερωθεί αφού περάσουν… τρία χρόνια από τον τερματισμό της «νόμιμης επισύνδεσης» και, επίσης, αφού το εγκρίνει τριμελής επιτροπή, της οποίας τα δύο μέλη ορίζονται από την κυβέρνηση.

Ως φαίνεται, η Χ. Τρικούπη στάθμισε τις αντιδράσεις και θεωρείται πολύ πιθανό να προταθεί, από τον κ. Ανδρουλάκη, ένα διαφορετικό σχέδιο νόμου, καλώντας την κυβέρνηση να το αποδεχτεί. Στην αντίθετη περίπτωση, θα αιτιολογήσει το «όχι» του κόμματος του στο κυβερνητικό νομοσχέδιο - εάν βεβαίως οριστικοποιηθεί η καταψήφιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v