Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά τις επιστολές Χρ. Ράμμου και την κίνηση Τσίπρα

Την Βουλή ενημερώνει για τα ονόματα ο Αλέξης Τσίπρας. Μετωπική επίθεση από Γ. Οικονόμου σε Χρ. Ράμμο για «ατόπημα». Ζητά από ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής. Η αντίδραση Ράμμου.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά τις επιστολές Χρ. Ράμμου και την κίνηση Τσίπρα

Κατακόρυφα ανέβηκε το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την πρωινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και την γνωστοποίησή ότι ο τελευταίος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα αποτελέσματα των ερευνών του.

Ο Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφάσισε να ενημερώσει αύριο επίσημα τη Βουλή, ενώ δέχεται εισηγήσεις και για πρόταση μομφής.

Εξερχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε τον αποτροπιασμό του από τη λειτουργία ενός εγκληματικού δικτύου που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

"Πλέον μιλάμε με αποδείξεις που περισυνέλλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή, η ΑΔΑΕ. Αυτές επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας: Η ΕΥΠ, της οποίας προϊσταται ο κος Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Πλέον δεν μιλάμε στη βάση εικασιών ή δημοσιευμάτων, αλλά αποδείξεων τις οποίες συνέλλεξε η αρμόδια κατά το Σύνταγμα Αρχή κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των «υποκλοπών» και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές ευθύνες του. Και να πράξει αυτό που θα έπρεπε να πράξει οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός: να παραιτηθεί».

Από την άλλη πλευρά, με ανακοίνωσή του, ο Γιάννης Οικονόμου κάνει λόγο για ατόπημα της ΑΔΑΕ και ευθέως καταλογίζει τον Χρήστο Ράμμο ότι έχει «μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του».

Απαντώντας δε στις δηλώσεις Τσίπρα μετά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: «Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα.

Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το «Μάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».

Οι κινήσεις Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα γνωστοποιήσει αύριο Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, το αποτέλεσμα των ερευνών που διενήργησε η ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για τη στάση “όλα στο σκοτάδι” που τήρησε όλο αυτό το διάστημα στην προσπάθεια, τόσο της ΑΔΑΕ όσο και της αντιπολίτευσης, “να πέσει φως” στο θέμα των υποκλοπών.

Όπως προκύπτει, ο κ. Τσίπρας δεν επιλέγει την οδό των “διαρροών” για να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του φακέλου που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, “θα ήταν πολύ εύκολο για τον Τσίπρα να κάνει διαρροές, δεδομένου ότι ο κ. Ράμμος έστειλε επιστολή με τα στοιχεία στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και, άρα, δεν θα ήταν εύκολο να χρεωθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα στοιχεία”.

Αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, “επιλέγει ‘το φως’ και τη μετωπική σύγκρουση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με δικαστικές αρχές που έχουν ήδη επιχειρήσει να μπλοκάρουν το έργο της ΑΔΑΕ”.

Η ανακοίνωση του Γ. Οικονόμου

Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης, σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας.

Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα.

Μια δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν.
Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

  • Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.
  • Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.
  • Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.
  • Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;
  • Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.

Σήμερα όμως εξέλειπε κάθε αμφιβολία.

Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα», καταλήγει.

Παρέμβαση Χρ. Ράμμου: Ευρώπη είναι η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας

Στα παραπάνω αντέδρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Ράμμος:

Επειδή πολλά λέγονται τις τελευταίες ώρες για το ποιοι μένουν πιστοί στην Ευρώπη και ποιοι την προδίδουν, ίσως θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη (το ευρωπαϊκό πνεύμα και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός) δεν είναι σύνθημα, ούτε μια οριστικά παγωμένη στον χρόνο ταυτότητα. Επίσης, σίγουρα, δεν είναι μανιχαϊσμοί και φανατισμοί.

Η Ευρώπη είναι το δημοκρατικό πλαίσιο, ο διάλογος, η συμπεριληπτικότητα, η ευρυχωρία που επιτρέπει σε αντίθετες απόψεις να συζητούν μεταξύ τους, και να επιχειρούν να ακούσει η μια την άλλη. Είναι η ανεκτικότητα και ο ήρεμος διάλογος χωρίς μακαρθικού τύπου εκ των προτέρων αποκλεισμούς και η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, ακόμη και αν αυτή είναι καμιά φορά βασανιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v