Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως αξιωματική αντιπολίτευση

«Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο», υποστήριξε. Κάλεσμα στους πολίτες να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους, «άδειασμα» Γεωργιάδη για τις 180 έδρες και μήνυμα στους βουλευτές: Τρέξτε αν... θέλετε υπουργοποίηση.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Η επόμενη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία». Αυτό τόνισε με συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη.

«Ήξερα ότι πηγαίναμε πολύ καλά, αισθανόμουν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο. Δεν περίμενα αυτή την έκταση της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «κερδίσαμε εμείς, έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε συνολικά η κοινωνία σε ωριμότητα, ο πολιτικός διάλογος, φάνηκε ότι η κοινωνία είναι αλλού από τον τοξικό λόγο. Έκλεισε και ένας μεγάλος κύκλος θυμού και οργής που άνοιξε από το 2010».

Ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά η συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι «σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση, όχι αντιπολίτευση».

Ευχήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο «να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά, προγραμματικά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Οι πολίτες έχουν δυσκολίες και, όταν ψηφίζουν ΝΔ, υπογράφουν ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης μαζί μου».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε:

Για το ενδεχόμενο επίδειξης αλαζονείας από τη ΝΔ: «Όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι». Μάλιστα, «άδειασε» τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δήλωσή του ότι στόχος της ΝΔ είναι οι 180 έδρες. «Είναι λάθος οι δηλώσεις αυτές, διορθώθηκαν στην πορεία. Δεν αποτυπώνουν την δική μου φιλοσοφία, είναι πρακτικά αδύνατον να πάρει η ΝΔ 180 έδρες».

Σχολιάζοντας τη νέα προεκλογική εκστρατεία, τόνισε ότι «θα αξιολογήσω τη δουλειά και τις επιδόσεις των βουλευτών στη νέα προεκλογική περίοδο. Οσοι δεν συνταχθούν στον αγώνα επειδή εξελέγησαν θα λάβουν μια πολύ μεγάλη απογοήτευση», προσθέτοντας ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Για την αντιπολίτευση: «Οι πολίτες θα κρίνουν την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Απέτυχε γιατί έβλεπε μια Ελλάδα κατάμαυρη, όπου όλα καταστρέφονται. Αυτή η Ελλάδα δεν υπήρχε… Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, άκουσα απίστευτες γενικότητες από τον κ. Ανδρουλάκη, πολύ επιδερμικό λόγο. Θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες της δεκαετίας του 80, αυτός ο πολιτικός λόγος δεν έχει αντανάκλαση στην κοινωνία. Δεν λες και θρίαμβο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ».

Για την προεκλογική του ρητορική: «Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν καθόλου να ακούσει την κριτική μου στην αντιπολίτευση, η κοινωνία περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Τσαλακώθηκα πολλές φορές, βγήκα μπροστά στις κάμερες και ανέλαβα την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε και στην οικονομία».

Για τον κίνδυνο να έχει διαρροές ψηφοφόρων η ΝΔ: «Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες εκλογές και για εμάς στη ΝΔ. Η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, ιδίως αν μπουν και άλλα κόμματα στη Βουλή. Θα τους έλεγα ότι αν το βασικό τους ζητούμενο είναι να επιβεβαιώσουν την βούλησή τους για μια ισχυρή κυβέρνηση, να έρθουν ξανά να ψηφίσουν. Η αυτοδυναμία της ΝΔ πρέπει να επαναβεβαιωθεί, σε συνθήκες που ο πήχης είναι πιθανόν να ανέβει».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «οι πολίτες περισσότερο θετικά ψήφισαν και όχι από φόβο. Γεωγραφική ικανοποίηση σίγουρα ήταν η Κρήτη, πολλά σημαίνει και η μεγάλη επιτυχία της ΝΔ στις πιο λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, όπως το Πέραμα. Λέει πάρα πολλά για το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής μας. Κεντρικός μου στόχος ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες».

«Πατριώτες στα λόγια»

Για τα δεξιά κόμματα και τη δυναμική του στη βόρεια Ελλάδα: «Πολλές φορές η βόρεια Ελλάδα αισθάνεται παραμελημένη από το πολιτικό κέντρο των Αθηνών, σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη. Υπάρχει κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται σε αυτά τα κόμματα. Θα τους έλεγα μόνο ότι αν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».

Για το αφήγημα και το δίλημμα της επόμενης μέρας: «Η αυτοδυναμία, δεν μπορεί να επιτρέψει κανέναν εφησυχασμό. Οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Η έμφαση θα δοθεί πρώτα απ’ όλα στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, τις περισσότερες επενδύσεις, τους καλύτερους μισθούς, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Για το Σύνταγμα: «Θα επιδιώξω να αλλάξω τον συνταγματικό χάρτη της χώρας. Έχουμε χρόνο ακόμα για να το συζητήσουμε».

Για τη νέα κυβέρνηση, εάν κερδίσει την αυτοδυναμία: «Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους δυνατούς, θα έχει περισσότερες γυναίκες, θα υπάρξει σημαντικότατο rotation. Δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της τετραετίας, αυτή τη φορά θα μιλάμε για μια άλλη κυβέρνηση».

Η πιο δύσκολη στιγμή του: «Ίσως τα Τέμπη και σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση του κ. Καραμανλή. Τα Τέμπη δεν τελείωσαν επειδή κερδίσαμε τις εκλογές, ούτε τα ξεχνάμε, επί δικών μου ημερών έγινε αυτή η τραγωδία».

Για τις υποκλοπές: «Στο ζήτημα των υποκλοπών ήδη έγινε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις, που έχουν ουσιαστικά αποδώσει. Δεν ξεχνώ τίποτα από ό,τι πήγε λάθος».

Για το debate: «Δεν έχει λόγο να γίνει γιατί δεν υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα είναι πρώτος»



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v