Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την απειλή τρίτης κάλπης βάζει στο τραπέζι η Νέα Δημοκρατία

«Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», το δίλημμα της ΝΔ ενόψει 25ης Ιουνίου. Οι ευθύνες που καταλογίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη και ο διαχωρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ευθεία επίθεση στη «Νίκη», με φόντο την πιθανή είσοδό της στη Βουλή.

Την απειλή τρίτης κάλπης βάζει στο τραπέζι η Νέα Δημοκρατία

Το προ δεκαπενθημέρου εκλογικό αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τη ΝΔ για τις επικείμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο μοναδικός στόχος τους, η αυτοδυναμία και ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, είναι απόλυτα εφικτός. Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι πως οι πολίτες θα επαναλάβουν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν τον Μάιο, ωστόσο ο κίνδυνος χαλάρωσης και εφησυχασμού ελλοχεύει και το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ το επισημαίνει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τα γαλάζια στελέχη και ξεδιπλώνοντας την προσαρμοσμένη στρατηγική του, μέσω της οποίας πιστεύει ότι θα κερδίσει το εκλογικό του στοίχημα. Σε αυτήν περιλαμβάνει και το σενάριο της τρίτης κάλπης, στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η επιθυμητή αυτοδυναμία και στο όνομα της αναγκαίας πολιτικής σταθερότητας για τον τόπο.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εφόσον δεν λάβει την ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει, δύο θα είναι οι επιλογές: η συνεργασία με άλλο κόμμα ή οι νέες εκλογές. Οι προϋποθέσεις όμως για συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δεν πληρούνται αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι με άλλο δεξιό, μικρότερο κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμπορευτεί, ενώ κόκκινο -όπως όλα δείχνουν- έχει ανάψει και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ασκεί δριμεία κριτική προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο εγκαλεί ως τον μοναδικό υπαίτιο για το αδιέξοδο.

«Για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

«Δεν τον ενδιαφέρει»

Από την πλευρά του, όπως σημειώνει, «έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως Πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Συνεπώς, τα πράγματα είναι ολοκάθαρα, πλέον, μπροστά στον κάθε ψηφοφόρο».

Αναφερόμενος ειδικά στον κ. Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται παλαιότερη δήλωσή του ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ακόμη και εάν αυτή έχει 149 βουλευτές. «Θεωρεί την παράταξή μας στρατηγικό του αντίπαλο και τελικά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, δεν κρύβει ότι αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη στις 25 Ιουνίου, ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυβερνητική λύση», τονίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης, με ζητούμενη τη διατήρηση της κυριαρχίας του στο μεσαίο χώρο, διαχωρίζει συνεχώς τον Νίκο Ανδρουλάκη από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους επιμένει να τείνει χείρα φιλίας. Ήδη ένα μέρος αυτών, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, τον εμπιστεύτηκαν στις πρόσφατες εκλογές και δεν θέλει να τους χάσει, αφήνοντάς τους να… επαναπατριστούν. Παράλληλα, εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει και άλλους κεντρώους ψηφοφόρους, που δεν τον επέλεξαν στις 21 Μαΐου, στο πλαίσιο της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ΝΔ με το τελευταίο νικηφόρο αποτέλεσμα και με βασικό επιχείρημα την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια. «Για να συμβεί αυτό πρέπει όσοι μας ψήφισαν να το επαναλάβουν. Και επίσης να τους ακολουθήσουν και πολίτες που δεν μας ψήφισαν, αλλά θέλουν μία ομαλή συνέχεια και προοπτική στη ζωή της χώρας», υπογραμμίζει.

«Σκοταδιστικές θέσεις»

Και αν οι παραπάνω κινήσεις αφορούν την αριστερή πλευρά της ΝΔ, από την άλλη, ο «πονοκέφαλος» της δεξιάς πλευράς της σχετίζεται με τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού. Με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται πως εξασφαλίζει το 3% για την είσοδό του στη Βουλή, κάτι που αυτομάτως ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται πλέον ευθέως στο συγκεκριμένο κόμμα, επισημαίνοντας ότι «οι θέσεις που εκφράζει είναι πράγματι σκοταδιστικές και μάς γυρνούν σε άλλες εποχές. Παράλληλα, εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να υπηρετήσει άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες».

Παραπέμπει δε στη δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να εμπλέκονται η Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα στην πολιτική. «Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν ανορθόδοξα παιχνίδια στο όνομα της Ορθοδοξίας», αναφέρει, στοχεύοντας προφανώς στο… χριστεπώνυμο πλήθος που διάκειται θετικά στη «Νίκη». Σχετική με το εν λόγω κόμμα και τη φημολογούμενη στήριξή του από συγκεκριμένες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κατά κάποιους, θα ήταν και η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη εκεί του κ. Μητσοτάκη, που όμως αναβλήθηκε επειδή αυτός βρέθηκε θετικός στον Covid.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v