Τσίπρας: Παρτενέρ του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης

«Κοιτά πώς θα του δώσει πάσες, δεν είναι συνομιλητής μου». «Ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει διερευνητική εντολή αλλά σε πρώτο πλάνο έχει αποστασίες, να πάρει βουλευτές». Ξεπάγωμα τριετιών, αυξήσεις σε συντάξεις, μείωση ΦΠΑ, οι βασικές δεσμεύσεις.

Τσίπρας: Παρτενέρ του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης

Με τη φράση «ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη διότι τον βοηθά να βγάζει από τα σεντούκια τον φόβο», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ευθεία πολιτική ερμηνεία στην ατζέντα των τελευταίων ημερών και ξέκοψε κάθε συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία με το ΜέΡΑ25.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, μάλιστα, απάντησε ως εξής στις πιεστικές ερωτήσεις: «Θα κάνουμε συζήτηση για τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη τώρα; Δεν είναι δυνάμει συνομιλητής μου. Ό,τι λέει για το νόμισμα αποτελούν εμμονές του, δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, όπως δεν αποτέλεσαν ούτε το 2015».
Και πρόσθεσε: «Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Ο κ. Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα του δώσει πάσες».

Ως εκ τούτου, εστίασε στον στόχο του σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (εξηγώντας ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάγκη ώστε να βγουν οι αριθμοί) και επανέλαβε ότι εάν υπάρξει ανάγκη, εάν δηλαδή υπολείπεται μικρός αριθμός βουλευτών για την πλειοψηφία, «τα μικρά κόμματα θα πάρουν τις ευθύνες τους».

Στο μόνιμο ζήτημα που τίθεται, αναφορικά με τον όρο του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε εκ νέου στο αποτέλεσμα της κάλπης: «Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο λαός. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ορίζεται από τις παρακάμαρες».

Για τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (σ.σ. ενώ παλαιότερα έλεγε ότι θα πάει κατευθείαν στις δεύτερες εκλογές), ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Καταλαβαίνω ότι σε πρώτο πλάνο έχει να κάνει αποστασίες, να πάρει βουλευτές».

Τώρα έχουμε εμπειρία

Δεχόμενος, πάλι, ερωτήσεις για την «πρώτη φορά», παρότι όπως είπε μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, απάντησε:

«Το 2015 είχα στο μυαλό μου την ανάγκη να υπερασπιστώ την εντολή του λαού. Έφτασα στα όρια της σύγκρουσης και τα ξεπέρασα, όταν οι αντίπαλοί μου έλεγαν, βάστα Σόιμπλε.

Πήγα πάλι σε εκλογές (τον Σεπτέμβριο 2015), όπου ανανεώθηκε η λαϊκή εντολή. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που δεν κατάφεραν τρεις κυβερνήσεις πριν.

Κάναμε λάθη αλλά ακολουθήσαμε μία σωστή πολιτική κατεύθυνση, το τέλος των μνημονίων. Δεν είχαμε την εμπειρία. Σήμερα ξέρουμε και μπορούμε. Γι' αυτό ζητάω πρώτη ευκαιρία».

Ξεπάγωμα τριετιών - αυξήσεις

Με αφορμή, δε, την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ από τον κ. Μητσοτάκη χθες, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε γενικώς για μισθούς 1.500 ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία, τη στιγμή που ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του τοποθετεί την Ελλάδα στην τέταρτη θέση ως προς τη μείωση του εισοδήματος το 2022, με μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,5%.

«Είναι λίγο αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ αυτός που κυβερνά 4 χρόνια και σε όλα τα θέματα τα έχει κάνει χειρότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κωδικοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

- Κατώτατος μισθός 880 ευρώ - ξεπάγωμα τριετιών - αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή σε ετήσια βάση.

- Επαναφορά 13ης σύνταξης - αυξήσεις στις συντάξεις 10% και για όσους έχουν προσωπική διαφορά. («Όταν εφαρμόστηκε η προσωπική διαφορά ήταν λύτρωση για να μη μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις, αλλά τώρα πρέπει να γίνουν διορθώσεις», είπε).

- Μείωση των έμμεσων φόρων: ΦΠΑ 6% στα προϊόντα διατροφής - μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επίπεδο που επιτρέπει η ΕΕ.

«Δεν θα ζει ο κόσμος με κουπόνια, οι πόροι θα βρεθούν από την κατάργηση της κρατικής αισχροκέρδειας», εξήγησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v