Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο Χρήστος Τζανερίκος

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου προέβη σε παραίτηση, μετά τις αντιδράσεις, καθώς δημόσια πήρε θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη. Στη Βουλή το νομοθέτημα. Τι λέει ο Μ. Βορίδης.

Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο Χρήστος Τζανερίκος

Παραιτήθηκε πριν από λίγο από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων, και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προέβη σε παραίτηση, μετά τις αντιδράσεις, καθώς δημόσια πήρε θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος επρόκειτο να κρίνει και να ψηφίσει επ' αυτής.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωσή του τη ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη -και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανώτατου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Η απάντηση στη δήλωσή του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από τα καθήκοντά του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραίτησή του ο κ. Τζανερίκος επικαλείται λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου, την προεδρία του Α1 Τμήματος που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτού του Ηλία Κασιδιάρη, θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης, η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου.

Σύμφωνα με το νόμο, ο κ. Τζανερίκος έχει προθεσμία ενός μηνός για να αποφασίσει αν θα ανακαλέσει την παραίτησή του. Πάντως, στο τέλος Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται.

Στη Βουλή η ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η συμπληρωματική τροπολογία, που επιχειρεί να βάλει φρένο για κάθοδο στις εκλογές στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια -και όχι ένα μέρος- του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου προκάλεσε εχθές την αντίδραση του Αρεοπαγίτη Χρήστου Τζανερίκου. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «παρωδία» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναλάβει μόνος του την ευθύνη». Τόνισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης «με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της ακροδεξιάς».

Για δυσάρεστες εξελίξεις που θα είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει να νομοθετηθεί η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για το κόμμα Κασιδιάρη. Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως δεν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, καλώντας τον να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία.

Έντονη είναι και η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.

Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Βορίδης: Θωρακίζουμε και ενισχύουμε την κρίση των Αρεοπαγιτών, δεν παρεμβαίνουμε

«Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως για πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος καλείται να αξιολογήσει πρόσθετα στοιχεία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε τη σχετική τροπολογία.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, οι δικαστές του Αρείου Πάγου καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία να ελέγξουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν στο αν υπάρχουν υποψήφιοι και αρχηγοί κομμάτων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

«Είναι πρόσθετο, είναι θετικό να ενισχύσουμε τους δικαστές, λόγω του βάρους της υπόθεσης», σημείωσε ότι κ. Βορίδης, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα ο Άρειος Πάγος έκρινε τα τυπικά στοιχεία των υποψηφίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v