ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ν. Παππάς γέμισε το δημόσιο ταμείο, δεν το άδειασε

Ομόθυμη στήριξη του κόμματος στον πρώην υπουργό. Η σύνδεση με τα Ειδικά Δικαστήρια του 1991, η σύγκριση με περιπτώσεις όπως της Σ. Νικολάου και η μομφή Τσίπρα σε Μητσοτάκη. Κανονικά στο ψηφοδέλτιο ο κ. Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ν. Παππάς γέμισε το δημόσιο ταμείο, δεν το άδειασε

“Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον ‘κρατάνε’” απάντησε, επισήμως, η Κουμουνδούρου στον πρωθυπουργό, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για την παραμονή του Νίκου Παππά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα”, είπε ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στη Λάρισα, ενώ την πρόγευση είχε δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μάλιστα, κινήθηκε και η Χ. Τρικούπη, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζο να δηλώνει: “Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παππάς καταδικάστηκε για πλημμέλημα “(παράβαση καθήκοντος”) και όχι για κακουργήματα, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. “Τι ακριβώς συγκρίνετε; Ο Παππάς έφερε στα δημόσια ταμεία χρήματα, η κα Νικολάου ζημίωσε με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ τα δημόσια ταμεία με 2 εκατ. από απευθείας αναθέσεις σε ανύπαρκτες εταιρίες. Τι ακριβώς πάτε να συγκρίνετε;”, είναι η απάντηση της Κουμουνδούρου στις ‘συγκρίσεις” που επιχειρούν κυβερνητικά στελέχη με την περίπτωση της Σοφίας Νικολάου, δεδομένου ότι δεν έχει απαντήσει ακόμα η ΝΔ εάν θα είναι υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.

“Σε μια ξεκάθαρα πολιτική δίκη, καταδικάστηκε ο Νίκος Παππάς, ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που εφάρμοσε το νόμο, έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εισέπραξε χρήματα για το Δημόσιο”, δήλωσε η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

«Ο δειλός κ. Μητσοτάκης»

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς τάχθηκε στο πλευρό του βουλευτή του, αλλά με αιχμηρή ανάρτηση στα social media συνέδεσε την εξέλιξη με τα Ειδικά Δικαστήρια το 1991 (σ.σ. επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) χωρίς να αναφερθεί στα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν. “Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου”, σημείωσε.

Στήριξη από σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ

Η στήριξη στον κ. Παππά ήταν ομόθυμη, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αντιπαρατεθεί μαζί του για τα εσωκομματικά που να μην τάχθηκε στο πλευρό του. Με πρώτους τους κορυφαίους εκπροσώπους της “Ομπρέλας”, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη ή Νίκο Βούτση, οι οποίοι παρενέβησαν με επίσημες δηλώσεις τους. “Ο μόνος υπουργός που έβαλε τα κανάλια να πληρώσουν για να έχουν άδειες, πάει για παράβαση καθήκοντος”, δήλωσε ειρωνικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ενώ ο κ.Φίλης σημείωσε: “Ο Νίκος Παππάς καταδικάστηκε όχι επειδή παρέβη, αλλά επειδή έπραξε το καθήκον του. Επειδή επιχείρησε να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και να καταβάλουν ολιγάρχες στα δημόσια ταμεία χρήματα, για το δημόσιο αγαθό που αξιοποιούν και κερδίζουν. Δεν κατηγορήθηκαν, ούτε δικάστηκαν ποτέ όσοι βρέθηκαν στη θέση του και δεν έπραξαν το οφειλόμενο”.

Ο ίδιος επισήμανε και ένα στοιχείο που προβάλλεται πλέον από όλο το δυναμικό του κόμματος: “Συνηθίζεται να λέγεται ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά μπορούμε και να τις κρίνουμε. Όπως και να κρίνουμε περιπτώσεις που ουσιαστικά σημαίνουν αρνησιδικία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες”.

Αυτό το τελευταίο έρχεται προς υπενθύμιση της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, την οποία σχολίασε αρνητικά όλη η αντιπολίτευση - κυρίως, ως προς την ταχύτητα στη λήψη της.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές: “Σε κάθε περίπτωση και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης κρίνονται από τους πολίτες, διότι,

  • η ίδια Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε τα αδιευκρίνιστα εκατομμύρια του κ. Γεωργιάδη και του κ. Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis,
  • η ίδια Δικαιοσύνη που έχει αφήσει ελεύθερο το Λιγνάδη να αλωνίζει,
  • η ίδια Δικαιοσύνη που επιχείρησε να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ στους παρόχους για το σκάνδαλο των υποκλοπών,
  • η ίδια Δικαιοσύνη που έβγαλε απόφαση μέσα σε 9 μέρες (!) για να μπορούν οι servicers να βγάζουν στο σφυρί ακόμα και την πρώτη κατοικία των πολιτών",
  • αυτή η Δικαιοσύνη έκρινε πως η τήρηση του Συντάγματος και η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία είναι παράβαση καθήκοντος”.

Και προσθέτουν: “Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν τα 9 δισ, όσοι βάζουν πλάτη στην αισχροκέρδεια τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα Ειδικά Δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν; Πολύ σύντομα, στις εκλογές, θα αποφανθεί ο ελληνικός λαός, για να έρθει η Δικαιοσύνη παντού”.

Παρατηρούν δε, τη χρονική στιγμή που βγήκε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή “λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών”.

Όσο για την εκλογική “τύχη” του κ.Παππά, τα στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν την καταδίκη του Δημήτρη Τσοβόλα από το Ειδικό Δικαστήριο το 1992 (με τριετή αναστολή των πολιτικών του δικαιωμάτων) και την θριαμβευτική επανεκλογή του ως βουλευτή στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v