Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπουν τα κόμματα μετά τον αποκλεισμό Κασιδιάρη και το εισιτήριο στο ΕΑΝ

Το Μαξίμου μιλά για «δικαίωση», με επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Η Κουμουνδούρου αναφέρεται σε κυβερνητική ολιγωρία, λάθος τροπολογίες και «διαφήμιση» του ΕΑΝ του Αν. Κανελλόπουλου. Κατηγορίες προς όλους από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τι βλέπουν τα κόμματα μετά τον αποκλεισμό Κασιδιάρη και το εισιτήριο στο ΕΑΝ

Στην κυβέρνηση δηλώνουν δικαιωμένοι για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν το προηγούμενο διάστημα, με στόχο τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.

«Ήταν χρέος μας να αγωνιστούμε προκειμένου καταδικασμένοι για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να μη συμμετάσχουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 -κόμματα τα οποία ταυτίζει σε κάθε ευκαιρία-, με αφορμή την απουσία τους από αυτή την κίνηση. «Δυστυχώς και σ’ αυτή την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στον φασισμό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 ότι «βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά "ναι μεν αλλά", επέλεξαν να "ψαρεύουν σε θολά νερά", αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες».

«Πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας»

Αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει και στην πρωινή συνέντευξή του (στο ΟΡΕΝ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχοποιώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη στάση τους στο ζήτημα.

«Αναμφίβολα ήταν μια νίκη της δημοκρατίας», σχολιάζει έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, ωστόσο, αναφορικά με το ποιος θα βγει κερδισμένος πολιτικά από αυτή την εξέλιξη, σημειώνει: «Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Ειδικά όσον αφορά τη ΝΔ, διακρίνω ένα θετικό και ένα αρνητικό: Το θετικό, ότι από εκεί που ήταν σχεδόν βέβαιη η επτακομματική Βουλή, τώρα πάμε μάλλον για εξακομματική, άρα πέφτει ο πήχης για την αυτοδυναμία. Το αρνητικό είναι ότι από τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε ή έστω ελάχιστες ψήφους».

Το πού θα κατευθυνθούν αυτοί, όπως εκτιμούν στην κυβερνώσα παράταξη, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, δεδομένου ότι «πρόκειται για ανομοιογενές σώμα ψηφοφόρων και αναμένεται να μοιραστεί σε πολλούς αποδέκτες. Μεταξύ αυτών, και η αποχή».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «φούσκωσε» την ακροδεξιά

Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση με τις άστοχες τροπολογίες της ήταν να αποκλειστεί μεν το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές και να πάρει κανονικό εισιτήριο το έτερο κόμμα του κ. Κανελλόπουλου, που από πολλούς θεωρείται «υποκατάστατο» του αποκλεισθέντος.

Αυτό είναι το σχόλιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αναμενόμενη, όπως παρατηρούν, απόφαση του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Επισημαίνουν επίσης ότι το εν λόγω κόμμα ΕΑΝ έτυχε της μέγιστης δυνατής διαφήμισης τον τελευταίο μήνα, με τρόπο ώστε οι δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη να έχουν έτοιμη την εναλλακτική.

«Τρεις τροπολογίες έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για να αποκλείσει το μόρφωμα Κασιδιάρη, τη μία χειρότερη από την άλλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, άφησε στην άκρη τη δική του, αρχική, πρόταση και υιοθέτησε τη θέση των Συνταγματολόγων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη, σύμφωνα με την οποία αρκούσε στον ισχύοντα νόμο να προστεθεί ότι αποκλείεται από τις εκλογές κόμμα που έχει στα ψηφοδέλτιά του καταδικασμένους για τα εγκλήματα που οδήγησαν τον Η. Κασιδιάρη στη φυλακή», επισημαίνουν.

«Το να ορίσεις τους δικαστές και τον Άρειο Πάγο να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής για το ποια κόμματα μπορούν να κατέβουν ή δεν μπορούν να κατέβουν, ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός και ποιος δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός, μας οδηγεί σε μια περιπέτεια. Και νομίζω ότι αυτή η περιπέτεια, τέσσερις μήνες τώρα που το συζητάμε, έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη. Έχει φουσκώσει την ακροδεξιά, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης όλου του πολιτικού συστήματος ο Κασιδιάρης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες (στον Σκάι).

Σε πανικό ο κ. Μητσοτάκης…

Αναφορικά με την κατηγορία της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια αποκλεισμού, ο κ. Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατηγορίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την Αριστερά, διότι και το ΚΚΕ δεν ψήφισε τις απανωτές τροπολογίες. Και το γεγονός ότι χρειάστηκε να καταθέσει τρεις τροπολογίες για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απαγόρευσης καθόδου του κόμματος του κ. Κασιδιάρη δείχνει ότι κάτι δεν έκανε καλά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο Η. Κασιδιάρης αφέθηκε να κάνει πολιτικές εκπομπές από τη φυλακή εδώ και τρία χρόνια και να προετοιμάζει το κόμμα του, με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να μην κάνουν τίποτα για να τον εμποδίσουν.

«Οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, όχι όμως για να κάνουν καμπάνια προεκλογική από τη φυλακή, διότι τρία χρόνια τώρα κάνει καμπάνια ο κ. Κασιδιάρης και τώρα το θυμήθηκαν», είπε χθες ο κ. Τσίπρας.

Ν. Ανδρουλάκης: Επίθεση σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει ακροδεξιές ψήφους υιοθέτησε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Είναι δυνατό να υπάρχουν κόμματα που ψαρεύουν στα θολά νερά του νεοναζισμού των δολοφόνων και να μην έχουμε καθαρή στάση σε αυτά τα φαινόμενα; Για αυτό, λοιπόν, μαθήματα προόδου, συνέπειας και αξιοπιστίας δεν δεχόμαστε από τους αριστερούς ψάλτες της Δεξιάς», τόνισε, σε ομιλία του στον Πύργο, αναφερόμενος τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΜέΡΑ25.

Επικαλέστηκε μάλιστα τη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα ήταν προτιμότερο το κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές και να καταψηφιστεί από τον ελληνικό λαό.

Τηρώντας και εδώ τις ίσες αποστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα: «Χθες καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή; Χθες μπήκαν στη φυλακή οι δολοφόνοι του Φύσσα και των μεταναστών; Έχουν περάσει χρόνια, νομίζω. Και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Κοίταζε τις δημοσκοπήσεις και έκανε εκτιμήσεις: "Έχει ο Κασιδιάρης κάτω από 3%; Να κατέβει, διότι πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας". Είδε τους τελευταίους μήνες να ανεβαίνει ο Κασιδιάρης; "Δυσκολεύει η αυτοδυναμία". Και τότε έφερε νόμο κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v