Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Επιτελεία σε δράση για την προοδευτική πρωτοκαθεδρία

Η νέα Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το «βαρύ πυροβολικό» στις αδύναμες περιφέρειες και το επικοινωνιακό war room. Μάχη του Λεκανοπεδίου για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που βρέθηκε πίσω από το ΚΚΕ, με διορθωτικές κινήσεις μετά τον εκτοπισμό Καστανίδη. Στοίχημα η επικράτηση στον προοδευτικό χώρο.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Επιτελεία σε δράση για την προοδευτική πρωτοκαθεδρία

Με πραγματικό στόχο τον πρώτο ρόλο στην αντιπολίτευση και στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπαίνουν στη μάχη των νέων εκλογών.

Και τα δύο κόμματα θέλουν, φυσικά, να αυξήσουν τα ποσοστά τους, ωστόσο για το ένα το διακύβευμα έχει πρωτίστως χαρακτηριστικά επιβίωσης ως κόμμα εξουσίας, ενώ το άλλο ποντάρει στην εικόνα του ανερχόμενου που θα επιστρέψει ως πόλος στο γνωστό δικομματικό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και θα κλείσει οριστικά την παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές περιοχές, θα κινηθούν σε αντίθετες κατευθύνσεις, αφού η Κουμουνδούρου θα στραφεί στην περιφέρεια της χώρας, που αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος αδύναμος κρίκος, ενώ η Χ. Τρικούπη στο Λεκανοπέδιο, δεδομένου ότι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, πλην της Ανατολικής Αττικής, έμεινε στην τέταρτη θέση πίσω από το ΚΚΕ και, μάλιστα, με διαφορές άνω των δύο μονάδων.

Η κεντρική ιδέα δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή: «είμαστε κόμμα εξουσίας - έχουμε μέτωπο στη δεξιά πολιτική - δεν κάνουμε επίθεση στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις αλλά δεν θα γυρίζουμε και το μάγουλο στην πολεμική τους προς εμάς».

Η διαφοροποίηση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα γίνεται με βάση τη δική του ρητορική περί «υπεύθυνης αντιπολίτευσης χωρίς οξύτητα», προκειμένου να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχειρούμενη επιστροφή «στον βολικό και ακίνδυνο δικομματισμό» της προ 2012 περιόδου.

Νέα πρόσωπα, βαρύ πυροβολικό και war room

Ως προς την εικόνα του κόμματος, μετά και τα ουκ ολίγα αυτογκόλ που έβαλαν στελέχη του στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα πρόσωπα που θα χαράζουν αλλά και θα επικοινωνούν την πολιτική του.

Η Εκλογική Επιτροπή, της οποίας η σύνθεση δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτελείται από παλιά και νέα πρόσωπα που, όπως εκτιμάται, θα «μιλήσουν» με τους πολίτες μέσα από «ενιαίο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο» λόγο, που δεν θα δίνει την εικόνα Βαβέλ του προηγούμενου διαστήματος - και όχι μόνο του προεκλογικού.

Το βασικό της έργο είναι να συντονίζει τον προεκλογικό αγώνα, να προσθέτει/επικαιροποιεί προτάσεις και να δίνει τις καθημερινές μάχες των δημοσίων παρεμβάσεων. Κυρίως, να το κάνει αυτό με τρόπο ώστε να μην πέφτει η εκπροσώπηση του κόμματος στις παγίδες των fake news και των προβοκατόρικων παρεμβολών του αντιπάλου, κρατώντας την ατζέντα στο δίπτυχο προβολή-σύγκριση των προγραμμάτων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι παρεμβάσεις των εν λόγω εκπροσώπων δεν θα είναι επί παντός επιστητού αλλά στοχευμένες, ανάλογα με την τεχνοκρατική επάρκεια και ικανότητα του καθενός.

Για παράδειγμα, το βάρος της Οικονομίας θα το σηκώσει η Έφη Αχτσιόγλου, της Παιδείας η Διάνα Βουτυράκου, της Υγείας η Αθηνά Λινού, του εργασιακού/ασφαλιστικού ο Διονύσης Τεμπονέρας, των πλειστηριασμών ο Δημήτρης Λυριτσής (σ.σ. εκπροσωπεί νομικά δεκάδες δανειολήπτες), της Ανάπτυξης ο Αλέξης Χαρίτσης, της Ενέργειας ο Νικόλας Φαραντούρης, της Άμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης, του κράτους ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ο.κ.

Ειδικό ρόλο θα έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος αναμένεται με τις δικές του, ξεχωριστές, παρεμβάσεις να αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, θα συγκροτηθεί και Οργανωτική Επιτροπή η οποία, πέραν των δημοσίων παρεμβάσεων των μελών της, θα τρέξει ως «βαρύ πυροβολικό» ανά τη χώρα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, και κυρίως στις περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά. Είναι ενδεικτικό ότι σε έξι περιφέρειες (Ρέθυμνο, Λασίθι, Χίος, Λακωνία, Κιλκίς, Δράμα) πέρασε στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μικρές διαφορές στα ποσοστά.

Πέραν τούτων, θα ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων το επικοινωνιακό επιτελείο, σε ρόλο που θα παραπέμπει σε war room. Πέραν της νυν εκπροσώπου Πόπης Τσαπανίδου, κεντρικό ρόλο θα παίξει ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθεί η σύνθεσή του.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το στοίχημα και τα φάουλ

Η Χ. Τρικούπη οργανώνεται με τρόπο ώστε να καλύψει τις μεγάλες απώλειες στο Λεκανοπέδιο και να «χτυπήσει» περιοχές που προσφέρονται για επαναπατρισμό πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγμα, στη βόρεια Ελλάδα θα μπει μπροστά ο νεοεκλεγείς βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, του οποίου ο πατέρας ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν επί σειρά ετών εκπρόσωπός του στη Βουλή. Καταβάλλεται δε προσπάθεια επιστροφής πρώην βουλευτών στα πάτρια οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυριακή.

Παρά ταύτα, μένει να φανεί η επίδραση των δύο μετεκλογικών φάουλ που συζητήθηκαν αρκούντως.

Πρώτο, οι δηλώσεις της Μιλένας Αποστολάκη (εξελέγη βουλευτής) και της Κατερίνας Μπατζελή (δεν εξελέγη) που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, με προγραμματικές προϋποθέσεις.

Και οι δύο διόρθωσαν τις δηλώσεις τους, ενώ το θέμα έσπευσε να κλείσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία για 2-3 έδρες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η κ. Μπατζελή, όταν ρωτήθηκε από το Εuro2day.gr λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατά πόσο οι υποκλοπές και η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη θα αποτρέψουν μια συζήτηση για συνεργασία με τη ΝΔ, είχε απαντήσει: «Έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν όμως το συμφέρον της χώρας το απαιτήσει θα προηγηθούν άλλα διακυβεύματα». Απάντηση που δείχνει ότι ένα τμήμα στελεχών του κόμματος δεν αποκλείει ντε φάκτο μια τέτοια προοπτική - εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Δεύτερο φάουλ, η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός τον Χάρη Καστανίδη. Όπως σημειώσαμε και την Παρασκευή, μπορεί η Βουλή που ορκίζεται απόψε να έχει… 48ωρη θητεία, αφού θα διαλυθεί αύριο με την προκήρυξη των νέων εκλογών, ωστόσο στην κίνηση εκτοπισμού του κ. Καστανίδη αποδόθηκε συμβολισμός με μήνυμα στο λεγόμενο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο πρώην, πλέον, βουλευτής, αντέδρασε σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, χαρακτηρίζοντας «προσβολή» την κίνηση αυτή, με την επισήμανση ότι ενημερώθηκε «ταυτόχρονα με τα μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης θα προβεί σε διορθωτική κίνηση προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες από το εν λόγω τμήμα. Όπως ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, επιτρέποντας στον κ. Καστανίδη να αναδειχθεί βουλευτής εάν το κόμμα βγάλει, πάλι, έδρα - πόσο μάλλον εάν βγάλει δύο έδρες, που είναι και ο κομματικός στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v