Τσίπρας: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονες υποδομές

Στη σκιά των Τεμπών η παρουσίαση του προγράμματος στο τρίπτυχο «Αδειοδότηση - Παρακολούθηση - Συντήρηση έργων». Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών και συντελεστές ασφαλούς λειτουργίας κάθε δημόσιας υποδομής.

Τσίπρας: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονες υποδομές

Στη «σκιά όχι μίας θυσίας αλλά μίας ανείπωτης τραγωδίας», όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για «ασφαλείς μεταφορές - σύγχρονες υποδομές» σε ημερίδα που διοργάνωσε ο αρμόδιος τομέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Μπροστά σε τέτοια γεγονότα, όσοι βρεθήκαμε και θα ξαναβρεθούμε σε θέσεις ευθύνης, όσοι ζητάμε την ψήφο του λαού θα έπρεπε -όλοι- να στεκόμαστε μπροστά στο χρέος που επιβάλλει η συνείδηση και η ηθική μας», πρόσθεσε.

Και τόνισε:

«Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανάμεσα σε όλα τα άλλα ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους. Ένα κράτος που χτίστηκε με τα παλιά υλικά της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων. Και συντηρήθηκε με παλιές και νέες συνταγές διαφθοράς και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Ένα κράτος που αφού έκαναν λάφυρο, μετά απαξίωσαν συστηματικά. Δίνοντας ό,τι πιο χρήσιμο για το δημόσιο συμφέρον σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν, αδιαφορώντας για τα βασικά. Ακόμη και την ασφάλεια των πολιτών.

Και κάθε τρείς και λίγο μας έταζαν ότι αυτό το κράτος θα το διορθώσουν αυτοί που το απαξίωσαν. Άλλοι μας υποσχέθηκαν εκσυγχρονισμό, άλλοι επανίδρυση, άλλοι επιτελικότητα. Το δήθεν επιτελικό κράτος, όμως, αποδείχθηκε φιάσκο. Η επανάληψη σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση όλων των αρρωστημένων πρακτικών 40 και πλέον χρόνων».

«Σε αυτό το πάρτι, που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος. Και αυτό δεν θα γίνει με ημίμετρα, αλλά με ριζοσπαστικές προτάσεις και πάνω απ’ όλα με την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με την παρακμή.
Γιατί παρακμή είναι να ζούμε σε ένα κράτος που δεν είχε αναλώσιμα στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας και την ίδια στιγμή έχει μοιράσει 9,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις».

Αδειοδότηση - Παρακολούθηση - Συντήρηση έργων

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας πέρασε στο δια ταύτα, όπως είπε, παρουσιάζοντας την κυβερνητική πρόταση του κόμματός του στον τομέα Μεταφορές-Υποδομές, η οποία εισάγει τη λογική της Διαφάνειας στη λειτουργία του ίδιου του κράτους.

Δηλαδή, όπως εξήγησε:

  • Στην αδειοδότηση και εκτέλεση Δημόσιων έργων
  • Στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών
  • Στη θέσπιση και τήρηση των προδιαγραφών
  • Στην εφαρμογή ελάχιστων συντελεστών ασφαλούς λειτουργίας κάθε Δημόσιας υποδομής.

Συγκεκριμένα:

- Θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία πρώτα από όλα ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.

Με διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι οποίοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση, στις διαδικασίες έγκρισης δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και όλων των ελεγκτικών οργάνων και αρχών.

Η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά.

Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες όπως η δασική, οι εφορίες αρχαιοτήτων, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το πυροσβεστικό σώμα.

- Θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων.

Στο σύστημα αυτό θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός έργου. Με δυο λόγια, δεν θα μπορεί να ισχύει αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Δηλαδή μετά τον προσυμβατικό έλεγχο από όλους τους φορείς που ασκούν τον έλεγχο της νομιμότητας όπως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΑΔΗΣΥ, της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, των διαχειριστικών αρχών, ένα έργο, η υλοποίηση μιας σύμβασης βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι.

Και η ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, στην ευχέρεια των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας και φυσικά στη σχέσης τους με την ανάδοχο εταιρεία.

Από εδώ και στο εξής, κάθε λογαριασμός, κάθε πίνακας εργασιών, κάθε πρόοδος, κάθε εκταμίευση θα είναι στη Διαύγεια. Και προφανώς κάθε παράταση ή κάθε καθυστέρηση θα είναι στο φως.

Συνεπώς η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών, βουλευτές αλλά και ο κάθε απλός πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα γνώσης, ελέγχου και παρέμβασης.

- Θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

Παράλληλα, συντάσσεται και ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

«Με δυο λόγια, φτιάχνουμε ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο οποίο όμως καταγράφονται και όλες οι ενέργειες συντήρησης και πιστοποιήσεις ασφαλείας. Ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές και άρα τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χρήσης τους.

Με αυτές τις τρεις παρεμβάσεις εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια στη διαδικασία υλοποίησης ενός έργου και αποκτούμε έλεγχο και γνώση της κατάστασης ασφάλειας των Δημόσιων υποδομών», κατέληξε.

Οικονόμου: Δεν πείθει ο κ. Τσίπρας, ο άνθρωπος των ψεμάτων

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε και εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

«Δεν πείθει κανέναν όταν μιλάει για δικαιοσύνη ο κ. Τσίπρας, ο άνθρωπος που εξακολουθεί να έχει δίπλα του τους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο, αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Τσίπρας, που επίσης προσπάθησε, με ψέματα και σκευωρίες, να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με ανύπαρκτα σκάνδαλα. Δεν πείθει όταν μιλάει για τα δημόσια έργα αυτός που δεν προχώρησε τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος εξαιτίας συνεχών κατατμήσεων του έργου, για να ωφελήσει συγκεκριμένο εργολάβο, και που έφτασε στο σημείο να εγκαινιάζει μουσαμάδες στο Μετρό Θεσσαλονίκης».

Και κατέληξε ο κ. Οικονόμου: «Με σχέδιο και κόπο αφήσαμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα του 2019, την Ελλάδα της υστέρησης, την Ελλάδα των ψεμάτων, των αυταπατών και της αναποτελεσματικότητας. Η Ελλάδα βαδίζει μπροστά, σταθερά και δυνατά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v