Τσίπρας: Αν λείπουν 5-10 βουλευτές, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα πάρουν την ευθύνη

«Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε. Ο Γ. Βαρουφάκης ανοίγει θέμα που δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά εμμονές του. Εθνικός στόχος να επουλωθούν οι πληγές των μνημονίων.

Τσίπρας: Αν λείπουν 5-10 βουλευτές, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα πάρουν την ευθύνη

«Ξαναζεσταμένο φαγητό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απειλή που «σερβίρει» ο κ. Μητσοτάκης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο», ενώ έκοψε κάθε συζήτηση για το λεγόμενο «σχέδιο Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ως προς αυτό, παρεμβαίνοντας στο Φόρουμ των Δελφών, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα ένα θέμα που δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές. Δεν μπορούν αυτά που λέει να αποτελέσουν αντικείμενο όχι διαπραγμάτευσης αλλά ούτε καν συζήτησης, όπως δεν αποτέλεσαν και τις δύσκολες ημέρες του 2015».

Για τα ζητήματα της οικονομίας και τη διαβεβαίωση του απερχόμενου πρωθυπουργού πως εάν κερδίσει στις εκλογές η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως όταν η κυβέρνησή του πέτυχε την έξοδο από τα μνημόνια, «το μόνο που είχε απομείνει ήταν η επενδυτική βαθμίδα», την οποία, έκτοτε, «ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανά εξάμηνο».

Αυτό που αφήνει όμως, όπως τόνισε, είναι 46 δισ. μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, 40 δισ. ιδιωτικό χρέος και δεκαπλάσιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Επισήμανε μάλιστα ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P στην αξιολόγησή του σημειώνει πως όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα, δεν βλέπει αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, όχι «σεισάχθεια»

Στο σημείο αυτό, ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και για το εάν του μετέφερε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Το καλό νέο είναι ότι το ιδιωτικό χρέος δεν συσσωρεύεται μέσα στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της μεταφοράς του στα funds. Το κακό νέο είναι ότι η μεταφορά έγινε με όρους που οδηγούν σε τσουνάμι πλειστηριασμών.
Η μισή Ελλάδα, πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες, έχει μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε εφορία, ταμεία και funds.

Εμείς παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, που δεν προβλέπει τεράστια κέρδη στα funds, παρά μόνο ένα εύλογο κέρδος, και σίγουρα δεν είναι “σεισάχθεια”.
Είναι ένα σχέδιο που θα δώσει στη μεσαία τάξη την ευκαιρία να κρατήσει την περιουσία της».

Επενδύσεις και «Μαξίμου ΑΕ»

Για τις επενδύσεις, υπενθύμισε ότι το 2018 «πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις» και έθεσε το βασικό πλαίσιο για να επιτευχθούν νέες. «Θέλουμε επενδύσεις που να μείνουν, όχι να βγάλουν τα λεφτά τους και να φύγουν σε τρία χρόνια. Απαιτούνται καθαροί κανόνες χρηστής διοίκησης, όχι να πρέπει να περάσεις από το ιδιαίτερο γραφείο στο Μαξίμου. Σας θυμίζω ότι η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για ‘Μαξίμου ΑΕ’. Συν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είναι δυνατόν να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς σεβασμό στο κράτος Δικαίου; Είναι δυνατόν να δόθηκαν 10 δισ. με κλειστούς διαγωνισμούς; Πώς θα προχωρήσουμε με αυτή την εικόνα σκανδάλων, διαφθοράς, αδικίας, όταν για παράδειγμα ο αν. υπουργός Ανάπτυξης ρυθμίζει δάνειο εκατομμυρίων με λίγες χιλιάδες ευρώ ή όταν το κυβερνών κόμμα χρωστά στις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ;».

Ερωτηθείς για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεν ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος διασφαλίστηκε το 2016 για κάποιες δεκαετίες, αλλά αν συνεχιστεί η κακή πορεία του δημογραφικού, το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί. Μίλησε συνεπώς για μία δέσμη μέτρων, από στήριξη εργαζόμενων γονιών μέχρι ενσωμάτωση μεταναστών («όπως έγινε τη δεκαετία του 1990»).

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι για όλα αυτά τα μείζονος σημασίας θέματα αρνείται ο κ. Μητσοτάκης να προσέλθει σε debate, επειδή δεν έχει απαντήσεις που να ωφελούν τη χώρα και την κοινωνία.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Απαντώντας και στο ερώτημα τι σημαίνει η αναφορά που έχει κάνει σε «ανοχή» όταν μιλά για συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε ότι η εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ είναι «να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και στο ΚΙΝΑΛ» και πως αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί, «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη». «Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη, έχει και ευθύνες», τόνισε. Είπε ειδικότερα πως «και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη, αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v