Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αντί να αποκλειστεί η Κροατία, αποκλείστηκε η Καϊλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε αρνητική και αυτοεξευτελιστική την απόφαση να πάει το Μουντιάλ στο Κατάρ, «καθώς έτσι πάει πίσω το ποδόσφαιρο και η FIFA».

Τσίπρας: Αντί να αποκλειστεί η Κροατία, αποκλείστηκε η Καϊλή

Για τη σχέση του με το ποδόσφαιρο, το Μουντιάλ και την απόφαση να αναλάβει τη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική διοργάνωση το Κατάρ, αλλά και το Qatargate, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αθλητικό κανάλι του YouTube, «betarades».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτήρισε αρνητική και αυτοεξευτελιστική την απόφαση να πάει το Μουντιάλ στο Κατάρ, «καθώς έτσι πάει πίσω το ποδόσφαιρο και η FIFA», τονίζοντας πως «σε μια χώρα χωρίς ποδοσφαιρική παράδοση και κυρίως σε μία χώρα χωρίς καμία ελευθερία, τελικά ανταμείβονται άλλου είδους ιδιοτέλειες, τις οποίες βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας». Αναφορικά με το Qatargate, σχολίασε πως «αντί να αποκλειστεί η Κροατία, αποκλείστηκε η Καϊλή», ενώ σημείωσε πως η επιλογή του Κατάρ είναι από τη φύση της ύποπτη. Όσον αφορά στην προετοιμασία της διοργάνωσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι φτιάχτηκαν 8 στάδια σε «συνθήκες γαλέρας» με 6.500 εργάτες νεκρούς και υποτίμηση κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος, για να τονίσει πως αυτό, η παγκόσμια κοινότητα και η ποδοσφαιρική κοινότητα δεν μπορεί να το αφήσει έτσι. «Μπορεί να βλέπουμε μπάλα, αλλά ζούμε και σ΄ έναν κόσμο και ως εκ τούτου θα πρέπει να βλέπουμε την αδικία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα», επισήμανε. Κατόπιν αυτών, σχολίασε πως «όταν συμβαίνουν όλα αυτά, το να μας λένε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρος χώρα στα εργασιακά δικαιώματα 'σε τρελαίνει'», «βλέπεις για ποιο λόγο ειπώθηκαν και οργίζεσαι». Στο ερώτημα αν θα πήγαινε να δει από κοντά έναν αγώνα στο Κατάρ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «δεν μπορείς να κάνεις εμπάργκο στη χαρά και την απόλαυση του ποδοσφαίρου, αλλά δεν θα νομιμοποιούσα το συγκεκριμένο μουντιάλ με την παρουσία μου εκεί».

Μιλώντας για το αθλητικό σκέλος του μουντιάλ, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μουντιάλ με εκπλήξεις. Χαρακτήρισε «ματσάρα» τον αγώνα Αργεντινή - Ολλανδία, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο Μαρόκο που, όπως είπε, τα έβαλε με όλους τους αποικιοκράτες και τους κέρδισε. Εκτίμησε πως η Αργεντινή θα πάει στον τελικό και πως «ο θεός του ποδοσφαίρου» το χρωστάει αυτό στον Μέσι που είναι με το «εμείς», με την ομάδα, και όχι με το «εγώ». Υποστήριξε δε, ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του Μέσι με τον Ρονάλντο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε και παλαιότερα Μουντιάλ και αναφέρθηκε στη σχέση του με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. «Θυμάμαι από το '82. Ήμουν 8 ετών. Τελικός Ιταλίας - Γερμανίας. Ήμουν σε παραθεριστικό μέρος που είχε και πολλούς Γερμανούς και για 'σπάσιμο' ήμουν με την Ιταλία και κερδίσαμε. Οι Ιταλοί που βρισκόταν εκεί μου χάρισαν μια φανέλα του Αντονιόνι με το 10άρι», ανέφερε και πρόσθεσε πως το '86 «ήταν η χρονιά του θεού της μπάλας, του Ντιέγκο». «Είμαι Αργεντινή και όχι Βραζιλία, ίσως γιατί ο Παναθηναϊκός είχε πολύ σημαντικούς Αργεντίνους παίχτες. Και τώρα για τον Μέσι, που είναι με την ομάδα και μπορεί να βγάλει γκολ από εκεί που δεν το περιμένεις», είπε μεταξύ άλλων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι παίζει 5x5 και μπάσκετ με φίλους και τώρα με τα παιδιά του, καθώς και ότι έπαιζε μπάλα πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στην αλάνα που έμαθε μπάλα ο Δομάζος, όπως επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «έγινε μια αδιαμφισβήτητη προσπάθεια να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ πρόσθεσε ότι η Θύρα 13 διαδήλωνε έξω από το σπίτι του. «Έχει παραγίνει το κακό στη χώρα μας, που αθλητικοί παράγοντες θέλουν να επηρεάζουν την πολιτική», ανέφερε. Για την οπαδική βία, είπε πως τα γήπεδα είναι μικρογραφία της κοινωνίας και ότι η βία της καθημερινότητας φτάνει και στα γήπεδα. Υποστήριξε ότι «βολεύει τις εξουσίες η εκτόνωση της έντασης σε χώρους χωρίς πολιτικό κόστος αντί για διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις». Μιλώντας για τους υπεύθυνους των φαινομένων της βίας, σημείωσε πως όλοι έχουν ευθύνη, τα σχολεία για το πώς διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά, η πολιτεία για τους κανόνες στους αγωνιστικούς χώρους, οι συμπεριφορές των αθλητικών παραγόντων, οι ομάδες για τους ανεξέλεγκτους στρατούς οπαδών, αλλά και το ίδιο το οπαδικό κίνημα. Τόνισε πως όνειρό του είναι, να κάθονται δίπλα-δίπλα στα γήπεδα φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων.

Ερωτηθείς για τη θέση που θα έδινε στον σημερινό πρωθυπουργό σε μια 11άδα με πολιτικούς σε έναν πιθανό ποδοσφαιρικό αγώνα, είπε ότι δεν θα έβαζε «τον Μητσοτάκη τέρμα με τίποτα» και ότι δεν θα ανέθετε υπουργεία σε αθλητικούς παράγοντες, γιατί σήμερα, «το πρόβλημα είναι ότι αυτοί αναθέτουν υπουργεία». Πρόσθεσε ότι στη χώρα είναι πρόβλημα η σκέψη «αν τα πηγαίνεις καλά με τους ιδιοκτήτες των μίντια, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις». Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σχολίασε ότι «η οικογένεια Μητσοτάκη τηρεί τα έθιμα» και ότι «το σκάνδαλο πέρα από το πόσο κομβικής σημασίας είναι για τη Δημοκρατία, θίγει το ατομικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας», αν και ο ίδιος, όπως είπε, δεν ένιωσε προσωπική ανασφάλεια για αυτό, γιατί «δεν έχω να κρύψω τίποτα».

Αναφερόμενος στον Κώστα Φραγκούλη, υπογράμμισε ότι «και οι ζωές των Ρομά αξίζουν εξίσου», ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη πληγή» για την ελληνική αστυνομία τα ζητήματα εκδημοκρατισμού και εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι το αίσθημα της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνει κυρίαρχο στην ελληνική κοινωνία και να νιώθουν οι πολίτες ότι η πολιτεία λειτουργεί, και για όλους, και με κανόνες.

Μιλώντας για τη νέα γενιά, είπε ότι τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι ανησυχίες της, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει τις λέξεις που χρησιμοποιούν, τον ενδιαφέρουν αυτοί που γεμίζουν ένα στάδιο για τον Λεξ. Σημείωσε ότι τα απολίτικα συνθήματα τελικά δεν ενοχλούν την εξουσία.

Μιλώντας για την ενασχόληση με την πολιτική, ανέφερε πως όταν είναι κάποιος σε θέση ευθύνης και στην εξουσία, χάνει χρόνο προσωπικό και χρόνο από την οικογένειά του, αλλά «είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι κάνεις χρήσιμα πράγματα για την κοινωνία, που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων». Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν παίζει στοίχημα, με δεοντολογική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αλλά ακόμα και με στοιχηματικούς όρους προέβλεψε ότι οι μετρήσεις θα πέσουν έξω στις εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v