Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσπείρωση και θετικό αφήγημα στη στρατηγική της κυβέρνησης

Το μήνυμα Μητσοτάκη για «λάσπη, τοξικότητα και… ροντέο». Η διπλή δημόσια παρουσία με τον Κωστή Χατζηδάκη και οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις. Η καθημερινότητα, τα διλήμματα και οι αναποφάσιστοι.

Συσπείρωση και θετικό αφήγημα στη στρατηγική της κυβέρνησης

Αποφασισμένος να επιμείνει στην προβολή του κυβερνητικού έργου και να μην ακολουθήσει «αυτούς που επενδύουν στη λάσπη και την τοξικότητα, επιλέγοντας να κάνουν τη ζωή της χώρας… ροντέο», εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και «λίγους μήνες», όπως είπε ο ίδιος, πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Θα απαντάμε πάντα με ευθύτητα και με αυτοπεποίθηση. Αλλά μην περιμένετε από μας ότι δεν θα μιλήσουμε για το έργο μας και ότι δεν θα μιλήσουμε κυρίως για το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία», τόνισε σε κομματική εκδήλωση στο Χαϊδάρι ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικεντρώθηκε στο θετικό αφήγημα που θέλει να περάσει προς τους πολίτες.

Παράλληλα, με στόχο τη διασκέδαση των εντυπώσεων από το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento (ότι τελούσε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ο Κωστής Χατζηδάκης) και για να αναδείξει ότι η γαλάζια παράταξη οδεύει προς τις κάλπες συσπειρωμένη, ο πρωθυπουργός είχε στο πλευρό του τον υπουργό Εργασίας, με τον οποίο ανταλλάχθηκαν και οι… αναγκαίες για την περίσταση φιλοφρονήσεις.

Σήμερα, μάλιστα, για προφανείς συμβολικούς λόγους αναμένεται να υπάρξει νέα δημόσια συνύπαρξη των δύο, κατά την εκδήλωση ανακοίνωσης του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, «η ΝΔ θα πορευτεί ενωμένη, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στην τελική ευθεία για τη λαϊκή ετυμηγορία», ασχολούμενη με τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του κ. Μητσοτάκη και στην πρωινή εκδήλωση παράδοσης της Δομής του Ελαιώνα στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνδυάζοντάς την με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος κατά την τελευταία τριετία.

Εκλογικά διλήμματα

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να επενδύει στο πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού, ο οποίος -σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του- υπερέχει έναντι του Αλέξη Τσίπρα και, επ’ αφορμή αυτού, τα εκλογικά διλήμματα που θα περιλαμβάνουν τη σύγκριση των δύο θα τίθενται όλο και πιο εμφατικά στον δημόσιο διάλογο: «Σταθερότητα και συνέχεια ή οπισθοδρόμηση και νέες περιπέτειες; Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας;» είναι δύο από τα ερωτήματα της κυβερνώσας παράταξης προς τους ψηφοφόρους.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργικού επιτελείου έχουν μπει και οι αναποφάσιστοι -ακόμα- πολίτες, οι οποίοι -παρόλο που οι κάλπες βρίσκονται προ των πυλών- εξακολουθούν να προσεγγίζουν το διψήφιο ποσοστό και αναμφίβολα θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς φέρονται να είναι μετριοπαθείς και να ανήκουν στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, την ίδια ώρα που το πιο έντονο πρόβλημα για τους πολίτες συνεχίζει να είναι η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Αν πριν από έξι, επτά μήνες ανοίγαμε την τηλεόραση, θα βλέπαμε τη μισή και πλέον εκπομπή να είναι για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το σπίτι. Τώρα, αυτό δεν υπάρχει, εξαιτίας της πολιτικής και του προγράμματος της κυβέρνησης. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει το εισαγόμενο πρόβλημα της ακρίβειας σε άλλες πτυχές του οικονομικού βίου. Η κυβέρνηση και σ' αυτό δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Αυτό που είναι στο τραπέζι, και έχει υλοποιηθεί και ψηφιστεί, είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (στο ΟΡΕΝ). «Οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται από την κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας», πρόσθεσε, ενώ μελετώνται επιπλέον μέτρα στήριξης των πολιτών, δεδομένης της παρατεταμένης κρίσης και της άγνωστης διάρκειάς της.

Πιθανότατα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v