Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζουν στην Κυβέρνηση την απόφαση Τσίπρα για κοινοβουλευτική αποχή

Οι αναποφάσιστοι μετριοπαθείς ψηφοφόροι και τα ενδεχόμενα θετικά για την κοινωνία μέτρα. Η διαχείριση της υπόθεσης της ΕΛ.ΑΣ και η πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Πώς διαβάζουν στην Κυβέρνηση την απόφαση Τσίπρα για κοινοβουλευτική αποχή

Ως «ένα ακόμα αυτογκόλ» του Αλέξη Τσίπρα, μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου τη χθεσινή απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το κόμμα του απ’ όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι τις εκλογές, πλην αυτής για την απαγόρευση στον Ηλία Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος.

Όπως σημειώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, «με την εν λόγω επικοινωνιακή επιλογή του, ο κ. Τσίπρας κτίζει ένα απαγορευτικό τείχος προς τους αναποφάσιστους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αποτρέποντάς τους να προσεγγίσουν το κόμμα του». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα βρεθεί σε δύσκολη θέση στην περίπτωση που έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και άλλα θετικά μέτρα για την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ψηφίσει».  

Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο, στην Κυβέρνηση εγκαλούν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «περιφρόνηση της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», για τον κίνδυνο να ενισχύει με τη στάση του τα άκρα, καθώς και για «επιχείρηση απονομιμοποίησης της Βουλής, η οποία εκφράζει τη βούληση του λαού. Πόσω μάλλον όταν λίγες μέρες νωρίτερα, στην κορυφαία διαδικασία, η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών».

Ενδεικτική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα (χθες) εκβιαστικά. Επειδή οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης», σημείωσε.

Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την επιστροφή του από την Ιαπωνία, να ξεκινά εκ νέου περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, αφού συναντηθεί με τον απερχόμενο Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θα μεταβεί μαζί του στο Μάτι, στο Πάρκο Μνήμης που κατασκευάζεται με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα προσπαθούν να υπενθυμίσουν γεγονότα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ως μέρος του προεκλογικού διλήμματος που θα θέσουν στους πολίτες ενόψει της κάλπης.

«Σε δύο ταμπλό»

«Οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Δεν πρόκειται να μπούμε στο κλίμα τοξικότητας που βολεύει τον κ. Τσίπρα», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, διαπιστώνοντας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «παίζει πια σε δύο ταμπλό: Από τη μια, σε αυτό της πόλωσης και του διχασμού, που θα συντηρεί διαρκώς και από την άλλη, τάζοντας στους πάντες τα πάντα, σε μια επανάληψη της περιόδου πριν από τις κάλπες του 2015. Η διαφορά είναι ότι πλέον δεν τον πιστεύει κανείς».

Την ίδια ώρα, ψηλά στον δημόσιο διάλογο παραμένει η καταγγελία για την ΕΛ.ΑΣ. και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με τις σχέσεις αξιωματικών με παράνομα κυκλώματα. Ανοιχτό φέρεται να είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του υπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απουσίαζε τις προηγούμενες μέρες στην Ιαπωνία, προκειμένου να δοθούν οι όποιες διευκρινίσεις, με τους δυο τους πάντως να βρίσκονται ούτως ή άλλως αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επιμένει να στοχοποιεί τον Διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορώντας τον ότι δεν του παρείχε «ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση για πολύ σοβαρές ποινικές υποθέσεις».

Ταυτόχρονα, στην Κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, τόσο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. όσο και μέσω της Δικαιοσύνης, ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. Αναγνωρίζουν δε ότι με τις αποκαλύψεις «αναδεικνύονται διαρθρωτικά θέματα εντός της Αστυνομίας», η κάθαρση της οποίας -όπως λένε- είναι επιτακτική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v