Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αιτήματα Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Με ποιες θέσεις προσέρχεται στις Βρυξέλλες. Η συμμαχία του Νότου και η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Η «ανοιχτή γραμμή» με την Τζόρτζια Μελόνι και οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αιτήματα Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Ένα από τα τελευταία ταξίδια του στο εξωτερικό μέχρι τις εκλογές του Μαΐου πραγματοποιεί από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στο Συμβούλιο με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, θα επιδιώξει μια νέα συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, με τη συμμετοχή κυρίως των μεσογειακών χωρών, προκειμένου να υπάρξει κοινός βηματισμός προ αυτή την κατεύθυνση.

Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καμιά από τις χώρες αυτές (και πολύ περισσότερο η Ελλάδα) δεν είναι σήμερα στο σημείο που βρισκόταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, με σκοπό τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη, κατά το περιβάλλον του, είναι πως οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, θα επισημάνει ότι η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική. Θα προτείνει μάλιστα η συζήτηση αυτή να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα τα οποία δεν συνάδουν με τα σημερινά δεδομένα.

Κατάλληλα εργαλεία

Η συγκεκριμένη συζήτηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προσδοκίες του πρωθυπουργού, μπορεί να ξεκινήσει, ενόψει και του προγραμματισμένου για αύριο Eurosummit, παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενόψει της Συνόδου και δη της προσπάθειας συντονισμού με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής Προεδρίας της κυβέρνησης, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκές λύσεις για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της ηπείρου, με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων της Ε.Ε., η προτεραιότητα μιας πλήρους στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ουκρανία, σε ακτίνα 360 μοιρών, καθώς και μια ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής Ε.Ε. του περασμένου Φεβρουαρίου, με στόχο μια ευρωπαϊκή -επιτέλους- διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.  

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξής του στον Alpha, έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης που θέλει να κάνει με τη Hellenic Train, θα συζητήσει επ’ αυτού τις επόμενες μέρες με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, ώστε να βρεθεί «ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στον σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να υπογραμμίσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα η χώρα μας έχει καταθέσει non paper στην Κομισιόν και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v