Τσίπρας: Παίζετε με τη φωτιά για το «κόμμα Κασιδιάρη»

«Αφού ήταν σωστή η προηγούμενη τροπολογία, γιατί φέρατε νέα;». Για το νερό: «Αν επανεκλεγείτε, θα ιδιωτικοποιήσετε και τον αέρα που αναπνέουμε». Βορίδης: Υιοθετείτε τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς.

Τσίπρας: Παίζετε με τη φωτιά για το «κόμμα Κασιδιάρη»

Την τελευταία παρέμβαση στην παρούσα Βουλή, αφού μετά το Πάσχα θα διαλυθεί με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, αξιοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να επιχειρήσει έναν σύντομο, πλην καυτό, απολογισμό της τετραετίας της κυβέρνησης.

Καυτηριάζοντας μάλιστα την απουσία του πρωθυπουργού από αυτή την τελευταία συνεδρίαση, την οποία απέδωσε στη συμβουλή των επικοινωνιολόγων του να αποφύγει «άλλη μία ατυχή ομιλία στη Βουλή όπως οι προηγούμενες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε το βάρος, βεβαίως, στην επίμαχη τροπολογία για το «κόμμα Κασιδιάρη» και στην ανάγκη άμεσης, «σήμερα», νομοθέτησης για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥAΘ στο Δημόσιο: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι θα το κάνει μετά τις εκλογές, εάν επανεκλεγεί. Γιατί δεν το κάνει σήμερα; Αν επανεκλεγεί όχι μόνο το νερό αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει. Εάν προκύψει κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, θα αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο αυτά τα τέσσερα χρόνια», είπε. Παραπέμποντας (και) στην πρωθυπουργική θέση για Ρυθμιστική Αρχή στο νερό, «δηλαδή για την Αρχή που ιδρύεται όπου υπάρχουν ιδιώτες για να ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής».

Παίζετε με τη φωτιά

Για την επίμαχη τροπολογία της κυβέρνησης, που αφορά στο «κόμμα Κασιδιάρη», επισήμανε ότι πριν από λίγες, μόλις, εβδομάδες «εδώ ήμασταν, όταν φέρατε τη δεύτερη τροπολογία για το ίδιο θέμα και σας επισημαίναμε τον κίνδυνο να μην μπορεί να εφαρμοστεί».

Υπενθύμισε δε ότι προς αποφυγή αυτού του κινδύνου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία όχι με τη δική του θέση αλλά υιοθετώντας «την κοινή συνισταμένη των θέσεων που είχαν προβάλει έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί της χώρας». Και πρόσθεσε: «Την αρνηθήκατε χωρίς επιχειρήματα, μόνο με ύβρεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Αφού ήταν σωστή η δική σας θέση, γιατί σήμερα φέρνετε τρίτη τροπολογία; Προφανώς δεν καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου ότι εκείνη η θέση σας δεν παραβίαζε το Σύνταγμα. Το διαπιστώσατε όταν ο κ. Γεραπετρίτης ξεμονάχιαζε στα καφενεία τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και φέρατε τη σημερινή τροπολογία διευρύνοντας τη σύνθεση του Α' Τμήματος για να πάρει την απόφαση αν το κόμμα Κασιδιάρη θα κατέβει ή όχι στις εκλογές. Με αυτό που κάνετε, με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό, γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Παίζετε με τη φωτιά».

Τι «έλα, μωρέ», κ. Βορίδη;

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι ορθώς δεν κατηγόρησε εκ νέου την Αριστερά ως συνοδοιπόρο της ακροδεξιάς -«θα ήταν απόλυτος σουρεαλισμός να το κάνετε αυτό εσείς, λόγω του παρελθόντος σας», είπε. Και απαντώντας στην ήπια διαμαρτυρία του κ. Βορίδη, τόνισε: «Τι "έλα, μωρέ"; Αυτό είναι το παρελθόν σας. Ορθώς δεν το κάνατε λοιπόν εσείς, αλλά το έκανε χωρίς ντροπή ο πρωθυπουργός χθες».

Επανέλαβε δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δηλαδή την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη) να μπει μία απλή προσθήκη στον ισχύοντα νόμο που να ορίζει ότι «δεν ανακηρύσσεται κόμμα με δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, εάν έχει στις λίστες του και στα όργανά του καταδικασθέντες για εγκλήματα όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Κασιδιάρης». Υπενθυμίζοντας ότι ο εν λόγω καταδικασμένος «εδώ και τρία χρόνια κάνει ανενόχλητος εκλογικό αγώνα από τη φυλακή».

Τι να πρωτοπούμε για την τετραετία σας;

Κατά τον μίνι (πλην καυτό) απολογισμό της κυβέρνησης στην τετραετία που πέρασε, ο κ.Τσίπρας έκανε αντίστιξη των προεκλογικών υποσχέσεων του κ.Μητσοτάκη και των πεπραγμένων του.

Μεταξύ άλλων, είπε:

- Λιγότεροι φόροι: τους μειώσατε αλλά μόνο για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα αφήνοντας στα ύψη την έμμεση φορολογία μέσω της οποίας λεηλατήθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

- Επενδύσεις: Τα 5 δισ νέα κεφάλαια ξένων επενδύσεων το ’21 και τα 6 δισ το ’22 δεν αφορούν πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις.

Ο κ.Σημίτης, που μόνο φιλοΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε να τον πείτε, έγραψε σε άρθρο του: “Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν επενδύσεις real estate και deals κερδοσκοπικών funds που συχνά χραματοδοτούνται με δάνεια από τράπεζες, και αυτό λέγεται κερδοσκοπικός οππορτουνισμός”.

- Εργασιακά: Υποσχεθήκατε “πολλές και καλές δουλειές” και φέρατε εργασιακό οδοστρωτήρα.

- Συντάξεις: Η μόνη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι είναι αυτή που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017.
Καταργήσατε την 13η σύνταξη ενώ είχατε δεσμευτεί ότι θα την διατηρήσετε, κάνοντας τους συνταξιούχους να χάσουν, μόνο αυτή την κατάργηση, 4,5 δισ ευρώ σε τέσσερα χρόνια, ενώ δώσατε αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις, αποτρέποντας τους δικαιούχους να καταθέσουν προσφυγές.

- Υγεία: Εδώ τα λόγια είναι περιττά, από πού να το πιάσουμε, ολόκληρο βιβλίο θέλουμε. Αρνηθήκατε επίμονα την άμεση πρόσληψη προσωπικού, είχατε τους περισσότερους θανάτους στην πανδημία σε αναλογία πληθυσμού, εκτός από έλλειψη γιατρών-νοσηλευτών οδηγήσατε και σε έλλειψη αναλώσιμων την ώρα που κάνατε πάρτι απευθείας αναθέσεων.

- Παιδεία: Οδηγήσατε στο φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, πετάξατε χιλιάδες υποψήφιους εκτός ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης για να αυξήσετε την πελατεία των κολλεγίων.

Πετάξατε χρήματα στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία αντί να τα δώσετε για να στελεχώσετε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

- Ασφάλεια, αξιοκρατία, διαφάνεια: Υποσχεθήκατε ασφάλεια και η χώρα ακόμα θρηνεί για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ η Greek Mafia δρα μέρα μεσημέρι.

Παρακολουθούσατε το μισό υπουργικό συμβούλιο, φέρατε το απόρρητο για να οδηγήσετε σε συγκάλυψη και δεν τρέχει τίποτα;

Τα golden boys χτίζουν βίλες-ανάκτορα και ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει λογαριασμούς;

Διπλασιάσατε τους μετακλητούς αυξάνοντας και τους μισθούς του, τριπλασιάσατε διευθυντές σε ΔΕΚΟ, οι κομματάρχες σας έκαναν απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων.

Τι να πούμε για την αξιοκρατία και την διαφάνεια; Για τον Πάτση και τον Παπαθανάση που με 50.000 ευρώ έσωσε δάνειο εκατομμυρίων; Να. Πούμε για τον Μαραβέγια και τον Χειμάρρα; Μόνο την Σοφία Νικολάου αφήσατε εκτός ψηφοδελτίου και εντάξατε τους άλλους;

Μ. Βορίδης: Τι υιοθετείτε;

Ο κ. Βορίδης, στη σύντομη απάντησή του, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία των φασιστών, ζητώντας να ξεκαθαρίσει «τι υιοθετεί και τι απορρίπτει» από την τροπολογία της κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε δε, «απολύτως θεμιτή και επιβαλλόμενη» τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου (ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε).

Οικονόμου: Επανέλαβε τα... άπαντα των ψεμάτων του ο Τσίπρας

Επί της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 

Οπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, «ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε μία ομιλία του τα άπαντα των ψεμάτων που εκστομίζει όλη την 4ετία. Καταφεύγει σε αλλεπάλληλα ουρανομήκη ψέματα, γιατί δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια που τον συντρίβει ηθικά και πολιτικά. Η αλήθεια των γεγονότων δείχνει πόσο αποτυχημένος πρωθυπουργός υπήρξε.

Και η αλήθεια των γεγονότων δείχνει ότι δεν έχει τίποτα χρήσιμο να εισφέρει στο αύριο, γιατί υστερεί σε κάθε επίπεδο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας, στις 21 Μαΐου, θα καταλάβει ότι η επανάληψη δεν μετατρέπει τα ψέματα σε αλήθεια.

Θα καταλάβει ότι απέναντι στην υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού μας αλλά και την περιφρόνηση της πραγματικότητας, η Ελλάδα θα προχωρήσει τολμηρά, σταθερά, μπροστά.

ΥΓ. Αναμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα συναινούσε στο να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές. Δεν το έκανε. Επέλεξε να μη σταθεί απέναντί τους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον αφήνουμε στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v