Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προσδοκούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση από την πρόταση δυσπιστίας

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ επί παντός επιστητού. Το αφήγημα του Μαξίμου για τις υποκλοπές. Τακτική... φαντασμάτων καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι προσδοκούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση από την πρόταση δυσπιστίας

«Σήκωσε το γάντι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης και από την Κρήτη προανήγγειλε τη μετωπική και πολύπλευρη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή. «Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Να είναι βέβαιος, όμως, ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην Κυβέρνηση χαρακτηρίζουν την κίνηση Τσίπρα ως «δώρο», διότι αφενός δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην 4ετία ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα και την 4ετία ΝΔ-Μητσοτάκη για όλα (οικονομία, εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου) και αφετέρου θα δοθεί η ευκαιρία να αποδειχθεί το συμπαγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «ευκαιρία να εμφανιστεί ο εξαφανισμένος Τσίπρας και να μας πει επιτέλους για τις σακούλες με τα "μαύρα" που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ποσοστά που μοίραζε στα κανάλια στο όνομα της ελευθεροτυπίας και της διαφάνειας». Κάτι που αναμένεται να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη, μεταφέροντας την αντιπαράθεση περισσότερο στην υπόθεση Καλογρίτσα και ελάχιστα σε αυτή των υποκλοπών.

Για την τελευταία πάντως -που αποτέλεσε και την αφορμή για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή- το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο αφήγημα ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα από την πρώτη στιγμή, όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. «Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Χωρίς να αγνοούμε λάθη, αλλά και χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη Υπηρεσία», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος -κατά την κυβερνητική ρητορική- δεν είχε καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο στη διάθεσή του από τις επισυνδέσεις που αποκαλύφθηκαν μέσω της επιστολής του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

«Αλήθεια, πώς γίνεται και από ποιους να διοχετεύονται πληροφορίες οι οποίες υποτίθεται αφορούν εκθέσεις της ΕΥΠ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο "Documento"; Η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση και αναμένουμε τα συμπεράσματά της», επισημαίνουν κομματικές πηγές, οι οποίες, εκτός του κ. Ράμμου, στοχοποιούν και ένα ακόμα μέλος της ΑΔΑΕ, που -όπως λένε- «πρωτοστατεί στην υπόθεση με συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, ενώ ήταν και νομική σύμβουλος του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά, όπως παραδέχθηκε η ίδια».

Σοβαρό πλήγμα

Παράλληλα, καταγγέλλουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κατηγορεί την Κυβέρνηση πως γνώριζε ενώ ο ίδιος, εδώ και πολλούς μήνες, γνώριζε όλα αυτά για τα οποία φέρεται να έχει ενημερωθεί μόλις την Τρίτη από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Αυτή η κακοσκηνοθετημένη παράσταση δημιουργεί ένα σοβαρό ρήγμα στο πολίτευμα. Έχει όλα τα στοιχεία μιας πολιτικής εκμετάλλευσης, η οποία είναι ανοίκεια», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι ότι «λόγω της προφανούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, επιλέγει το "γήπεδο" της λάσπης. Στη διάρκεια του τριημέρου θα καταγραφεί με σαφή τρόπο η διαφορά», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Στη συζήτηση στη Βουλή οι κυβερνητικοί βουλευτές, κατά πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθούν στη «μαύρη βίβλο» του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του Κράτους Δικαίου (ποδηγέτηση Ανεξάρτητων Αρχών, επίθεση με υποκλαπέντα προσωπικά μηνύματα κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ, φορολογικές επιδρομές σε «αντιφρονούντες», στήσιμο διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες-διώξεις δημοσιογράφων, επιθέσεις στη Δικαιοσύνη). Ταυτόχρονα θα συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία και αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, εστιάζοντας στις αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις των συντάξεων από τον Αλέξη Τσίπρα, σε αντίθεση με τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις συντάξεων από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερη θέση στις ομιλίες των γαλάζιων στελεχών θα έχει και η «καταρρέουσα πλεκτάνη» με τους 38 μετανάστες στον Έβρο.

Συζήτηση για… φαντάσματα και γερά νεύρα

«Επιχείρηση συσκότισης ακόμα και τώρα» καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση, καθώς η «γαλάζια» πλειοψηφία στο προεδρείο της Βουλής επέβαλε την τακτική… των φαντασμάτων για την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εν λόγω τακτική, η συζήτηση χθες και σήμερα θα διαρκεί μέχρι... τις 3 τα ξημερώματα, έτσι ώστε οι ομιλίες να τελειώσουν σύντομα και η ψηφοφορία να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, παρότι το Σύνταγμα ορίζει τη διενέργειά της «μέχρι τα μεσάνυχτα».

«Μετά από έξι μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας: «Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν ‘είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας’ να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων (πλην της ΝΔ) ζήτησαν, αργά τη νύχτα, να υιοθετηθεί η κανονική τακτική, δηλαδή ομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα και ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας το βράδυ της Παρασκευής. Δεν εισακούστηκαν όμως, με αποτέλεσμα όσοι ανέβαιναν στο βήμα… τις πρώτες πρωινές ώρες να μιλούν σε κενά έδρανα, ενώ μόνο οι (ενδιαφερόμενοι) ξενύχτηδες πολίτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση.

«Ντιλίβερι μπόι του ΣΥΡΙΖΑ ο Χ. Ράμμος»

Επί της ουσίας της συζήτησης, οι κυβερνητικοί ομιλητές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, προσπερνούν την υπόθεση των υποκλοπών, για την οποία κατατέθηκε η πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας προσφιλή θέματα, όπως Έβρος, Καλογρίτσας, Novartis ή τρίτο μνημόνιο.

Γεγονός που οδήγησε σε «έκρηξη» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτο, καταγγέλλοντας την αφωνία για την επίμαχη και πολύκροτη υπόθεση. Όσοι αναφέρθηκαν, πάντως, κινήθηκαν στην κυβερνητική γραμμή περί «ρυπαρών δικτύων» και «άγνοιας του πρωθυπουργού» για τις επίμαχες παρακολουθήσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε... κατασκοπευτική εσάνς στην παρέμβασή του: «Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών (που παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ). Θέλουμε σαφή απάντηση. Αυτά τα έξι ονόματα αναφέρονται στην επιστολή που του έδωσε ο κ. Ράμμος; Αν όχι, τότε πρέπει να συνομολογήσετε ότι σήμερα υπήρξε παραπλάνηση του κοινοβουλίου», είπε.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, ήταν σαφής ως προς αυτό, αφού είπε «θα σας λύσω την απορία για το περιεχόμενο του φακέλου που κρατούσα όταν βγήκα από τη συνάντηση με τον κ. Ράμμο», πριν αναφέρει τα ονόματα.

Οι επιθέσεις στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, με τον «γαλάζιο» βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλο να τον αποκαλεί «ντιλίβερι μπόι του ΣΥΡΙΖΑ» και «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ» που κάνει πολιτικό παιχνίδι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε ευθέως τον Παύλο Πολάκη, τον οποίον αποκάλεσε «Ραντανπλάν» και τον ενέπλεξε με τον επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, «δεν αθωώθηκες, ένας διεφθαρμένος εισαγγελέας σε αρχειοθέτησε, δεν τόλμησε να σε αθωώσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v