Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικός «κάλπες» με ψηφοδέλτια και νέο... κυβερνητικό team

Oι τρεις βασικοί άξονες της εκλογικής προετοιμασίας «δια παν ενδεχόμενο». Γιατί ο Α. Τσίπρας είπε «ένας πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει». ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νέα πρόσωπα και… παλιννοστούντες, ο διπλός στόχος για τα ψηφοδέλτια.

ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικός «κάλπες» με ψηφοδέλτια και νέο... κυβερνητικό team

Η φράση του κ. Μητσοτάκη «μυρίζουν εκλογές» κινητοποίησε όλα τα κομματικά επιτελεία που επισπεύδουν την κατάρτιση ψηφοδελτίων και τις τελικές πινελιές στα προγράμματα.

«Δια παν ενδεχόμενο», διευκρινίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς παραμένει ισχυρή η άποψη ότι η πρωθυπουργική αναφορά στοχεύει περισσότερο στην εσωκομματική ηρεμία και στην αποτροπή «διαφόρων στομάτων να ανοίξουν» (ομερτά) για τις υποκλοπές, παρά στον χρονικό προσδιορισμό της αναμέτρησης.

Σε κάθε περίπτωση, «είτε Φεβρουάριο, είτε Απρίλιο, είτε… οποτεδήποτε μέσα στο επόμενο επτάμηνο, η χώρα μπήκε σε εκλογική τροχιά και η προετοιμασία είναι δεδομένη».

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν «περίπου έτοιμοι» να ανακοινώσουν τα περισσότερα ψηφοδέλτια (ο προγραμματισμός μιλάει για το επόμενο δεκαήμερο), να κωδικοποιήσουν τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος και να παρουσιάσουν τη νέα «βιτρίνα» του κόμματος.

Δηλαδή, πέραν του νέου προσώπου που θα αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού ο Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών, θα περάσουν μπροστά τα στελέχη τα οποία θα «φωτογραφίσουν» τη βασική κυβερνητική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα.

Από τις ελάχιστες πληροφορίες που συλλέγονται, προκύπτει ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις και ότι αυτό το υπουργικό team θα μοιάζει λίγο με εκείνο της πρώτης φοράς. Τον τελευταίο λόγο, φυσικά, θα τον έχει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απέδειξε με τη σύσταση του think tank ότι δουλεύει μεθοδικά «εντός και εκτός τειχών» για να συνδυάσει την εμπειρία της πρώτης διακυβέρνησης με τον αέρα της διεύρυνσης.

Όχι διαπιστώσεις, πειστικές λύσεις

Ένα βασικό στοιχείο που συζητήθηκε διεξοδικά στο ηγετικό επιτελείο αφορά την επικέντρωση των καθημερινών παρεμβάσεων: «Αυτό που θέλουν οι πολίτες δεν είναι διαπιστωτικές δηλώσεις για τα προβλήματά τους, διότι τα ξέρουν καλά. Ζητούν πειστικές λύσεις, κυρίως τις άμεσες, όχι γενικόλογα προγράμματα», αναφέρει πηγή που μετέχει στις συζητήσεις.

Με την επισήμανση ότι η «συνταγή» οφείλει να περιλαμβάνει τις εξηγήσεις για την ένταση και την έκταση των προβλημάτων τους, διότι κανένα δεν είναι ουρανοκατέβατο. Το στίγμα το δίνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του, όταν, για παράδειγμα, εξηγεί τη διαφορά ακρίβειας και αισχροκέρδειας ή όταν συνδέει το «ελληνικό Γουότεργκεϊτ» με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, αλλά η αισχροκέρδεια είναι made in Greece», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (σε συνέδριο της Ναυτεμπορικής), αναδεικνύοντας παράλληλα την αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους ισχυρούς, μέσα από την υψηλή έμμεση φορολογία και τους τρομακτικούς λογαριασμούς του ρεύματος.

Στην ίδια παρέμβαση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εμφατικά ορισμένες από τις άμεσες λύσεις που εγγυάται ότι θα δώσει μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για παράδειγμα, αφού χαρακτήρισε το (αυξανόμενο) ιδιωτικό χρέος «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας», δεσμεύθηκε για ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλής. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αυτή η ρύθμιση θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: «Εναν για τις επιχειρήσεις, έναν για τα φυσικά πρόσωπα/νοικοκυριά και έναν για τις οφειλές προς το ευρύτερο Δημόσιο».

Για άλλη μια φορά, δε, εμφανίσθηκε έτοιμος για τις κάλπες, διαμηνύοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «ένας πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές αλλά τις προκηρύσσει».

Χ. Τρικούπη: «Νέα πρόσωπα και… επιστροφές»

Ανάλογη προετοιμασία γίνεται και στη Χ. Τρικούπη: μετά τον πρόσφατο ορισμό των δεκάδων τομεαρχών και των αναπληρωτών τους, η ηγετική ομάδα γράφει-σβήνει ονόματα ώστε να παρουσιάσει τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στα μέσα του μήνα. Ο στόχος είναι διπλός: να μπουν νέα πρόσωπα και να επιστρέψουν… παλιά που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα μετά το 2010.

Το «νέο αίμα» θα προέρχεται, κυρίως, από πρόσωπα που έτρεξαν και στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στη μάχη του για την προεδρία του κόμματος σε κάθε νομό. Ως προς τους «παλιννοστούντες», οι μέχρι τώρα συμφωνίες αφορούν πρώην σημιτικά ή βενιζελικά στελέχη που απομακρύνθηκαν (π.χ. η Μιλένα Αποστολάκη), ενώ δεν διαφαίνονται (μέχρι στιγμής) επιστροφές από όσους μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν την Προοδευτική Συμμαχία του.

Ο λόγος του κ. Ανδρουλάκη μοιάζει, επίσης, να επικεντρώνεται στη ζοφερή καθημερινότητα. Για παράδειγμα, παρεμβαίνοντας με τη σειρά του χθες στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, έδωσε έμφαση στη στέγαση και στα κόκκινα δάνεια.

«Μόνο οι τράπεζες απαλλάχθηκαν από τα "κόκκινα δάνεια" και όχι οι πολίτες -όπως επαίρεται η κυβέρνηση - αφού το χρέος τους παραμένει. Δυστυχώς, το κυβερνητικό πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ υλοποιήθηκε μόνο και μόνο για να βοηθήσει λογιστικά τις τράπεζες. Βασίστηκε -κατά βάση- στις ρευστοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς και όχι στις βιώσιμες ρυθμίσεις», τόνισε. Και προχώρησε σε προτάσεις όπως τη νομοθέτηση επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών και έκτακτη εισφορά 4,8% των τραπεζικών υπερκερδών «από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωζώνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v