Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ειδική στόχευση στα (πρώην;) «γαλάζια κάστρα» της Μακεδονίας

Σε Φλώρινα-Καστοριά ο Α. Τσίπρας μετά την περιοδεία σε Σέρρες-Κιλκίς. Πού οφείλεται το βορειοελλαδίτικο “σφυροκόπημα”. Μείζον θέμα η καταγγελία ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ειδική στόχευση στα (πρώην;) «γαλάζια κάστρα» της Μακεδονίας

Μετά την Κεντρική Μακεδονία (Σέρρες, Κιλκίς) σειρά παίρνει σήμερα και αύριο η Δυτική (Φλώρινα, Καστοριά) για τις βορειοελλαδίτικες περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει τρεις ιδιαιτερότητες:

  • Η ΝΔ καταγράφει μεγάλη μείωση δυνάμεων στα παραδοσιακά “κάστρα” της που συνολικά φτάνει τις 20 μονάδες.
  • Το πρόβλημα θέρμανσης αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και της αδυναμίας των νοικοκυριών να καταναλώσουν ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
  • Το περίφημο “αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει υποχωρήσει σημαντικά. Όπως αναφέρουν, στις μέχρι τώρα περιοδείες του κ. Τσίπρα δεν έχουν εμφανιστεί “μακεδονομάχοι”, πλην μίας περίπτωσης στις Σέρρες που, όμως, δεν είχε απήχηση.

Το στοίχημα (και) για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να μην κατευθυνθούν οι πρώην “γαλάζιοι” ψηφοφόροι προς τα ακροδεξιά (“Βελόπουλο και πέρα”) αλλά ένα τμήμα τους “να ακούσει τις θέσεις μας και να πειστεί για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης”.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στις βορειοελλαδίτικες περιοδείες είναι η επιλογή του κ.Τσίπρα να καταθέσει, από το Κιλκίς, την πρόταση για έκτακτο φόρο στις τράπεζες και για “εξαναγκασμό” τους σε ουσιαστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες με νομοθετική ρύθμιση. “Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, δεν συζητούν απλώς με τους τραπεζίτες”, είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τον ειδικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο στόχαστρο… της ΕΥΠ;

Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να “σηκώσει” το χθεσινό δημοσίευμα του Documento, σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ παρακολουθούσε… την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εν λόγω καταγγελία αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, διότι, όπως λένε αρμόδια στελέχη, “θεωρείται αδιανόητο για ευρωπαϊκή χώρα να παρακολουθεί ο Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τους επικεφαλής των Σωμάτων Στρατού… για λόγους εθνικής ασφάλειας”.

Δεδομένου δε, ότι τις εντολές για τις “νόμιμες επισυνδέσεις” τις υπέγραφε η αρμόδια εισαγγελέας κ.Βλάχου, η οποία είχε πει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι θα έπραττε το ίδιο “ακόμα και αν επρόκειτο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, γίνεται φανερή η κρισιμότητας του θέματος.

Σύμφωνα με υποψιασμένους δε, η παρακολούθηση “οφείλεται πιθανότατα στα εξοπλιστικά προγράμματα” που έφερε η κυβέρνηση, ως μία προσπάθεια να προλάβουν εσωτερικές αντιδράσεις.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καμία μήνυση στον εκδότη της εφημερίδας, ερμηνεύεται ως “αρχικά αμηχανία και μετά πανικός πανικός”, καθώς σε μία τέτοιο περίπτωση θα είχε το δικαίωμα να δώσει στον εισαγγελέα τα αποδεικτικά στοιχεία των αποκαλύψεων, με σχεδόν βέβαιη η διαρροή τους. Υπενθυμίζουν, προς τούτο, ότι χωρίς μήνυση δεν μπορεί να δώσει στοιχεία διότι θα κατηγορηθεί αμέσως για δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το θέμα συνολικά των αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις (είτε από την ΕΥΠ είτε με το Predator) βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, ωστόσο για το χθεσινό δημοσίευμα “λογικά πρέπει να παρέμβει η στρατιωτική Δικαιοσύνη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε κεντρικό επίπεδο, παρενέβη δύο φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο για το θέμα, θέτοντας στην κυβέρνηση τα ερωτήματα:

  • Είναι αληθές ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας;
  • Μπορεί ο πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ και πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, να το διαψεύσει κατηγορηματικά;

Όπως προειδοποιεί δε, “θα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v