Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο δρόμος της συγκάλυψης δεν υπάρχει πια, τελείωσε στα Τέμπη

Παρέμβαση στη Βουλή. Πώς γίνεται ο αρχιεπιτελάρχης του επιτελικού κράτους να «μη γνωρίζει τίποτα»; Ψηφίζετε σήμερα το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε να σας ελέγξει για την τραγωδία. Τα εννέα «γιατί».

Τσίπρας: Ο δρόμος της συγκάλυψης δεν υπάρχει πια, τελείωσε στα Τέμπη

«Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την πληγή που πριν ένα μήνα άνοιξε στα Τέμπη. Με σεβασμό και ευαισθησία, γιατί η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή. Δεν κλείνει για τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, δεν κλείνει για κανένα μας».

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την παρέμβασή του στη Βουλή, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και των οικογενειών των θυμάτων στη σιδηροδρομική τραγωδία.

Στη συνέχεια, αφού στηλίτευσε την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή, έθεσε τα ερωτήματα και έδωσε τις απαντήσεις, λέγοντας, μεταξύ άλλων:

- Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε, της πανδημίας, της ενέργειας, της ακρίβειας;

Ήταν ευκαιρία για να αβγατίσουν τον πλούτο τους λίγοι. Ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους.

- Η εύκολη δικαιολογία για τον κύριο Μητσοτάκη τέσσερα χρόνια τώρα, σε όλα τα δύσκολα, είναι ότι δεν έχει την ευθύνη, γιατί δεν ήξερε.

  • Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν.
  • Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου παρακράτος παρακολούθησης του μισού πολιτικού συστήματος.
  • Δεν ήξερε ότι η υπουργός του διόρισε τον κ. Λιγναδη.
  • Δεν ήξερε ότι ο υπουργός του είχε αφήσει τον σιδηρόδρομο ερείπιο.

Ωραίο επιτελικό κράτος… Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα. Ποιος όμως μπορεί να σας πιστέψει πια; Η υποκρισία δε μπορεί να κρυφτεί.

- Όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή «δεν ήξερα» κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη.

Για αυτό και η ευθύνη του δυστυχήματος, με τόσο εξοργιστικό τρόπο, την πρώτη μέρα πήγε στον σταθμάρχη, τη δεύτερη, στη Ρυθμιστική Αρχή, τη τρίτη, στην προηγούμενη κυβέρνηση, την τέταρτη, σε όλους μαζί, αλλά σε κανέναν προσωπικά.

Μια κυβέρνηση όμως που επιλέγει παντού τη συγκάλυψη, ένας πρωθυπουργός που φοβάται την ευθύνη, είναι μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που γεμίζει με φόβο όλη την ελληνική κοινωνία. Φόβο για την ασφάλεια και τη ζωή.

Η αλήθεια δεν είναι εκδίκηση

- Η απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας προετοιμάζει νέες τραγωδίες.
Δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες, είναι προϋπόθεση για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία.

Σε τι λοιπόν αποσκοπεί η σπουδή του ίδιου του πρωθυπουργού, την επόμενη ημέρα και ενώ είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη, να ορίσει ο ίδιος τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Πού ακούστηκε αυτό, οι ελεγχόμενοι να ορίζουν οι ίδιοι την επιτροπή που θα τους ελέγξει; Και δεν κρατήσατε και τα στοιχειώδη προσχήματα.

Ορίσατε τον Πρόεδρο του ΟΣΕ την περίοδο της συντριπτικής απαξίωσής του, το 2010-15, να βγάλει πόρισμα για τις ευθύνες.

Και μετά την κατακραυγή, τον αλλάξατε με έναν άλλο, που επίσης όμως στο παρελθόν είχε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στον ΟΣΕ.

Και σήμερα έρχεστε στη Βουλή για να ψηφίσετε το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει!!!

Οι ίδιοι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) το γνωρίζουν; Σας το ζήτησαν ή εσείς το προσφέρετε;

Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δεν φοβάται, εσείς επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν.

- Αναρωτιέμαι, ποιος μπορεί πια να εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση;
Ποιος μπορεί να εμπιστεύεται έναν πρωθυπουργό που σε όλες τις εμφανίσεις του μετά την τραγωδία έδειξε και απέδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει;

Ο δρόμος της συγκάλυψης, όμως, δεν υπάρχει πια, τελείωσε στα Τέμπη. Ο μόνος δρόμος που έχουμε να πορευτούμε, είναι ο δρόμος της αλήθειας. Να απαντηθούν τα γιατί, για να πάμε μετά στα πώς.

  • Πώς θα έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις.
  • Πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα συστήματα και οι δημόσιες υποδομές.
  • Πώς θα διαμορφώσουμε μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας.
  • Πώς η ζωή του καθενός και της καθεμιάς μετράει πρώτα και πριν απ’ όλα.

Τα κρίσιμα «γιατί»

Ένα μήνα μετά, όλα τα «γιατί» μένουν αναπάντητα:

  • Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019, παραμένει γιαπί; Και μόνο αυτό αν λειτουργούσε, δεν θα είχε συμβεί το ατύχημα.
  • Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020;
  • Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος;
  • Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε ημέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει;
  • Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες, για τους οποίους η ΡΑΣ ζητά να ανακληθούν από θέσεις ευθύνης;
  • Γιατί το καλοκαίρι του '19 υπήρχαν 1.200 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ και 25 σταθμάρχες στη Λάρισα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις 750 στον ΟΣΕ και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα;
  • Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό πλήρως εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;
  • Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα εξώδικα των εργαζομένων που ζητούσαν ασφάλεια και προέβλεπαν το μοιραίο;
  • Γιατί η Σύμβαση ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προέβλεπε αρχικά την υποχρέωση για 600 εκατ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρία, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσουν τα έργα ασφάλειας, ήρθε τελικά χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις στην τελική της μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή;

Σε αυτά τα «γιατί» κρύβεται η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και αυτά τα γιατί έχουμε ευθύνη να τα απαντήσουμε, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αδ. Γεωργιάδης: Είστε υποκριτές

Για υποκρισία κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας τον λόγο αμέσως μετά.

«Αν είχαν πονέσει για τα Τέμπη όπως εμείς, δεν θα έκαναν προπαγάνδα για να κερδίσουν ψήφους», είπε.
Και μίλησε για «εργαλειοποίηση της τραγωδίας, όπως έκανε στο Μάτι που έκρυβε τους νεκρούς».

«Η χώρα έζησε μία εθνική τραγωδία, εμείς είπαμε ότι όσοι κυβέρνησαν φταίνε, ο καθένας έχει το μερίδιο που του αναλογεί, ο μόνος αμόλυντος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Και κατέληξε: «Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου και η απάντηση θα είναι καταλυτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v