Φυλακίζεται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος η Εύα Καϊλή

Οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της, ελεύθερος ο πατέρας της. Έρευνα και στο σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή.

Φυλακίζεται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος η Εύα Καϊλή

Τέσσερις συλλήψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς του Βελγίου. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποια άτομα συνελήφθησαν και ποια αφέθηκαν ελεύθερα – Οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Χωρίς να δίνει συγκεκριμένα ονόματα, η ανακοίνωση από τις βελγικές αρχές αναφέρει ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς, ενώ την Παρασκευή βρέθηκαν υπό κράτηση έξι άτομα.

Ωστόσο η L' Echo γράφει ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μεταξύ των συλληφθέντων. 

Η Εύα Καϊλή ανακρίθηκε, με βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σακούλες με χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της. Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και ο σύντροφός της, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός βοηθός στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών ενώ φέρεται να κρατείται και ο πατέρας της. Το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της, σύμφωνα με τη L' Echo, είναι εξαψήφιο.

Οπως θυμίζει η ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, με δήλωσή της, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι εξουσίες και τα καθήκοντα που είχε η κυρία Καϊλή εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο σύντροφός της, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο λομπίστας των Βρυξελλών που είχαν επίσης προσαχθεί την Παρασκευή παραμένουν επίσης στη φυλακή, επισημαίνει η εφημερίδα Le Soir.

O πατέρας της Εύας Καϊλή, που πιάστηκε με τσάντα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Το βράδυ του Σαββάτου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε έρευνα και στο σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή, του Σοσιαλδημοκράτη Μαρκ Ταραμπέλα, όπου κατέσχεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το κινητό του τηλέφωνο και υπολογιστές, μεταδίδει ο βελγικός τύπος. Ο ίδιος, προστατευόμενος από τη βουλευτική ασυλία, δεν συνελήφθη. Όπως και η Ελληνίδα κρατούμενη ευρωβουλευτής, ο Ταραμπέλα έχει κάνει παρεμβάσεις υπεράσπισης του Κατάρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τη θέση της ευρωομάδας του και του Ευρωκοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ασυλία αίρεται αυτομάτως μόνο σε περίπτωση επ' αυτοφώρω σύλληψης, όπως συνέβη στην περίπτωση της κας Καϊλή. 

Η όλη διαδικασία στο σπίτι του κ. Ταραμπέλα έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. 

Στο πλαίσιο των ερευνών, που όπως αναφέρεται έχουν πολύ δρόμο ακόμα, με στόχο κυρίως την υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (DROI) της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει σφραγιστεί και το γραφείο της ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, διαδόχου του επίσης συλληφθέντος πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. 

Η ανακοίνωση των αρχών

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v