Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι η Εύα Καϊλή

Η ευρωβουλευτής τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Τέλος στην τετράμηνη προφυλάκισή της για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate. Η ίδια δηλώνει αθώα, τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι της.

Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή, μια από τις βασικές υπόπτους στο Qatargate, αποφυλακίζεται και τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό εν αναμονή της δίκης, δήλωσε στο politico ο δικηγόρος της Σβεν Μαρί.

Η ευρωβουλευτής ήταν μεταξύ των πρώτων που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο των ερευνών κρατήθηκαν ο σύντροφος της Καϊλή Φρ. Τζιόρτζι και άλλοι νυν και πρώην ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι -του φερόμενου ως αρχηγού ενός δικτύου δωροδοκίας- που συνήψε συμφωνία με Βέλγους ανακριτές τον Ιανουάριο.

Έκτοτε, όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με βραχιολάκι, αφήνοντας μόνο την Καϊλή στη φυλακή.

Τώρα, και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποφυλακίζεται και οδεύει προς το σπίτι της, φορώντας βραχιολάκι. Η  ίδια, κατηγορούμενη για διαφθορά, δηλώνει αθώα. Η επιστροφή της Εύας Καϊλή στο σπίτι της είναι θέμα εικοσιτατραώρων.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το ότι είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί», είπε ο Μαρί στο Euronews.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση της Καϊλή για νέα ακρόαση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι χθες Τρίτη αποφυλακίστηκε με βραχιολάκι και ο Μαρκ Ταραμπέλα, Βέλγος ευρωβουλευτής που επίσης δηλώνει αθώος.

Η Καϊλή, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, θα υποβάλλεται στο εξής σε τακτικές ακροάσεις είτε για παράταση είτε για ανάκληση της ηλεκτρονικής επιτήρησής της.

Σε συνέντευξη στο Euronews, ο Σβεν Μαρί ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές δεν είχαν βρει κανένα νέο στοιχείο για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον της Καϊλή, κατηγορώντας τον εισαγγελέα ότι την κρατούσε στη φυλακή ως «τρόπαιο». Τόσο ο Βέλγος δικηγόρος όσο και ο Έλληνα συνάδελφός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος έχουν αμφισβητήσει έντονα τη συνέχιση της κράτησης της Καϊλή πιέζοντας για την απελευθέρωσή της.

«Εχουν αναγάγει την κυρία Καϊλή σε σύμβολο για να πουν: "Ακόμα κι αν κατέχεις υψηλά αξιώματα, θα παραμείνεις στη φυλακή". Κι αυτό γίνεται για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι βουλευτές: "Μη διαπράττετε πράξεις διαφθοράς γιατί θα πάτε φυλακή για πολύ καιρό"», είπε ο Μαρί.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες του δικηγόρου.

«Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιόπρεπεια, δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλος», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος σύμφωνα με την ΕΡΤ.

O ίδιος ανέφερε ότι δεν θα υποβληθεί αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή δεν θα μένει στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v