Μητσοτάκης: Χρειάζεται καθαρή νίκη, έχουμε διαφορές με το ΠΑΣΟΚ

Για ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Δεν μου φαίνεται πειστικός ο Ανδρουλάκης». Δέσμευση για συνταξιούχους, τι είπε για Τέμπη, υποκλοπές, Κασιδιάρη και Τουρκία.

Μητσοτάκης: Χρειάζεται καθαρή νίκη, έχουμε διαφορές με το ΠΑΣΟΚ

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη, της 21ης Μαΐου. Θέλω η νίκη να είναι τόσο καθαρή, που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα για το ποιος θα είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι αξίζει τον κόπο να δουν αυτά που θέλουμε να κάνουμε τη δεύτερη τετραετία».

Επανέλαβε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές: «Προφανώς και θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα κινηθώ στη συνέχεια. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση τετραετίας».

Ερωτηθείς για τη σχέση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης, που λέει πως δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αλλά και σε μια σειρά από κρίσιμα πράγματα έχουμε διαφορές με το ΠΑΣΟΚ, π.χ. δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ενώ δεν απαντά με σαφήνεια για τη στάση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει, αλλά υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα».

Για την ακρίβεια, εκτίμησε ότι «αυτή η έκρηξη των τιμών θα υποχωρήσει, όμως οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και η μείωση της φορολογίας είναι μόνιμες. Αμφισβητώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δεν είναι ακριβή. Είχαμε μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, που στη συνέχεια ροκανίστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που έγινε σε όλες τις χώρες, γι’ αυτό έχουμε ως στόχο την αύξηση μισθών κατά 25%».

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έχουν δίκιο στο ότι υπάρχουν εργοδότες που δεν διασφαλίζουν κανονικές συνθήκες εργασίας. Θα βρουν την κυβέρνησή μας απέναντι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ, «σίγουρα θα έχουμε πολλές αλλαγές στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών».

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νέο ΕΣΥ ως «ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία»

Οι συνταξιούχοι

Για τους συνταξιούχους τόνισε ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου τους τσάκισε. Εμείς δίνουμε αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και για όσους έχουν προσωπική διαφορά τούς δώσαμε από 200-330 ευρώ.

Δεσμεύομαι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά θα συνεχίσουν να στηρίζονται από την Πολιτεία, μέχρι να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους».

Ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον πολιτευτή της ΝΔ, κ. Καούκη, που είχε μιλήσει για προσέγγιση κάποιων βουλευτών άλλων κομμάτων από τη ΝΔ, αν χρειαστεί. «Μπορεί να λέγονται και πράγματα που δεν απηχούν επίσημη θέση, αλλά, αν ψάχνετε για πανσπερμία απόψεων, να δείτε την απέναντι πλευρά. Καμία περίπτωση δεν υπάρχει η ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να στηρίζεται στους δικούς της βουλευτές».

Για τις υποκλοπές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Η ΕΥΠ πρέπει να παραμείνει στον πρωθυπουργό. Πήραμε τα μαθήματά μας, αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας της, αυξήσαμε τις δικλίδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις. Θέλουμε η ΕΥΠ να έχει τα εχέγγυα της διαφάνειας που επιβάλλει η φύση των υπηρεσιών αυτών, θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται περισσότερο με τους εξωτερικούς κινδύνους».

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, είπε: «Ήταν μια πολύ τραυματική εμπειρία και για μένα προσωπικά. Ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Από την τραγωδία αυτή είπαμε ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου, να επενδύσουμε σε καλύτερα μέσα μεταφοράς».

Αναγνώρισε ότι «δεν είναι καλή η εικόνα των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ενώ για την υποψηφιότητα Καραμανλή ανέφερε: «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, ανέλαβε την εκτελεστική αρμοδιότητα που του αναλογεί. Εναπόκειται στον λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. Εντύπωση κάνει που μας ασκούν από τον ΣΥΡΙΖΑ κριτική γι’ αυτό, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του τον ομόφωνα καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο κ. Παππά».

Αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη, υπογράμμισε: «Από τα ακραία στοιχεία ψαρεύουν και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας, που δεν τόλμησε καν να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για να υπερασπιστεί τη θέση ότι το κόμμα των φονιάδων δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί το έκανε αυτό; Θέλει να το παίζει δίπορτο. Βλέπω αναρτήσεις στο διαδίκτυο και λένε ότι για να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη, όλοι στον Τσίπρα. Εδώ το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Στα εθνικά θέματα, ξεκαθάρισε ότι «η συζήτηση με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου δεν αφορά την παράταξή μας» και επεσήμανε πως «η γαλάζια πατρίδα είναι δομικό συστατικό του τουρκικού επεκτατισμού που συνιστά δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Αν η Τουρκία θέλει πραγματικά να συζητήσει, να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι υπάρχει μία μόνο διαφορά, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται να μπω σε καμία άλλη συζήτηση». Ανέφερε ότι θα επιχειρήσει μια προσωπική επαφή με το νέο πρόεδρο της Τουρκίας, «ώστε να πιάσουμε το νήμα βελτίωσης του κλίματος και να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα».

Η άμυνα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας. Αν θέλουμε να προτάξουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε ισχυροί και αμυντικά. Κάναμε αυτές τις επενδύσεις, δεν τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα, έγιναν στρατηγικές κινήσεις διακυβερνητικές και δυσαρεστήθηκαν μόνο οι μεσάζοντες των όπλων. Ο κ. Τσίπρας μήπως κόπτεται για τους μεσάζοντες; Το λέω γιατί μας ασκεί μια κριτική, αφήνοντας υπονοούμενα».

Τσαπανίδου: Ποιος είναι ο ΟΟΣΑ για να πάει κόντρα σε έναν Μητσοτάκη;

«Όταν η πραγματικότητα δε συμφέρει τον κ. Μητσοτάκη τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα. Έφτασε σήμερα στο σημείο να αμφισβητήσει μέχρι και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι στη 4η χειρότερη θέση στην απώλεια εισοδήματος», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, σχολιάζοντας σχετική αναφορά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Αλλά ποιος είναι και ο ΟΟΣΑ για να πάει κόντρα σε έναν Μητσοτάκη; Στις 21 Μαΐου οι μισθωτοί θα πουν ‘Ως εδώ!’”», τονίζει η κα Τσαπανίδου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v