Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Επιστρέφει το σενάριο των μετεκλογικών συνεργασιών

Η δημοσκοπική φθορά της ΝΔ και η υποχώρηση της προοπτικής αυτοδυναμίας. Το «ανθρώπινο λάθος» και το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης. «Κοντά στο Πάσχα» οι ανακοινώσεις για την ημερομηνία των εκλογών.

Κυβέρνηση: Επιστρέφει το σενάριο των μετεκλογικών συνεργασιών

Το αποτύπωμα της τραγωδίας στα Τέμπη είναι βαρύ για την κυβέρνηση, όπως φαίνεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τη ΝΔ να έχει τη μεγαλύτερη φθορά. Αναπόφευκτα, ακόμα και αν αυτή είναι τελικά πρώτη στις κάλπες, ανεβαίνει ιδιαιτέρως ο βαθμός δυσκολίας για την προοπτική αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, η οποία έδειχνε εφικτή -τουλάχιστον σύμφωνα με τις μετρήσεις- μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Εκ των πραγμάτων, στον δημόσιο διάλογο επανέρχεται το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, στις οποίες μάλιστα αναφέρθηκαν χθες δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.   

«Το ζήτημα των συνεργασιών παραμένει στο τραπέζι», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι σε αυτές πιστεύει και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για το ζήτημα ερωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Οι πολίτες με την ψήφο τους, καθορίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, στην ώρα του, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα στη συγκυρία που ζούμε, ανάλογα με τις προκλήσεις που έχουμε, ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις… Η ιστορική εμπειρία στην Ελλάδα έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και  αποφασιστικότητα. Παρ’ όλα αυτά, κυρίαρχος είναι και έχει τον τελικό λόγο ο ελληνικός λαός. Οι πολίτες με την ψήφο τους, όταν γίνουν οι εκλογές, θα δείξουν τον δρόμο», σημείωσε.

Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό συζητιούνται ευρέως και εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών βλέπει ως τον μοναδικό πιθανό εταίρο το ΠΑΣΟΚ. «Αν και ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, δεν φαίνεται κάποιο άλλο κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε, εφόσον δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την αυτοδυναμία», τονίζει έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, που, στην παρατήρηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει θέμα διαφορετικού πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για τη συνεργασία, απαντά: «Πριν από τις εκλογές, ο καθένας χαράζει και ξεδιπλώνει τη στρατηγική του, με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, όλα επαναπροσδιορίζονται, με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία».

Τελευταίος μήνας

Για το θέμα των συνεργασιών ενδεχομένως να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη (Alpha), πρώτη μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και ενώ πιθανότατα ξεκινά το τελευταίο προεκλογικό δίμηνο, με φόντο την 21η Μαΐου. «Κοντά στο Πάσχα θα υπάρχουν ανακοινώσεις» από τον πρωθυπουργό, αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (στο MEGA), σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου να εξακολουθεί φυσικά αυτό των αιτών του τραγικού συμβάντος.

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δόθηκε χθες, τόσο στη συνεδρίαση Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της κυβέρνησης επαναφέρουν έντονα στη ρητορική τους το «ανθρώπινο λάθος». Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Κώστα Καραμανλή σε πέντε  δικλίδες ασφαλείας που «δυστυχώς παρακάμφθηκαν». Όπως είπε, δεν χρησιμοποιήθηκε, ενώ έπρεπε, το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν ήταν εκεί, αδικαιολόγητα, ο δεύτερος και ο τρίτος σταθμάρχης, δεν εφαρμόστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως του ΟΣΕ, δεν έγινε η επικοινωνία για τα δρομολόγια όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και δεν είδαν οι υπεύθυνοι στον πίνακα ότι επί 12 λεπτά το τρένο βρίσκεται σε λάθος πορεία.

Όσο για τον ίδιο, όπως είπε, παραιτήθηκε γιατί στον τομέα της πολιτικής του εποπτείας «συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία».

Παράλληλα, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας λειτουργεί κανονικά, από το Νοέμβριο του 2022, τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης. Αυτό, μάλιστα, σημειώνουν, είχε λειτουργήσει το μοιραίο βράδυ μέχρι περίπου μία ώρα πριν το τραγικό δυστύχημα.

Τα επεισόδια στο σίριαλ με το τραγικό -δυστυχώς- τέλος αναμένονται πολλά ακόμα… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v