Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Με τη μετεμφυλιακή πατριδοκαπηλία θα πορευτείτε κ. Μητσοτάκη;

«Εσείς κατηγορείτε εμάς... για εκτροπή; Όταν απαντήσετε για τις παρακολουθήσεις, θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες, το υπόσχομαι». Εξοπλιστικά 15 δισ. χωρίς πρόβλεψη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Α. Τσίπρας: Με τη μετεμφυλιακή πατριδοκαπηλία θα πορευτείτε κ. Μητσοτάκη;

«Αφήστε την πατριδοκαπηλία, αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις που τόσο πολύ έχετε απαξιώσει, έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ζητώντας τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Θεωρείτε τον εαυτό σας προστάτη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας; Από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας; Τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Θέλατε να τους προστατεύσετε, είναι ένα επιχείρημα που ακούσαμε. Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα», πρόσθεσε ειρωνικά.

Όπως αναμενόταν, απάντησε στην κατηγορία περί «εκτροπής» που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αποφάσισε να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή: «Εσείς που παρακολουθήσατε τόσα πολιτικά και μη πρόσωπα, κατηγορείτε εμάς για εκτροπή; Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υποκλοπές και τη συγκάλυψή τους, επιλέγει να αξιοποιήσει ένα θεσμικό όπλο, την αποχή από τις ψηφοφορίες;». Για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αρμόδιους για τα εξοπλιστικά στρατιωτικούς και τόσους άλλους; Όταν δώσετε απαντήσεις, θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες, το υπόσχομαι».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ως πότε θα συνεχίζετε να εγκαλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για έλλειμμα εθνικοφροσύνης; Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε; Αφήστε τις μεγάλες κορόνες, μετά από όλα όσα έχετε κάνει και βγήκαν στο φως. Αφήστε την υποκρισία για το πόσο πολύ πατριώτης είστε εσείς και πόσο πολύ ανθέλληνες είμαστε εμείς οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, και δώστε επιτέλους απαντήσεις. Η πιο άθλια εκδοχή της πατριδοκαπηλίας είναι να βάζετε διαρκώς τις ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική και μάλιστα στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Καγχάζετε διαρκώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισ. λες και τα βγάζετε από την τσέπη σας, λες και δεν είναι τα χρήματα όλων μας. Και όταν σας ασκούμε κριτική ότι δεν φροντίσατε να μπει ούτε μια βίδα στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, μας αποκαλείτε μειοδότες και εθνική εξαίρεση.

Ενώ υπογράψατε αυτά τα εξοπλιστικά ("που θα πάρουμε μελλοντικά"), δεν έχετε μέχρι σήμερα, εδώ και τέσσερα χρόνια, δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα όπλα, είναι κυρίως οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα, το έμψυχο δυναμικό. Το 2018, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραβίαζε την ελληνική ΑΟΖ, δεν είχαμε ούτε φρεγάτες Μπελάρα, ούτε αεροσκάφη Ραφάλ. Στη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες του πληρώματος έκαναν το καθήκον τους. Εμπόδισαν τις έρευνες και το Μπαρμπαρός γύρισε πίσω. Δεν είπε η πολιτική ηγεσία τότε ότι το παρέσυρε η θάλασσα, δεν είπε ότι κάνει θόρυβο και δεν υπάρχει παραβίαση.

Τι έχετε κάνει τέσσερα χρόνια τώρα για τη μέριμνα του προσωπικού; Το επίδομα στόλου προεκλογικά που το εξαγγείλατε στη ΔΕΘ και περιμένατε να έρθουν οι εκλογές πιο κοντά για να το φέρετε στη Βουλή; Μόνο αυτό; Α, και υποσχέσεις για το μισθολόγιο από το '24. Μεταξύ του ’23 και του ’24, μεσολαβούν εκλογές, κύριε Μητσοτάκη, μη δίνετε υποσχέσεις για το ’24, γιατί δεν θα είστε εκεί να τις υλοποιήσετε.

Όταν πήγατε προχθές στην ΕΑΒ, επιθεωρήσατε τα αεροσκάφη που εμείς αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε. Και όλο το έργο συμφωνήσαμε να γίνει στην ΕΑΒ, όχι στο εξωτερικό, όπως συμφωνήσατε εσείς με τους Γάλλους. Και έτσι η ΕΑΒ έμεινε ζωντανή.

Φροντίσατε σταδιακά να ακυρώσετε ορισμένες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει, όπως για παράδειγμα η πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη, που καταργήθηκε με το νόμο διάλυσης της εργασίας, από τον κ. Χατζηδάκη. Να σας θυμίσω ότι οι στρατιωτικοί υπήρξαν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, στα πρώτα μνημόνια. Εμείς τους επιστρέψαμε εφάπαξ των 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους.

Σεβασμός στην πράξη σημαίνει μια συνολική μεταρρύθμιση στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τον διαχωρισμό μισθολογίου-βαθμολογίου, την υπέρβαση ενός πολυδαίδαλου και αντιπαραγωγικού συστήματος που δεν υπάρχει πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σεβασμός σημαίνει ένα αξιοκρατικό και αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων και προαγωγών, άμεσα προσβάσιμου και ελέγξιμου από τα ίδια τα στελέχη.

Σεβασμός σημαίνει έμπρακτη στήριξη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία με επένδυση στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό της, με σχέδιο και όραμα».

Στην αρχή της παρέμβασής του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον τρομακτικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στους γείτονες που δοκιμάζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v