ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σε τεντωμένο σκοινί η ισορροπία ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η μετά-debate ατζέντα με τη φράση Ανδρουλάκη «πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή». Η ερμηνεία για το τείχος που ύψωσε αίφνης ο πρωθυπουργός, η νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την «ντρίπλα Τσίπρα» και ο φόβος των δεύτερων εκλογών.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σε τεντωμένο σκοινί η ισορροπία ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η αναφορά του πρωθυπουργού “στο σκάνδαλο υποκλοπών”, στη διάρκεια του debate, αλλά και η διαβεβαίωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι “πρέπει να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι των υποκλοπών”, εκτιμήθηκαν αρχικά από τη Χ. Τρικούπη ως εξέλιξη που δίνει πόντους στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, λίγο πριν από την τελική στροφή προς την κάλπη της 21ης Μαϊου.

Η αξιοποίηση όμως αυτής της εξέλιξης από τον Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε προβληματισμό ως προς τις ισορροπίες που επιβάλλεται να τηρηθούν, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ντρίπλα προβάλλοντας ακόμα πιο πιεστικά το ερώτημα: “με την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου δεν θα πάνε φυλακή οι υπαίτιοι, μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση θα αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της”.

Η μετα-debate ατζέντα, επιπλέον, οδήγησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό στην όξυνση των τόνων απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στις “απαξιωτικές”, όπως λένε στελέχη του, αναφορές. Όπως αυτή από τη Ρόδο προχθές: “το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς, έχει μετατραπεί σε αταίριαστο εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ παρασύροντας την παράταξή του σε ένα τυφλό μέτωπο κατά της ΝΔ”. Με την σύσταση “προς τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, να ξανασκεφτούν την ψήφο τους στις (προσεχείς) εκλογές γιατί, για να παραφράσω τον στίχο, ‘για αλλού κινήσαν να παν και αλλού ο αρχηγός τους πάει’”.

Κατά τα ίδια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί αυτή τη στάση όχι μόνο για το προφανές, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: να αιτιολογήσει προκαταβολικά την άρνηση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν κόψει το νήμα η ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή και εάν βγαίνουν οι αριθμοί, ώστε να είναι μονόδρομος η κάλπη της 2ας Ιουλίου με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μάλιστα, δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χθες στα Χανιά: “Απευθύνθηκε στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, σε όλους εσάς, λέγοντας ότι "για αλλού κινήσαμε και άλλους σας πάω". Ποιος τα λέει αυτά; Αυτός που ξεκίνησε το 2019 ευαγγελιζόμενος ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος και κατέληξε να προΐσταται ενός επιτελικού παρακράτους. Ο πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων, ο πρωταθλητής στην διαφθορά, ο πρωταθλητής των μετακλητών υπαλλήλων, που πληρώνονται από τους φόρους σας”.

Οι δεύτερες εκλογές δεν είναι επιθυμία των “μικρότερων” κομμάτων, αφού φοβούνται περαιτέρω πίεση από την πόλωση, ενώ γνωρίζουν καλά ότι θα εκλέξουν πολύ λιγότερους βουλευτές, έως και τους μισούς, λόγω του μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Επιμονή στο «13-0» για τον Ν. Παππά

Από την άλλη, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν αποκλείεται ένα τμήμα δυνάμει ψηφοφόρων του που δεν θέλουν “με τίποτα” συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, να μετακινηθούν από τώρα στη ΝΔ, ώστε να αποτρέψουν ένα τέτοιο δίλημμα.

Υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος περιγράφουν μία κατάσταση “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, από την οποία βλέπουν προσπάθεια της ηγεσία να απεμπλακεί με ένταση της πολεμικής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτική η επιλογή, τόσο στη διάρκεια του debate όσο (και περισσότερο) αμέσως μετά, να “σηκώσουν” τους τόνους για την ένταξη του Νίκου Παππά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (στον Νότιο Τομέα Αθηνών) παρά το γεγονός ότι “καταδικάσθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0” για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, όπως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, εντάσσουν το εν λόγω θέμα σε κάθε δημόσια ομιλία ή παρέμβαση, θέλοντας να αναδείξουν την περιφρόνηση στους θεσμούς που επιδεικνύει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας.

“Σηκώνοντας” παράλληλα τις κατηγορίες που απευθύνουν στον ΣΥΡΙΖΑ περί λαϊκισμού, διχασμού και τοξικότητας, με έντονες αναφορές στο 2015 σε αντίθεση με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ “να σώσει τη χώρα από τα βράχια το 2010 πληρώνοντας το πολιτικό κόστος”.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν την ανταπόκριση των προοδευτικών ψηφοφόρων, με την ελπίδα της Χ. Τρικούπη να “ξεκολλήσει” το κόμμα από τα μονοψήφια ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να πετύχει το διψήφιο νούμερο που έχει θέσει ως στόχο.

Κάτι που βλέπουν με αισιοδοξία, πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v