Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα προχωρήσω μόνος σε συνταγματικές αλλαγές

«Ορισμός της παράνοιας να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια πράγματα που τον έφτασαν στο 20%». «Ο κ. Ανδρουλάκης περίπου κοπιάρει τον κ. Τσίπρα». «Αδιανόητο κάποια κόμματα να προβάλλουν ότι έχουν τη στήριξη της Εκκλησίας».

Μητσοτάκης: Δεν θα προχωρήσω μόνος σε συνταγματικές αλλαγές

«Από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το μήνυμα που ήθελα να στείλω είναι να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Mega Channel. Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» το αποτέλεσμα «που μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την επόμενη μέρα».

Αναγνώρισε ότι «προφανώς σε μια τετραετία, όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις καλούνται να ασκήσουν εξουσία, θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη και θα διορθώνονται. Όμως το επιτελικό κράτος λειτούργησε, έθετε δημόσια στόχους και απαιτούσε λογοδοσία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι πολίτες μάς έδωσαν μια ισχυρή εντολή. Αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της απλής αναλογικής, σήμερα θα είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τους ζητώ να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, ψηφίζοντας για το μέλλον τους. Η ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση της επόμενης μέρας προφανώς είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν πιστεύω ότι μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία θα μπορεί να είναι το ίδιο πιστή στην υλοποίηση του προγράμματος. Γι’ αυτό ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση». Κανείς, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θα ήθελε σήμερα μια οριακή κυβέρνηση» και υπενθύμισε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης δεν προσμετράται στη δεύτερη κάλπη. Εξέφρασε δε την πίστη του «ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να μεταβάλλει κάποιος την ψήφο του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες».

Επισήμανε ότι «υπάρχει όντως ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο, των 180 βουλευτών, που θα επέτρεπε να κινηθούμε πιο άνετα στη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ την εξασφάλιση των 180 εδρών μάλλον ανέφικτο όρο, από την άλλη δεν θα μπορούσα να προχωρήσω μόνος μου στη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «μάλλον θα μπουν και άλλα κόμματα στη Βουλή», ενώ, αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, διαπίστωσε ότι «δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτό που έγινε την προηγούμενη Κυριακή. Εξακολουθούν να παρουσιάζουν την εικόνα της μαύρης Ελλάδας, ακούω πάλι τις ίδιες σαχλαμάρες, όπως ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό και την ενέργεια. Αν κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν και πριν και έφτασαν στο 20%, είναι ο ορισμός της παράνοιας».

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «ο λόγος του μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα ότι ο κ. Ανδρουλάκης περίπου κοπιάρει τον κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια σταθερή στρατηγική, ότι δεν με θέλει για πρωθυπουργό. Εγώ λέω στους πολίτες θέλουμε ή δεν θέλουμε σταθερότητα στις κάλπες; Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, θέλουμε μια αυτοδύναμη ΝΔ. Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, αλλά για κυβέρνηση».

«Όλοι κρίνονται και ελέγχονται»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι δεν τον αφορά τι θα γίνει στον χώρο της αντιπολίτευσης. «Με ενδιαφέρει να απευθυνθώ σε όλη την κοινωνία, να τους εξηγήσω και πάλι τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα και γιατί μπορούν να εμπιστευτούν μια ΝΔ που μπορεί να είναι μια κυβέρνηση του ενός κόμματος, αλλά να αξιοποιήσει και στελέχη άλλων χώρων. Σίγουρα μια ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «fake news» για τις μετακινήσεις του στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο: «Δεν έπαιρνα και πριν το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Όποτε είχα τη δυνατότητα να πάω κάπου με πτήση της γραμμής, πήγαινα με πτήση της γραμμής».

Χαρακτήρισε την ακρίβεια ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, είναι εισαγόμενη ακρίβεια και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι». Είπε ότι με τρεις τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια: α) Έκτακτη στήριξη για έκτακτο πρόβλημα, μια προσωρινή ανακούφιση, β) Καλύτερος έλεγχος στην αγορά και καλύτερος ανταγωνισμός, γ) Καλύτεροι μισθοί σε μόνιμη βάση και βελτίωση του μόνιμου εισοδήματος. «Τα πιο δύσκολα είναι ακόμα πίσω μας, έχουμε μπει σε μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία από το πλεόνασμα της ανάπτυξης», ανέφερε.

Επισήμανε ότι «η επενδυτική βαθμίδα θα επιφέρει μείωση των επιτοκίων, θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού» και κάλεσε τις τράπεζες «να ανταποκριθούν. Όλοι κρίνονται και ελέγχονται».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, επανέλαβε ότι «έχουν γίνει παραπάνω από 50 δισ. διμερείς ρυθμίσεις μεταξύ πολιτών και funds. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό που κινείται με καλύτερη ταχύτητα, έχουμε πιέσει τις τράπεζες. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προς όφελος όλων, κανείς δεν έχει κίνητρο να βγάλει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν κυρίως βίλες, επιχειρηματικά οικόπεδα, στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα καλέσει σήμερα για να συγχαρεί τον πρόεδρο Ερντογάν και επίσημα, δεν έχω θεσμικό ρόλο γιατί δεν είμαι πρωθυπουργός, όμως το θεωρώ ότι πρέπει να το κάνω. Η βελτίωση των σχέσεων του τελευταίου διαστήματος μπορεί να έχει μια ουσιαστική συνέχεια, δεν έχω αυταπάτες ότι θα αλλάξει η τουρκική πολιτική. Εφόσον ο λαός με εμπιστευτεί και πάλι, θα επιδιώξω μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Είναι ώριμη μια ενδεχόμενη συνάντησή μου μαζί του. Μία και μόνη η διαφορά μας, η οριοθέτηση ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στο Άγιο Όρος την Κυριακή και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, σε μια «προγραμματισμένη επίσκεψη». Χαρακτήρισε αυτονόητη την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία πρέπει να μένει τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση. Τόνισε δε ότι «είναι αδιανόητο κάποια κόμματα να προβάλλουν ότι έχουν τη στήριξη της Εκκλησίας», ενώ επισήμανε εκ νέου ότι «οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v