Υπόθεση Πολάκη: Με δύο βαριές «ποινές» αλλά αδύναμη τη διαγραφή

Αποκλεισμός από τις εκλογές και καθαίρεση από τομεάρχης Διαφάνειας, ενώ παραμένει μέλος της Κ.Ο. Ασαφές το ερώτημα της παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η πυγμή Τσίπρα («αποφάσισα την παραπομπή και την καθαίρεση») και το μήνυμα-γέφυρα Πολάκη: «Προέχει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιοπρέπεια όλων μας».

Υπόθεση Πολάκη: Με δύο βαριές «ποινές» αλλά αδύναμη τη διαγραφή

Ο Παύλος Πολάκης παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ουδείς ξέρει, ακόμα, με ποιο ερώτημα: της σύστασης, της επίπληξης, της προσωρινής αναστολής κομματικής ιδιότητας ή της διαγραφής, δεδομένου ότι αυτές είναι οι τέσσερις «ποινές» που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος;

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, μετά την ταραχή που ξέσπασε από την ανάρτησή του, οι διαρροές έδειχναν διαγραφή. Αλλά δεν αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση, ούτε πολιτικά ούτε κομματικά.

Από τη μία, το κλίμα που έφτανε στην Κουμουνδούρου από τη βάση και σημαντικό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού ήταν κάθετα κατά της διαγραφής. Από την άλλη, οι πλέον ψύχραιμοι επικέντρωναν στις δύο «βαρύτατες ποινές» που μπορούν να επιβληθούν σε έναν βουλευτή: αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια στις εκλογές και καθαίρεση από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -του τομέα που πιστώνεται όλες τις αποκαλύψεις γκρίζων και μαύρων υποθέσεων γαλάζιων παραγόντων και βουλευτών.

Επιπλέον, λόγω και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, δεν έγινε αμέσως κατανοητός ο λόγος που οδήγησε σ' αυτές τις ποινές: η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα για το «πώς θα είναι η δεύτερη φορά», η στοχοποίηση δικαστών και δημοσιογράφων με τις φωτογραφίες τους στην περίφημη ανάρτηση του βουλευτή ή το γεγονός ότι η εν λόγω κίνηση ήρθε μία εβδομάδα μετά τη δημόσια «απειλή» του για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου στα Χανιά;

«Όλα μαζί», απαντούσαν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας ότι με τον τρόπο που κινήθηκε ο κ. Πολάκης δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον κ. Τσίπρα να αδιαφορήσει ή να περιοριστεί σε άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία για να τον συνετίσει.

Η συνέχεια όμως δεν αποδείχθηκε απλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, πέραν των πύρινων σχολίων στα social media, η Κουμουνδούρου κατακλύσθηκε από τηλεφωνήματα οπαδών και μελών, ενώ δεν ήταν λίγοι οι κομματικοί διαμεσολαβητές που προσπάθησαν να αλλάξουν την πρόθεση (αν όχι, απόφαση) για την οριστική έξοδο του κ. Πολάκη από το κόμμα.

Στους Δημήτρη Παπαδημούλη και Γιώργο Κατρούγκαλο, που τάχθηκαν προχθές κατά της διαγραφής, προστέθηκε χθες ο Νίκος Φίλης, ενώ το στίγμα είχε ήδη δώσει ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος του κόμματος για τον δήμο Πειραιά και σημαντικό στέλεχος: «Η ιδέα να ρίξουμε τον Παύλο Πολάκη στα σκυλιά για να τα χορτάσουμε και να ηρεμήσουν είναι πάρα πολύ κακή. Τα σκυλιά στη συνέχεια θα πέσουν επάνω μας, ήδη έχουν πέσει», έγραψε. Και αφού χαρακτήρισε τον βουλευτή «αψύ, ενοχλητικό και παρορμητικό», τόνισε πως «ούτε αξιοποίησε τις θέσεις του για ίδιο όφελος ούτε έκλεψε ταμεία» κ.λπ.

«Εγώ τον παρέπεμψα διότι…»

Λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου (χθες το απόγευμα) ο κ. Τσίπρας πήρε πάνω του τη μέχρι εκείνη τη στιγμή εξέλιξη, αποφεύγοντας, συνειδητά, κάθε υπονοούμενο για την κομματική σχέση του βουλευτή και δηλώνοντας δημοσίως ότι ο ίδιος αποφάσισε την παραπομπή και την καθαίρεση του κ. Πολάκη: «Ποραπέμπεται για το ότι ανάρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τη λειτουργία των θεσμών», είπε σε συνέντευξη στο περιθώριο συνεδρίου για την Υγεία, ενώ διαβεβαίωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταρρακώσει τους θεσμούς».

Με τις φράσεις αυτές ο κ. Τσίπρας έδειξε πυγμή και, ενδεχομένως, έστειλε το ύστατο μήνυμα στον βουλευτή για το πώς θα παραμείνει μέλος του κόμματος. Τα παραπάνω «επικυρώθηκαν» στο Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά η κομματική τύχη του κ. Πολάκη παραμένει ερώτημα: παρότι η διαγραφή δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανή η επίπληξη, με το σκεπτικό ότι ο αποκλεισμός από τη Βουλή είναι ήδη η πιο σημαντική «ποινή».

Ένα δείγμα γραφής έδωσε ο ίδιος ο βουλευτής σε ανάρτησή του χθες το μεσημέρι (σ.σ. πριν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου) ότι «προέχει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιοπρέπεια όλων μας».

Το γεγονός ότι, κατά την απόφαση του Ε.Γ., παραμένει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, εκτιμάται ότι δίνει στίγμα προθέσεων. Όπως και η διαβεβαίωση ότι «συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων (σ.σ. του κ. Πολάκη), όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

Διαβεβαίωση που ερμηνεύεται ως απάντηση σε συστάσεις «να μη ρίξουμε τον Πολάκη στα σκυλιά».

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει αύριο, πιθανότατα με τη συμμετοχή του βουλευτή (όπως ορίζεται από το καταστατικό), ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας θα πάρει σειρά για την Παρασκευή ή το Σάββατο, καθώς ουδείς θέλει να σέρνεται το θέμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τότε, δεν αποκλείονται νέες κινήσεις για καταλάγιασμα, ενώ η προσοχή στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει μέχρι τότε (και… μετά) ο ίδιος ο κ. Πολάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v