Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η αυτοδύναμη κυβέρνηση προϋπόθεση για τις αλλαγές που θέλουμε

«Έχω ήδη αποδείξει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει και στελέχη που προέρχονται από άλλους χώρους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μητσοτάκης: Η αυτοδύναμη κυβέρνηση προϋπόθεση για τις αλλαγές που θέλουμε

«Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και βαριά αίσθηση ευθύνης. Ήταν μια προσωπική επιβράβευση και ένα επιπλέον βάρος στους ώμους μου. Πιστεύω ότι και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πάμε καλά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα.

«Κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου τη μεγάλη ικανοποίηση μιας μεγάλης νίκης. Είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι η επόμενη εκλογή είναι εύκολη, όμως οι κάλπες είναι άδειες. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Επειδή έχω οικοδομήσει με μεγάλη προσπάθεια μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να χαλαρώσει και να καβαλήσει το καλάμι», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι πίστευε μέσα του ότι «θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Ο κρυφός μου στόχος και η πραγματική μου επιτυχία ήταν να μπορέσω να ξεπεράσω το ποσοστό αυτό. Πάντως, δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά», σημείωσε.

Προσδιόρισε ως στόχο του στη δεύτερη κάλπη να έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε. Έχω ήδη αποδείξει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα τα ενσωματώσει και στελέχη που προέρχονται από άλλους χώρους».

Όσον αφορά την επόμενη κυβέρνηση, εφόσον τον εμπιστευτεί ο λαός, όπως είπε, θα αποτελείται από περισσότερες γυναίκες, ενώ θα υπάρχει «πολύ μεγάλη εναλλαγή. Θα είναι πολύ διαφορετικό το νέο κυβερνητικό σχήμα από το προηγούμενο. Ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση, θα ξέρω ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά. Οι επιλογές μου δεν θα είναι αποτέλεσμα των εσωκομματικών ισορροπιών και δεν μετράει ιδιαίτερα στο μυαλό μου η σταυροδοσία. Πάντως, αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι προσηλωμένο στην προεκλογική εκστρατεία και στο να μεταφέρω το πρόγραμμα και τις θέσεις μας για την επόμενη τετραετία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «το μήνυμα της αντιπολίτευσης ότι η εικόνα της Ελλάδας είναι μαύρη και άραχλη, δεν πέρασε στον κόσμο. Με διαρκείς προσωπικές επιθέσεις δεν μπορεί κάποιος να κάνει ουσιαστική πολιτική, είμαστε, εγώ και η οικογένειά μου, αντικείμενο διαρκούς στοχοποίησης, αυτή η τακτική εμφανώς δεν απέδωσε».

Έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς, ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, είναι οργανωμένη στρατηγική με fake news. Υπάρχει και η αμάθεια και η ασχετοσύνη κάποιων στελεχών. Να μας εξηγήσουν από πού θα βρουν τα λεφτά για να κάνουν αυτά που υπόσχονται. Αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων, το είδαμε με τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα με το ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει να ψελλίζει ότι θα αυξήσει τη φορολογία. Τελικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε γνωστό ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνησή του θα είναι «η επικαιροποίηση αυτού που λέμε επιτελικό κράτος» και επανέλαβε τη σύσταση ενός νέου υπουργείου Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

Επισήμανε ότι «ακολουθούμε μια βαθιά προοδευτική πολιτική, στεκόμαστε δίπλα στους πιο αδύνατους και δίνουμε τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους» και προσδιόρισε τον εαυτό του ως έναν «κεντροδεξιό, προοδευτικό, φιλελεύθερο πολιτικό».

Όσον αφορά τις καταγγελίες περί «παντοδυναμίας» του εφόσον εκλεγεί με υψηλό ποσοστό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Όταν ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον παράξενο, καθώς έχει κερδίσει τουλάχιστον 3 φορές με ποσοστό άνω του 40% και κανείς δεν είπε τίποτα τότε. Από τη φύση μου ψάχνω συνεργασίες, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι μια σταθερή πλειοψηφία της ΝΔ θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Στη δεύτερη τετραετία, ανέφερε, «θα πατήσουμε γκάζι, γιατί οι πολίτες θα μας έχουν δώσει μια ψήφο εμπιστοσύνης».

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν μπλέκει και δεν πρέπει να μπλέκει στα κοσμικά. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να αποδώσουμε μεγάλη σημασία. Μηνύματα για τη μη εμπλοκή της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις έχουν σταλεί από τους καθ’ ύλην αρμόδιους».

Ερωτηθείς για τα Τέμπη, έκανε λόγο για μια «βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα και την κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την ευθύνη, δεν κρύφτηκα. Προφανώς ξέραμε ότι υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις, προσπαθούσαμε να τα τρέξουμε πιο γρήγορα. Θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτούς που φταίνε. Υποχρέωσή μου είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ, το αντίθετο, δεν μηδενίζουμε το κοντέρ».

Για το αν τα παιδιά του θα ασχοληθούν με την πολιτική, απάντησε: «Εξαρτάται από τα ίδια, εγώ επέλεξα να μπω στην πολιτική στα 35 μου, τα παιδιά μου δεν ξέρω τι θα θελήσουν. Δεν θα το απέκλεια, όμως, αν το κάνουν, θα τους θέσω έναν όρο, πρώτα να έχουν δουλέψει».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη» τη δουλειά του πρωθυπουργού, όμως σημείωσε ότι «σου δίνει μια τεράστια ικανοποίηση όταν μπορείς να πηγαίνεις τα πράγματα μπροστά. Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να προσφέρει στα κοινά, οφείλει να το κάνει».

Τόνισε δε ότι ουδέποτε θεωρούσε την πολιτική κατ’ ανάγκη μονόδρομο «και δεν θεωρώ ότι θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός. Θα μπορούσα να διδάξω, να ασχοληθώ με το περιβάλλον, την τεχνητή νοημοσύνη. Στην πολιτική πρέπει να είσαι έτοιμος πάντα για κάθε αποτέλεσμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v