Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αυτό το ρουσφετολογικό κράτος δεν το φτιάξαμε εμείς

Εμείς κυβερνήσαμε, τέσσερα από τα 49 της μεταπολίτευσης, τα πιο δύσκολα. Αυτό το κράτος το ρουσφετολογικό δεν το φτιάξαμε εμείς, έχουμε την ευθύνη να το διορθώσουμε. Η αντίδραση Γ. Οικονόμου.

Τσίπρας: Αυτό το ρουσφετολογικό κράτος δεν το φτιάξαμε εμείς

«Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, την αναλαμβάνω, αυτή όμως που μου αναλογεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο MEGA, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ανέλαβα την ευθύνη για τις Πρέσπες αλλά και για τραγωδίες που κόστισαν ανθρώπινες ζωές.

Στην περίπτωση των Τεμπών έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Δυο τρένα κινήθηκαν για 12 λεπτά στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχουν δυο σιδηροδρομικές γραμμές. Οι πολίτες βλέπουν ένα κράτος που δεν προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη. Εμείς κυβερνήσαμε, τέσσερα από τα 49 της μεταπολίτευσης, τα πιο δύσκολα. Αυτό το κράτος το ρουσφετολογικό δεν το φτιάξαμε εμείς, έχουμε την ευθύνη να το διορθώσουμε.

Την σύμβαση για την τηλεδιοίκηση την παραδώσαμε στο 72% μαζί με μια συμπληρωματική σύμβαση. Η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε δυο χρόνια να υπογράψει την συμπληρωματική σύμβαση, ενώ το 2023 η πρόοδος του έργου ήταν κάτω από 80%, κατήγγειλε.

Tι παραδώσαμε

Παρουσιάζοντας επίσημα έγγραφα του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, είπε:

  • Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 68% της σύμβασης.
  • Τον Μάιο του 2019 είχε υλοποιηθεί το 72,4%.
  • Τον Μάρτιο του 2020 το 74%
  • Τον Φεβρουάριο του 2023 77%.

“Σε τρία χρόνια υλοποιήσαμε το 72% και η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε μόλις ένα 4,5%”, τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν σχεδόν εξαναγκαστική (“αλλιώς έπρεπε χρεωθούμε τα 15 δισ των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί για κρατική παρέμβαση) αλλά διαπραγματευθήκαμε να παραμείνει το δίκτυο και η λειτουργία του στο Δημόσιο.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν σχηματισθεί νέα προοδευτική κυβέρνηση “θα επαναδιαπραγματευτούμε με τους Ιταλούς ώστε να επιστρέψουν στη σύμβαση τα 600 εκατ υποχρεώσεών της” που εξαφανίσθηκαν μετά τις εκλογές του 2019.

Αιχμές κατά Ισ.Ντογιάκου

Ο κ.Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, επισημαίνοντας ότι ο γιος του ήταν μετακλητός στο υπουργικό γραφείο του παραιτηθέντος Κώστα Αχ.Καραμανλή.

“Καλείται ως εισαγγελέας να διερευνήσει έναν υπουργό στον οποίον εργαζόταν ως σύμβουλος ο γιος του. Αν ήμουν στη θέση του θα είχα παραιτηθεί λόγω σύγκρουσης συμφερόντων”, είπε.

Γ. Οικονόμου: Κουβέντα για την αξιολόγηση

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Mega o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι πολίτες θα περίμεναν σήμερα από τον κ. Τσίπρα, που έχει κυβερνήσει, εκτός από κριτική να προβεί με γενναιότητα και εντιμότητα στη δέουσα και απαιτούμενη από το βάρος των περιστάσεων αυτοκριτική. Αντίθετα επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη:

  • Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης -με την οποία είπε ότι δεν έχει τσακωθεί- αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση για τις 7 παρατάσεις-καθυστερήσεις της επίμαχης σύμβασης στη διάρκεια της θητείας του.
  • Εμφάνισε στοιχεία για ένα ποσοστό δήθεν ολοκλήρωσης 68% συγχέοντας είτε σκόπιμα είτε από άγνοια πληρωμές με συστήματα που δήθεν λειτουργούσαν, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι το 2017 είχε παραδοθεί μόλις το 32% του φυσικού αντικειμένου, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια έπρεπε να αντικατασταθεί. Ενώ από εκεί και μέχρι το 2019 απολύτως τίποτα.

Παρότι επιχείρησε μια βουτιά πολλές δεκαετίες πίσω για να μιλήσει για το κράτος, δεν είπε ούτε κουβέντα για την ανάγκη αξιολόγησης στο Δημόσιο και την επιβεβλημένη ρήξη με λογικές ασυδοσίας και παλαιοσυνδικαλισμού, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του. Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Π. Τσαπανίδου: Κυβερνά τέσσερα χρόνια

Ο κ. Οικονόμου, καλό θα ήταν να συναισθανθεί το πένθος που βιώνουν οι οικογένειες των θυμάτων και το συλλογικό τραύμα της κοινωνίας, αντί να αναζητά ευθύνες παντού, εκτός από την κυβέρνηση, απαντά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Και ο κ. Μητσοτάκης, να καταλάβει πως κυβερνά τον τόπο τέσσερα χρόνια και δεν μπορεί κάθε φορά που συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός, ή κάθε φορά που οι πολιτικές του οδηγούν σε σοβαρές συνέπειες, να μην γνωρίζει ή να φταίει κάποιος άλλος».

Τέλος, οι «παλαιοσυνδικαλιστές, που επιχειρούν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος δέσμιο των χειρότερων εποχών του», όπως λέει ο κ. Οικονόμου, είναι οι άνθρωποι που επί χρόνια προειδοποιούσαν την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με εξώδικα και απεργίες ότι τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας του σιδηροδρόμου, την ώρα που ο κ, Καραμανλής εμφανιζόταν ηθικά θιγμένος, επιμένοντας ότι ντρέπεται που τίθεται θέμα ασφάλειας των επιβατών, μέχρι και δέκα μέρες πριν το δυστύχημα όπου χάθηκαν 57 συνάνθρωποί μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v