Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τα μεγάλα διλήμματα για νερό, φορολογία, εργασιακά

Φορολογική λεηλασία από ΝΔ, με αύξηση των έμμεσων φόρων. Αίτημα για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και καυσίμων.

Τσίπρας: Τα μεγάλα διλήμματα για νερό, φορολογία, εργασιακά

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, κάνοντας λόγο για «κρίσιμο θέμα που αφορά τις ζωές όχι μόνο των εργαζομένων εδώ αλλά όλων των ανθρώπων».

Συζητώντας με εργαζόμενους στην επιχείρηση, έκανε λόγο για «διαφορές πολιτικής ουσίας και όχι επικοινωνίας, που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων». Για τον λόγο αυτό τόνισε ότι στις δεύτερες κάλπες, που είναι οι πιο κρίσιμες, «δεν κρίνονται κόμματα και πρόσωπα αλλά οι ζωές μας», συνεπώς «το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει έχει να κάνει με ποιο πρόγραμμα και ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «δεν είναι ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση των δημόσιων αγαθών», καθώς αφορά το σύνολο των πολιτών. «Αυτό είναι μία βασική διαφορά στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια αγαθά που πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σε αυτή τη ζωή. Αντίθετα, άποψη του πολιτικού μας αντιπάλου, του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ότι ακόμα και το νερό μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους», εξήγησε.

Υπενθύμισε δε, πως ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επιστρέψει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥAΘ από το Υπερταμείο στο δημόσιο, δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις πολιτικές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥAΘ η εκάστοτε κυβέρνηση και όχι μόνο τεχνοκράτες».

Αφού προειδοποίησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει την ιδιωτικοποίηση μετά τις εκλογές», έθεσε το διακύβευμα. «Είναι κρίσιμο ο κόσμος να γνωρίζει εάν το νερό θα παραμείνει ως δημόσιο αγαθό ή εάν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του», επαναλαμβάνοντας την προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για «κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό, καθώς δεν έχει νόημα να υπάρχει η ρυθμιστική αρχή για νερό και απόβλητα, εφόσον είναι σε δημόσιο έλεγχο».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως παρά το γεγονός πως υπάρχουν υπερσύγχρονες υποδομές για τη συντήρηση των δικτύων της ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο δεν συντηρείται διότι «δεν υπάρχει προσωπικό και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και καμία ουσιαστική ενίσχυση της Επιχείρησης, ενώ το σχέδιο είναι είτε ιδιωτικοποίηση είτε η δυνατότητα να έρθουν οι ιδιώτες που θα πάρουν κομμάτι της συντήρησης για να έχουν κέρδη».

Στήριξη των εργαζόμενων ή εργασιακή ζούγκλα

Ανοίγοντας συνολικά το θέμα με τα εργασιακά, υπογράμμισε πως αποτελεί ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών: «Δύο είναι τα κόμματα που έχουν σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θεωρεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ανάπτυξη είναι να υπάρχει προοπτική στους ανθρώπους της εργασίας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει προκοπή σε αυτό τον τόπο, όταν οι άνθρωποι της εργασίας είναι μέσα στην ανασφάλεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας».

Για αυτό τον λόγο, εμμένοντας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά τόνισε: «Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να αισθάνεται ο εργαζόμενος ότι έχει την πολιτεία ως αποκούμπι για να εφαρμόζεται η εργασιακή νομιμότητα και κανονικότητα, για να υπάρχουν όρια ασφαλείας στην εργασία και να μη βιώνουμε ατυχήματα εργατικά σε καθημερινή βάση».

Αναφερόμενος δε, στο προχθεσινό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, τόνισε πως δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό: «57 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα τον τελευταίο χρόνο και αυτό έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που κάνει τους ελέγχους αν τηρούνται οι κανόνες».

Λεηλασία των μεσαίων με αύξηση της έμμεσης φορολογίας

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στη λεγόμενη μεσαία τάξη: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αυξήσει την έμμεση φορολογία, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ. Οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων χτυπούν αυτούς που έχουν μικρό εισόδημα, γιατί οι άλλοι μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτά τα τέσσερα χρόνια, πράγματι έκανε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και λεηλάτησε μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και κυρίως των μισθωτών, των εργαζόμενων. Το ζείτε στην τσέπη σας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και καυσίμων, υπογράμμισε ότι «τους ισχυρούς πρέπει να φορολογήσουμε εκτάκτως, όχι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με υγιείς μεθόδους σε μια δύσκολη συνθήκη ανταγωνισμού να έχουν κάποια κέρδη». Ως εκ τούτων, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πριν πάνε στην κάλπη «ποιο είναι το ταξικό και το κοινωνικό τους συμφέρον».

Επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η προπαγανδιστική μηχανή της ΝΔ θέλουν πολλά κατακερματισμένα κόμματα στην αντιπολίτευση, δεν θέλουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v