Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τακτική Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο

Τι θα προτάξει και τι θα υποβαθμίσει ο πρωθυπουργός, κατά τις περιοδείες του. Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα εκλογικά διλήμματα και η σημασία της πρώτης κάλπης και της αυτοδύναμης ΝΔ.

Η τακτική Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο

Κατά τη διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, αποκρυπτογραφήθηκε σημείο προς σημείο η τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός κατά την προεκλογική περίοδο. Ουσιαστικά με το «μοντέλο Πάτρας», ο ίδιος και η κυβερνώσα παράταξη θα πορευτούν στον δρόμο προς τις κάλπες, τις οποίες για μία ακόμη φορά προσδιόρισε χρονικά για το τέλος της τετραετίας: «Δεν βλέπω δύο εκλογές. Σκέφτομαι τις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μη με ρωτήσετε για την ημερομηνία, γιατί ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω ακόμα αποφασίσει ακριβώς ποια θα είναι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην αχαϊκή πρωτεύουσα, θέτοντας τους βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο πρωθυπουργός, πέρα από τις επισκέψεις σε έργα υποδομών, σε επιχειρήσεις και στα κέντρα των πόλεων που θα επισκέπτεται, θα προχωρά στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, προκειμένου οι πολίτες «να θυμούνται πόσα πράγματα έχουν συμβεί την τελευταία τετραετία, εν μέσω μάλιστα των πολλαπλών κρίσεων». Παράλληλα, θα υπενθυμίζει τα αρνητικά της διακυβέρνησης Τσίπρα και θα καλεί τις τοπικές κοινωνίες να συγκρίνουν τις δύο περιόδους, τις συνθήκες και τα αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, καθώς και τα πρόσωπα που θα κληθούν στις επόμενες εκλογές να κρίνουν δια της ψήφου τους.  

«Οι πολίτες θα επιλέξουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό στις εκλογές», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Τα διλήμματα παραμένουν τα ίδια και είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι πολίτες στις εκλογές ψηφίζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και θα συγκρίνουν τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με τα 4 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό εμένα».

Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει τη σημασία της πρώτης κάλπης, προκειμένου να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος ή η ψήφος διαμαρτυρίας, καθώς και την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ για να μην έρθει ο τόπος ξανά αντιμέτωπος με «νέες περιπέτειες».

Κρίνει το αποτέλεσμα

Έμφαση ο πρωθυπουργός θα επιμείνει να δίνει στη μεσαία τάξη, η οποία θεωρεί ότι κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ως προς τη συνέπειά μας για τις δεσμεύσεις μας που αναλάβαμε απέναντι στη μεσαία τάξη, υλοποιήσαμε αυτά τα οποία είπαμε. Είπαμε ότι θα κόψουμε τον ΕΝΦΙΑ και τον κόψαμε και παραπάνω από 30% που είχαμε δεσμευτεί. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές και τις μειώσαμε. Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους οριζόντια και τους μειώσαμε. Δεν είχαμε πει ότι θα καταργούσαμε τον φόρο στη γονική παροχή που αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη, αλλά το κάναμε», σημείωσε και παρέπεμψε στο θυμικό των πολιτών: «Η μεσαία τάξη θυμάται πάρα πολύ καλά ποιος την τσάκισε στους φόρους και ποιος ήρθε και τη στήριξε ως προς το εισόδημά της, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια εισαγόμενη ακρίβεια», είπε.

Μαζί με τη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός επιδιώκει τη στήριξη και των ευάλωτων πολιτών: «Η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας απέναντι στην κοινωνία... Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις. Το "καλάθι του νοικοκυριού" το οποίο χλευάστηκε, δουλεύει.

Παράλληλα, στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας παρέχουμε και 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα ως ένα μικρό βοήθημα απέναντι στην ακρίβεια.

Όλους τους συμπολίτες μας αφορά η στήριξη στο ρεύμα. Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να μη βλέπει στον λογαριασμό του τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε αυτή η κρατική παρέμβαση». Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μαζί με τις μειώσεις των φόρων προφανώς, μαζί με την αύξηση των συντάξεων που θα τη δουν οι συνταξιούχοι μας από 1/1/2023, σχεδόν 8%  για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Όφελος θα υπάρξει και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για δημόσιους υπαλλήλους και για συνταξιούχους».

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να υποβαθμίζει το ζήτημα των υποκλοπών και των δημοσιευμάτων-αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Είναι σαχλαμάρες. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καλό θα είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Και εν πάση περιπτώσει, όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει στον εισαγγελέα», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου, με εμφανή τη διάθεση αλλαγής ατζέντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v