Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης σε πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές 25 Ιουνίου

Τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς και γνωστοποίησε την πρόθεση να ορκιστεί η Βουλή Κυριακή και να διαλυθεί Δευτέρα. Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην ΠτΔ. Στόχος να γίνουν 25 Ιουνίου οι επόμενες εκλογές.

Μητσοτάκης σε πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές 25 Ιουνίου

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την ορκωμοσία της Βουλής την Κυριακή και τη διάλυσή της τη Δευτέρα, με στόχο οι επόμενες κάλπες να στηθούν στις 25 Ιουνίου. 

Η ορκωμοσία είχε οριστεί να γίνει την 1η Ιουνίου (και η διάλυσή της, αντίστοιχα, στις 2 Ιουνίου), ωστόσο μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επισπευστούν οι νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου αντί για τις 2 Ιουλίου επισπεύδονται και οι τυπικές διαδικασίες που αφορούν τη Βουλή.

H εντολή

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ως αρχηγό του πρώτου κόμματος.

«Σας ευχαριστώ», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης. «Οι εκλογές ήταν δείγμα ωριμότητας για τη δημοκρατία. Αυξήθηκε η συμμετοχή και παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό. Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές. Δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βουλή αυτή. Με την ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα είχε 170 έδρες.

Θα συμβάλω να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτό το εμπόδιο, της απλής αναλογικής, και γι’ αυτό προτίθεμαι να επιστρέψω την εντολή το απόγευμα, ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου, αν μπορέσουμε να συμπτύξουμε τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Εύχομαι να συζητήσουμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή. Προσβλέπω σε γόνιμη προεκλογική περίοδο, ώστε ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση πρέπει να πορευτεί».

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο, 23 Μαΐου στις 11:00, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v