Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό crash test με πλειστηριασμούς - συντάξεις

Στα σκαριά η επικαιροποιημένη προγραμματική πρόταση για «ιδιωτικό χρέος - πρώτη κατοικία - πλειστηριασμούς». Η «σπέκουλα με την προσωπική διαφορά», η δέσμευση για «αντιμετώπισή της» και η επαναφορά της μόνιμης 13ης σύνταξης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό crash test με πλειστηριασμούς - συντάξεις

Το «απολύτως ρεαλιστικό και κοστολογημένο στη λεπτομέρειά του» κυβερνητικό πρόγραμμα προβάλλει πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι «η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει μικρολαθάκια που επιδέχονται βελτιώσεων αλλά αποτυπώνει την οπτική της και τις δεσμεύσεις της».

Οι πλειστηριασμοί και οι συντάξεις αποτελούν πρόκληση (και) σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εντέλλεται να αποδείξει το βάσιμο των δεσμεύσεών του, δεδομένης της «κυβερνητικής σπέκουλας», όπως λένε στελέχη του, στις αποφάσεις της δικής του διακυβέρνησης.

Όπως επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες (στον Alpha), το επόμενο διάστημα θα δοθεί η συνολική πρόταση του κόμματος για το τρίπτυχο «ιδιωτικό χρέος - προστασία πρώτης κατοικίας - πλειστηριασμοί». Στην ουσία, θα πρόκειται για επικαιροποίηση της κεντρικής θέσης που παρουσιάστηκε πρόπερσι (αλλά και πέρυσι στη ΔΕΘ), στο πλαίσιο των θεματικών ανακοινώσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με δεδομένη την κατάργηση του «πτωχευτικού νόμου» που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020, στον πυρήνα της πρότασης θα βρίσκονται οι νόμοι Κατσέλη-Σταθάκη:

  • Προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας με κριτήρια που δεν θα συνηγορούν υπέρ των στρατηγικών κακοπληρωτών,
  • επαναφορά της δικαστικής προσφυγής για τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια,
  • επιδότηση για τους πλέον ευάλωτους μέσα από το Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων,
  • «εύλογο κέρδος» στα funds, τα οποία έχουν ήδη αγοράσει τα δάνεια από τις τράπεζες, με υποχρέωση καταβολής φόρων τους οποίους γλιτώνουν τώρα αφού επέλεξαν να δράσουν με το νόμο του 2003.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δε, το νέο πλαίσιο («που θα αποφασίσει η προοδευτική κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές») θα αποτυπώνεται σε πλατφόρμα στην οποία θα μπουν οι δικαιούχοι δανειολήπτες.

Προκειμένου, μάλιστα, να μη χρονίσει η διαδικασία και να αποτραπεί εκμετάλλευσή της από στρατηγικούς κακοπληρωτές, η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ενώ το ξεκαθάρισμα (περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις, ετήσιο εισόδημα, επίπεδο διαβίωσης) θα γίνεται μέσω (και) των στοιχείων που παρέχει το φορολογικό σύστημα.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν με τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί εικόνα δύο ταχυτήτων, μεταξύ, δηλαδή, δανειοληπτών που μπορούν να αποπληρώνουν και εκείνων που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους «κοκκίνισαν».

«Ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δημιουργούν μια μοναδική στην Ευρώπη κατάσταση, όπου συσσωρεύεται ένα μεγάλο ανενεργό στεγαστικό απόθεμα και απειλείται με αναδιανομή ο μοναδικός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας σε ανύποπτο χρόνο.

Προσθέτοντας μία φράση που πλέον αναδεικνύεται σε προφητική: «Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης λαϊκής περιουσίας που όμοιό του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα, ακόμη και τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης. Να προλάβουμε δηλαδή τον κίνδυνο να αλλάξουν χέρια τα σπίτια που παραδοσιακά περνούσαν από γενιά σε γενιά».

Μόνιμη 13η σύνταξη - προσωπική διαφορά

Για το έτερο μεγάλο θέμα, τις συντάξεις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται «να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα για την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου», όπως λένε. Δηλαδή, «να εξηγήσουμε γιατί την επιλέξαμε προκειμένου να γλιτώσουμε νέες μειώσεις στις παλιές συντάξεις (σ.σ. οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τις μετά το 2016), δεδομένου ότι ήμασταν ακόμα στα μνημόνια και έπρεπε να πετύχουμε την έξοδο από αυτά».

Τον όρο «συγκυβερνούσαμε με τους δανειστές» χρησιμοποίησε χθες ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «και οι προηγούμενοι συγκυβερνούσαν», για να αναδείξει τη μεγάλη διαφορά των πολιτικών στη μετά μνημονίων εποχή. Κεντρικό στοιχείο, ως προς αυτό, είναι η επαναφορά της μόνιμης 13ης σύνταξης μέσα από εξίσου μόνιμο λογαριασμό στον προϋπολογισμό (με ποσά ανάλογα του ύψους των συντάξεων), την οποία κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη διοχετεύοντας τα λεφτά του λογαριασμού στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

«Για προεκλογικούς λόγους ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τα ψίχουλα, εν είδει άπαξ επιδόματος 300 ευρώ», αναφέρει η Κουμουνδούρου. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε από τους συνταξιούχους 7 δισ. κόβοντας τη 13η σύνταξη και μειώνοντας τα αναδρομικά, ενώ τώρα τους υπόσχεται 300 εκατομμύρια», τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για τη μόνιμη αποκατάσταση όλων των αδικιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη: για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, τη μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση του αφορολόγητου για τους συνταξιούχους στις 10.000 ευρώ και την κατάργηση του ΤΕΚΑ -του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που έχει παραδώσει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Υπενθυμίζοντας ότι «οι μοναδικές αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος οφείλονται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v