ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβέρνηση ασυδοσίας ή συνεργασίας» το δίλημμα

Η τακτική της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Το «γάντι» στον Ν. Ανδρουλάκη για υποκλοπές-φυλακή, η πραγματική στόχευση του κ. Μητσοτάκη και η βεβαιότητα: «Είμαστε ήδη μπροστά».

ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβέρνηση ασυδοσίας ή συνεργασίας» το δίλημμα

Οκτώ ημέρες πριν από την κάλπη ο Αλέξης Τσίπρας ακονίζει ακόμα περισσότερο την κριτική του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θέτει το δίλημμα στις προοδευτικές δυνάμεις: κυβέρνηση ασυδοσίας ή κυβέρνηση συνεργασίας; Νίκη της ΝΔ για συγκάλυψη των ευθυνών της σε όλα τα πεδία και στην “κακοποίηση της Δημοκρατίας” ή ήττα της για να ανοίξει ο δρόμος στην αλλαγή και στην κάθαρση;

Σ΄αυτό το “τέμπο” θα κινηθεί και τις επόμενες, τελευταίες, προεκλογικές ημέρες, όπου θα κυριαρχήσουν οι μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Όπως φάνηκε δε, από τη χθεσινή ομιλία στον Βόλο, ο κ. Τσίπρας στοχεύει δυναμικά στην ανάταξη ηθικού των οπαδών (και αρκετών στελεχών) επιχειρώντας ευθεία επίθεση στους δημοσκόπους: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μπροστά”, είπε χθες, εγκαταλείποντας την εκτίμηση του προηγούμενου διαστήματος περί “αμφίρροπης μάχης”.

Και όχι μόνο: αναφέρεται ανοικτά πλέον “στους αυλοκόλακες του κ. Μητσοτάκη” οι οποίοι προβλέπουν πρωτιά της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαταλαμβάνοντας και την “απολογία” τους το βράδυ των εκλογών: “Θα πουν ότι δεν είχαν ανιχνεύσει τα υπόγεια ρεύματα που όλως τυχαίως κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ‘υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων’ είναι γνωστό κόλπο για να κρατούν πισινή”.

Η «φυλακή» και το «γάντι»

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, επίσης, το “πιάτο” για την τελική πρόσκληση-πρόκληση στις προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν κυβερνητικά, το έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη φράση του στο debate “να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι των υποκλοπών”.

Αφού επισημαίνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης “εκστόμισε” αυτή τη φράση πιεσμένος από την εκτός πρωτοκόλλου αναφορά του κ. Τσίπρα στο σκάνδαλο (“κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές των υποκλοπών”, είπε, αναφερόμενος στον “θύτη” κ. Μητσοτάκη και στο “θύμα” κ. Ανδρουλάκη ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό), τονίζουν: “με τη φράση αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ύψωσε, αντικειμενικά, τείχος απέναντι στον κ. Μητσοτάκη καθιστώντας, πλέον, απαγορευτική τη συνεργασία μαζί του”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας, σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του μετά το debate, ρίχνει το “γάντι” στον κ. Ανδρουλάκη: για να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι απαιτείται άλλη κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου η μοναδική εξέλιξη θα είναι η συγκάλυψη…

“Ο κ. Μητσοτάκης σας λέει ‘ψηφίστε με για με καθαρίσετε’”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα χθες από τον Βόλο, απευθυνόμενος, εκ νέου, “στους έντιμους συντηρητικούς πολίτες που ντρέπονται για την κακοποίηση της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου από το σημερινό κυβερνητικό επιτελείο”.

Η «λαίπαλα» της τετραετίας Μητσοτάκη

Πέραν των υποκλοπών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφιερώσει την τελευταία προεκλογική εβδομάδα στην ανάδειξη των δικών του “δεσμεύσεων ελπίδας, ανάσας και δικαιοσύνης”, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική “λαίλαπα” την τετραετία.

Το στίγμα το έδωσε χθες ο κ. Τσίπρας τονίζοντας:

  • ”Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι υλοποίησε στο ακέραιο το πρόγραμμα που παρουσίασε πριν από τις εκλογές του 2019: Δηλαδή είχε πει ότι:
  • Η μεσαία τάξη θα ζει με κουπόνια για το σούπερ, το βενζινάδικο και το ηλεκτρικό ρεύμα;
  • Ότι θα κακοποιήσει το κράτος Δικαίου;
  • Ότι θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ ευρώ, ότι θα ανεβάσει το ιδιωτικό χρέος στα 40 δις ευρώ, ότι τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες θα χρωστάνε και 700.000 νοικοκυριά θα χάνουν τα σπίτια τους;
  • Ότι θα θέσει τη Δημόσια Υγεία υπό διάλυση;
  • Ότι θα μειώσει τον ονομαστικό μισθό κατά 7,5% (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ);
  • Ότι θα φέρει εργασιακό μεσαίωνα, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση οκταώρου και διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας;
  • Ότι θα είναι 7 δισ ευρώ τα κλεμμένα από την μη απόδοση της 13ης σύνταξης και των αναδρομικών;
  • Ότι θα δώσει σε φίλους 10 δισ ευρώ με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς;
  • Ότι θα διαλύσει κάθε αίσθηση ασφάλειας του πολίτη με κορυφαία την τραγωδία στα Τέμπη;

Γιατί εξαφανίσθηκε η λέξη «Τέμπη»;

Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνάντηση που του ζήτησαν χθες το μεσημέρι στα Τρίκαλα οι γονείς τριών κοριτσιών που χάθηκαν στα Τέμπη, και την έκκληση που του απηύθυναν “να μην ξεχαστεί η τραγωδία, να βρουν δικαίωση τα θύματα”.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αναρωτήθηκε “γιατί τις τελευταίες ημέρες εξαφανίσθηκε από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων η λέξη ‘Τέμπη’, όπως και η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Σέρρες, έξω από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v