Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Το Eurogroup δέχθηκε προστασία 1ης κατοικίας, αλλά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στους servicers το δικαίωμα να κάνουν πλειστηριασμούς». Μ. Κατρίνης: Η πρόταση «επτά σημείων» για κυβερνητική συνεργασία. Χρ. Σταϊκούρας: «Θράσος» του ΠΑΣΟΚ η επίκληση του ν. Κατσέλη.

Τσακαλώτος: Το Eurogroup δέχθηκε προστασία 1ης κατοικίας, αλλά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή διαδέχθηκαν αιχμηρές παρεμβάσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη. Οι οποίες, με τη σειρά τους, προκάλεσαν την εξίσου έντονη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

«Όταν ο Θεός μοίραζε επιχειρήματα, εσείς κρατούσατε ομπρέλα» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού και τις παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς.

Αφού σατίρισε την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη προς την αξιωματική αντιπολίτευση για «δημιουργία τοξικού κλίματος» («ποιος μιλάει για τοξικό κλίμα…»), τόνισε: «Την άνοιξη του 2019 το Eurogroup δέχθηκε την προστασία πρώτης κατοικίας και το νέο σχέδιο επέκτασης που θα έφερνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μετά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο νόμος του 2015 είχε δικλίδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στους servicers το δικαίωμα να κάνουν πλειστηριασμούς με το νόμο του 2003 που αφορούσε τις τιτλοποιήσεις.

Δεδομένου δε, όπως πρόσθεσε, ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου στηρίχθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία, είπε απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα: «Ό,τι και να λέτε για εμάς, κυβέρνηση είστε εσείς, επομένως εσείς πρέπει να νομοθετήσετε».

Και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι το κόμμα του βοηθάει τους αδύναμους, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων το πρώτο εννιάμηνο του 2022 ήταν 3,4 δισ., για να μη μιλήσω ειδικά για τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε ‘ψίχουλα’ τη 13η σύνταξη, δεσμευόταν ότι θα τη διατηρήσει εάν κέρδιζε τις εκλογές του 2019, αλλά όταν τις κέρδισε, την κατήργησε. Και μιλάει τώρα για αυξήσεις στους συνταξιούχους οι οποίες όμως είχαν αποφασιστεί το 2017 από τον νόμο Κατρούγκαλου. Όταν ο Θεός μοίραζε επιχειρήματα, εσείς κρατούσατε ομπρέλα».

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε και στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο κ. Κατρίνης, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Κατρίνης άφησε να εννοηθεί ότι το διάστημα 2015-2019 δεν υπήρχε προστασία πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχεται ότι υπήρχε και ότι την επέκτεινε», παρατήρησε.

Όσο για τη νέα κατηγορία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αποχής του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, τόνισε: «Πιστεύετε ότι εσείς είστε το κράτος και μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, να παρακολουθείτε όποιους θέλετε και να το θεωρείτε κανονικότητα αυτό. Παρόντες είμαστε στις μάχες, όχι απόντες».

Μ. Κατρίνης: Πρόταση «επτά σημείων» για κυβέρνηση συνεργασίας

Για 245.000 πλειστηριασμούς μέχρι το 2025 μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης.

Αφού επιτέθηκε εξίσου σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές τους στο ιδιωτικό χρέος και στους πλειστηριασμούς, παρουσίασε εκ νέου την πρόταση των «επτά σημείων», η οποία θα αποτελέσει μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να προσδιορίσει εάν αυτή μπορεί να γίνει με το ένα ή με το άλλο κόμμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των τραπεζών και των funds», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση των «επτά σημείων» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι:

1ον) Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση της δόσης του δανείου.

2ον) Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων, με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

3ον) Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

4ον) Δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund ή ξαναπουληθεί από το fund σε άλλο fund ή σε τραπεζικό ίδρυμα.

5ον) Επιβολή κανόνων για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds. Τέλος στην ασυδοσία των funds με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

6ον) Βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου και με αναδρομική εφαρμογή.

7ον) Άρση των άδικων διώξεων εις βάρος των εγγυητών δανείων εκ μέρους των funds και των τραπεζών.

Χρ. Σταϊκούρας: «Θράσος» του ΠΑΣΟΚ η επίκληση του ν. Κατσέλη

Απαντώντας κυρίως στον κ. Τσακαλώτο, ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι η πρώτη κατοικία έμεινε εκτός προστασίας το διάστημα ανάμεσα στον Φεβρουάριο του 2019 «που ψηφίσατε την οριζόντια κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας» και τον Ιούλιο που έγιναν οι εκλογές.

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους είναι 63%, ενώ «το παραλάβαμε στο 68%» και, αντίστοιχα, «παραλάβαμε 43,5% κόκκινα δάνεια».

Καταλογίζοντας «θράσος» στο ΠΑΣΟΚ για την επίκληση του νόμου Κατσέλη, ανέφερε:

«Με αυτό τον νόμο, 60.000 αιτούντες, σε σύνολο 140.000, δεν είχαν δικαίωμα προστασίας και δεν δικαιώθηκαν, άρα αυξήθηκαν και οι τόκοι τους. Όσοι δικαιώθηκαν έγινε μετακύλιση της αποπληρωμής στο μέλλον, σε 20-25 χρόνια, όπως προτείνουν σήμερα και οι διαχειριστές δανείων.

Κανείς δεν έφερε συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, γι’ αυτό είχαμε ρεκόρ αποποιήσεων κληρονομιών από τη νέα γενιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v