ΣΥΡΙΖΑ: Καθαίρεση του Π. Πολάκη πριν τη διαγραφή του

Τρίτη η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. «Προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη», ερωτηματικά για τις προθέσεις του αλλά και προβληματισμός για το εκλογικό timing. «Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη εάν παρέμενε έτσι όπως κινήθηκε».

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαίρεση του Π. Πολάκη πριν τη διαγραφή του

Ραγδαίες, πλέον, είναι οι εξελίξεις για τον Παύλο Πολάκη. Λίγες ημέρες πριν από την τυπική, όπως όλα δείχνουν, διαγραφή του, ο Αλέξης Τσίπρας τον “αποκαθήλωσε” από το στελεχικό δυναμικό του κόμματος, ανακοινώνοντας την καθαίρεσή του από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας στη θέση του τον Γιάννη Ραγκούση. (O ορισμός του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως νέου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμμαρτος, στη θέση του κ. Ραγκούση, μικρή σημασία έχει καθώς σε λίγες ημέρες θα διαλυθεί η Βουλή λόγω της προκήρυξης εκλογών).

Το «χτύπημα» θεωρείται μεγάλο, καθώς ο τομέας Διαφάνειας έχει προβεί σε πολλές και σημαντικές καταγγελίες/αποκαλύψεις για τη δράση κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, ενώ ο κ. Πολάκης βρίσκεται ήδη κατηγορούμενος δικαστικά από ορισμένους εξ΄ αυτών. Την Παρασκευή, μάλιστα, ήρθη η βουλευτική του ασυλία μετά μήνυση που του υπέβαλε ο «γαλάζιος» βουλευτής Κώστας Μαραβέγιας.

Αύριο θα τεθεί το “θέμα Πολάκη” στην πρώτη προεκλογική συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος (σ.σ. θα συνεδριάζει κάθε Τρίτη και Πέμπτη μέχρι τις εκλογές), όπου ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αιτιολογικό “τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος”.

Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η απόφαση θα είναι διαγραφή, οπότε δεν θα «επιτραπεί» στον κ. Πολάκη να προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να «απολογηθεί» ή να ζητήσει συζήτηση επί των θεμάτων που εγείρει, όπως προειδοποιεί ο ίδιος από χθες. Κι αυτό διότι στο περσινό συνέδριο του κόμματος εξελέγη 15μελής Επιτροπή Δεοντολογίας που παίρνει τις αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται πλέον επικύρωση τους από άλλα όργανα.

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου χθες το βράδυ δεν άφησε κανένα περιθώριο για αναστροφή της κατάστασης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του. Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη χειρότερη στιγμή…

Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις οπαδών και μελών δείχνουν ότι βρίσκονται σε «σοκ» - τόσο για την ουσία όσο και για τη συγκυρία. Κι αυτό παρότι το ρήγμα που προκλήθηκε ανάμεσα στον κ. Πολάκη και στον κ. Τσίπρα πριν από δέκα ημέρες, για το ψηφοδέλτιο Χανίων του κόμματος, ήταν τόσο μεγάλο που ελάχιστες πιθανότητες υπήρχαν να γεφυρωθεί. Η ανοικτή και δημόσια «απειλή», δηλαδή, του κ. Πολάκη «ή θα μπει και ο Δ. Χαιρετάκης στο ψηφοδέλτιο ή δεν θα μπω ούτε εγώ» εξελήφθη ως «πρωτοφανής εκβιασμός» που έσπασε το νήμα το οποίο τον ένωνε με την ηγεσία και, κυρίως, με τον κ. Τσίπρα.

Η κίτρινη κάρτα δε, που του έδειξαν τότε εξ΄αιτίας αυτής της συμπεριφοράς, έγινε κόκκινη χθες, όταν, πάλι μέσω social media, ο βουλευτής προέβη σε “προγραφές” των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου (λόγω της καταδικαστικής απόφασης για τον Νίκο Παππά) και πολλών δημοσιογράφων (με ονόματα και φωτογραφίες) επειδή υποστήριξαν αυτή την απόφαση.

Σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν συνεργαστεί στενά με τον βουλευτή τους προηγούμενους μήνες και κάθε άλλο παρά σε διαφορετικές «τάσεις» βρίσκονταν, πνέουν τα μένεα εναντίον του για την εν λόγω συμπεριφορά. Δεν διστάζουν δε να του αποδώσουν «στόχευση», χωρίς, όπως λένε, να είναι καθαρό εάν ήθελε να εμφανιστεί ως «ως η πραγματική αριστερή φωνή στον ΣΥΡΙΖΑ ή να επιχειρήσει ηρωική έξοδο».

«Όπως και νάχει, το νήμα κόπηκε», τονίζουν και «οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα».

Στην παρατήρηση άλλων, ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η διαγραφή για να μην γίνει «εκλογική ζημιά», αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη εάν παρέμενε στο κόμμα και στο ψηφοδέλτιο» καθώς «το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο των εκλογών όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας θα έπρεπε καθημερινά να απολογούνται» για τη συμπεριφορά του. Εκτιμούν, επιπλέον, ότι όλη αυτή η εικόνα «θα έδιωχνε» ένα σημαντικό τμήμα «κεντρώων ψηφοφόρων» που βλέπουν μεν θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τους απωθεί η εν λόγω συμπεριφορά.

Αυτό το τελευταίο, όπως εξηγούν, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη χθεσινή ανάρτηση με τις «προγραφές» δικαστών και δημοσιογράφων, που οδήγησε στην παρέμβαση του εισαγγελέα, καθώς και στις ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων και της ΕΣΗΕΑ.

Εν αναμονή, πλέον, της αντίδρασης του κ. Πολάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v