Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άρωμα εκλογών» στη σύναξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Αθήνα

Οι ηγέτες του ΕΛΚ και η ηγεσία της Ε.Ε. σήμερα και αύριο στη χώρα μας. Ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει τις μάχες της κάλπης για το 2023 και 2024. Ποιοι έρχονται, τι θα συζητήσουν.

«Άρωμα εκλογών» στη σύναξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Αθήνα

Στην Αθήνα κτυπά σήμερα και αύριο η καρδιά της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είκοσι ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρεθούν στη χώρα μας, σε μια άτυπη σύναξη, προκειμένου να συζητήσουν την στρατηγική που θα ξεδιπλώσουν, ενόψει σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024.

Τις εργασίες του «ΕPP Leaders Retreat», ενός κλειστού διημέρου brainstorming που διοργανώνεται σε παραλιακό ξενοδοχείο με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του κόμματος, Θανάση Μπακόλα, θα ανοίξει -μαζί με τον κ. Βέμπερ- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κομβική στιγμή για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός, με τη συγκεκριμένη δράση του ΕΛΚ, αναζητά να ενισχύσει περαιτέρω το διεθνές του προφίλ και να ισχυροποιήσει τη θέση του εντός του κόμματος και μεταξύ των εκπροσώπων της νέας γενιάς ηγετών που το στελεχώνουν.

«Η παρουσία των ηγετών και της Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα μόνο τυχαία δεν είναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρει προτάσεις μόνο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο τραπέζι του ΕΛΚ, όπου η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά φιλοδοξεί να διατηρήσει και να αυξήσει δυνάμεις ενόψει της μάχης του 2024», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσδιορίζουν ως το στόχο των διήμερων εκδηλώσεων, την αλληλοϋποστήριξη και τη συνένωση δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, με φόντο τις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, καθώς και των ευρωεκλογών του 2024.

Αντιπαραβάλλουν μάλιστα την παρούσα συγκυρία με αυτή του Απριλίου του 2019, όταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κηρύξει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές που ακολούθησαν, στην Αθήνα, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάνουν δε λόγο για μια ακόμα έμπρακτη στήριξη των ευρωπαίων ομογάλακτων της Νέας Δημοκρατίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη νέα μάχη που ετοιμάζεται να δώσει με στόχο την επανεκλογή του.

Διαφορετικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συνάντηση, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς των συνηθισμένων Συνόδων του ΕΛΚ που είθισται να προηγούνται των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, θα δώσει την ευκαιρία για πιο ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ ηγετών και αρχηγών κομμάτων, που θα ανταλλάξουν προτάσεις για σημαντικά ευρωπαϊκά πολιτικά και θεσμικά ζητήματα, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η άμυνα και η ασφάλεια.

Στο «ΕPP Leaders Retreat» θα παραστούν, ανάμεσα στους άλλους, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ, Donald Tusk (που θα διεκδικήσει την πολωνική πρωθυπουργία το 2023), ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Andrej Plenkovic, της Σλοβακίας Eduard Heger και της Λιθουανίας Ινγκριντα Σιμονιτέ, o καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.

Στο περιθώριο των εργασιών, αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό. Σύμφωνα με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ξένους ηγέτες, τους οποίους και θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα τονίσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Στόχος παραμένει η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση του κυπριακού, με τον όρο ότι η Τουρκία θα επιδείξει καλή θέληση εγκαταλείποντας τη θέση της για δυο κράτη στο νησί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v