Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η «συγγνώμη» Πολάκη και ο προβληματισμός για το επόμενο βήμα

Γιατί έστειλε χθες την επιστολή του «mea culpa». «Ο Α.Τσίπρας έδειξε ότι δεν θα δεχτεί άλλες ‘κλωτσιές στην καρδάρα', η αυτοκριτική θα ληφθεί υπόψη». Ζητούμενο η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Η «συγγνώμη» Πολάκη και ο προβληματισμός για το επόμενο βήμα

Το “θέμα Πολάκη” θα συζητηθεί το μεσημέρι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι βέβαιο εάν θα θεωρηθεί “λήξαν” ή εάν η απόφαση θα ληφθεί σε ύστερο χρόνο.

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης επέλεξε τη χθεσινή ημέρα για να αποστείλει την επιστολή “συγγνώμης” στον Αλέξη Τσίπρα και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για έναν πρακτικό λόγο (πέραν της ουσίας): ως μέλος του οργάνου όφειλε να τοποθετηθεί και να μην εμφανιστεί ξαφνικά στη σημερινή συνεδρίαση.

Αυτό θα γινόταν πριν από δύο εβδομάδες, όταν το θέμα του ήταν ακόμα “καυτό”, ωστόσο η τραγωδία στα Τέμπη πάγωσε τον χρόνο και ακύρωσε όλες τις κομματικές και εσωκομματικές διαδικασίες.

Η προσοχή πλέον εστιάζεται στον εάν ο κ.Πολάκης θα είναι, τελικά, υποψήφιος του κόμματος στα Χανιά: η “ποινή” που του επέβαλε ο κ.Τσίπρας και το Εκτελεστικό Γραφείο στις 27 Φεβρουαρίου (παραμονή του τραγικού δυστυχήματος) ήταν αποκλεισμός από το ψηφοδέλτιο, ενώ το ερώτημα εάν θα διατηρούσε την ιδιότητα του κομματικού μέλους είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Κινήσεις που έδειξαν την “πυγμή” του κ.Τσίπρα και την απόφαση του να μην επιτρέψει “άλλες κλωτσιές στην καρδάρα”, κυρίως στην πορεία προς τις εκλογές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε διαφανεί ότι η εν λόγω ποινή, της διαγραφής, είχε απομακρυνθεί, καθώς δεν έβρισκε “οπαδούς” ούτε στους πιο άσπονδους εσωκομματικούς “φίλους”. Όποτε η συζήτηση φαίνεται να περιορίζεται στην υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με σημαντικά στελέχη, η αυτοκριτική μέσω της επιστολής είναι ειλικρινής και “πρέπει να ληφθεί υπόψη”.

Όπως λένε, “το πρόβλημα το προκάλεσε ο ίδιος με τις περίφημες αναρτήσεις του. Εφόσον τις ακύρωσε με τη ‘συγγνώμη’ του, εξηγώντας τόσο το γιατί ήταν άστοχες όσο και ότι δεν υπέκρυπταν αμφισβήτηση των επίσημων θέσεων του κόμματος και, φυσικά, του Τσίπρα, η απόφαση πρέπει να είναι ανάλογη”.

Στον αντίλογο “μα, ουδείς αποκλείει ότι θα ξαναδημιουργήσει πρόβλημα”, η απάντηση, των ίδιων στελεχών, είναι “τότε δεν έχει νόημα να ζητάς από κάποιον αυτοκριτική όταν προδικάσεις ότι …θα ξανακυλήσει”.

Σε πολιτικό επίπεδο, πολλά στελέχη εκτιμούν ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τις τελευταίες δύο εβδομάδες “δεν επιτρέπει απώλειες στη μάχη των εκλογών”, διότι “δεν περισσεύει κανείς”.

Δεν διαψεύδουν δε, πληροφορίες, ότι παρατηρήθηκε “κάποια αποσυσπείρωση” τις πρώτες ημέρες της “ποινής”, όταν δηλαδή φαινόταν ως τελεσίδικος ο αποκλεισμός του από το ψηφοδέλτιο, παρότι εκτιμούσαν ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες το πρόβλημα θα μειωνόταν αισθητά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι συμφωνούν στη θέση ότι: πρώτον, ο κ. Πολάκης “πλήρωσε τη συμπεριφορά του, όχι τη δράση του” και δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει ανάλογες καταστάσεις “από κανέναν” - κυρίως στην πορεία προς τις εκλογές.

Για τον λόγο αυτό, η όποια απόφαση για το εκλογικό μέλλον του κ. Πολάκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v