Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αν δεν πετύχω αυτοδυναμία

«Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο, με ευθύνη Ανδρουλάκη, το μήνυμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους. Ο κ. Τσίπρας έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του για τη Ροδόπη.

Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αν δεν πετύχω αυτοδυναμία

Η χώρα οδεύει σε δεύτερες εκλογές από το καπρίτσιο του Αλέξη Τσίπρα με την απλή αναλογική. Αν πάει σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, θα είναι με ευθύνη του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι οι «μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ ήταν η μόνη δέσμευση του 2019 που δεν τηρήσαμε» και εκτίμησε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα «θα ήταν μια τρύπα στο νερό και θα μας έλειπαν από αλλού τα χρήματα». Επί κυβέρνησής του, όπως δεσμεύτηκε, «δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε για:

Τη μείωση του ΦΠΑ: «Το 2019 είχαμε παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα μείωσης συντελεστών ΦΠΑ. Είχαμε πει ότι θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο για να έχουμε μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ, ήταν η μόνη δέσμευση που δεν τηρήσαμε. Υλοποιήσαμε όμως όλες τις άλλες μας δεσμεύσεις για μειώσεις των φόρων. Αποδείξαμε ότι η λελογισμένη μείωση της φορολογίας είναι αναγκαίο συστατικό για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε πολλές υπηρεσίες, όμως οι τιμές δεν έπεσαν. Ωφέλησε τους επιχειρηματίες και άλλα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα κόστιζε 1,5 δις το χρόνο, δηλαδή 6 δις την τετραετία, μόνο για τα τρόφιμα. Όσοι προτείνουν τη μείωση του συγκεκριμένου ΦΠΑ να μας πουν που θα βρουν αυτά τα χρήματα και αν θα τον ξαναφέρουν μετά. Δεν είμαι δογματικός, βλέπω τα δεδομένα και αξιολογώ, έχω όλα τα δεδομένα, δεν θα αλλάξω άποψη, θα ήταν μια τρύπα στο νερό και θα μας έλειπαν από αλλού τα χρήματα, όπως για την στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

Τη φορολογία: «Επί κυβέρνησής μου δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία, το δηλώνω κατηγορηματικά. Δοκιμαστήκαμε, έχουμε αξιοπιστία όταν μιλάμε. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο αυξάνονται τα έσοδα. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στον έλεγχο της μικρής φοροδιαφυγής που είναι διαρκής προτεραιότητα. Ειδικά για επενδύσεις στην υγεία έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους».

Το Ταμείο Ανάκαμψης: «Υποκρύπτεται ασχετοσύνη από αυτούς που λένε ότι θα επαναδιαπραγματευτούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης δεν υπάρχει, παρά μικρές αλλαγές. Τα έχουμε ξανακούσει το 2015. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάμε με την επαναστατική παντιέρα για να τα ξαναμοιράσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε Νόμπελ οικονομικού λαϊκισμού, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε το Νόμπελ της οικονομικής ασυναρτησίας. Μας κατηγορεί ότι βάλαμε τη χώρα σε δημοσιονομικής εκτροπής, όταν μας ζητάει να ξοδέψουμε περισσότερα. Θα μπορούσα να πως και εγώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα. Υπάρχει φοβερή ρηχότητα στην ρητορική του ΠΑΣΟΚ».

Την ανάγκη αυτοδυναμίας: «Η ασφαλής αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί. Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα, αποποιούμενο της ευθύνης να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Ψηφίζουμε για κυβέρνηση, έχω αποκλείσει συνεργασία με μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Νομοτελειακά ένα τέτοιο σενάριο, που δεν θα σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Την ευθύνη θα έχει αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα σε οποιαδήποτε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Οι εκλογές αυτές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Αρκετά καθυστερήσαμε, με κόστος για τη χώρα, για το καπρίτσιο του Τσίπρα με την απλή αναλογική. Δεν βλέπω γιατί να αλλάξει τη γνώμη του ένας πολίτης που μας εμπιστεύτηκε τον Μάιο. Η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη».

Την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων: «Την πρόταση την έκανα στο debate, έχουμε δώσει στη δημοσιότητα την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος, μέτρο προς μέτρο, εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Επειδή τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο, έχουν κοστολογηθεί».

Την επόμενη κυβέρνηση: «Για εμένα αυτό το οποίο έχει προτεραιότητα είναι να μπορώ να αξιοποιήσω τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και αν θυμηθείτε και τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης, είχα αιφνιδιάσει από το πόσα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη υπήρχαν. Αυτά τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη -οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι- σήμερα είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι ουσιαστικά διευρύνθηκε και ανανεώθηκε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι για εμένα μια συνεχής προσπάθεια... Πρόθεσή μου, λοιπόν, εφόσον με εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, είναι προφανώς να εξαντλήσω και την επόμενη τετραετία».

Τα πρώτα νομοσχέδια: «Έχουμε, ήδη, έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια. Θα σας πω τα δύο πρώτα: το πρώτο θα είναι ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του επιτελικού κράτους, γιατί ακριβώς αυτό είναι το «λογισμικό» πάνω στο οποίο τρέχει όλη η διακυβέρνηση της χώρας. Και το δεύτερο νομοσχέδιό μας, το οποίο φιλοδοξούμε να έχουμε ψηφίσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώσουμε τις κεντρικές οικονομικές μας προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία. Και τα φορολογικά και τις φορολογικές μας δεσμεύσεις, όπως ακριβώς τις έχουμε εξαγγείλει, ώστε να είναι αποτυπωμένες σε νόμο και να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι αυτά τα οποία λέμε τα εννοούμε και θα τα κάνουμε πράξη».

Το debate με τον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα, με βάση το πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής, να συζητάμε για debate μεταξύ των δύο πρώτων. Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα τη 21ης Μαΐου σε ένα βαθμό έχει ακυρώσει τη χρησιμότητα αυτού».

Τα Ελληνοτουρκικά: «Η Τουρκία έχει μια ισχυρή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή. Αν είχαν γίνει εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, θα είχαμε και εμείς ισχυρή κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να ξαναπάμε στις κάλπες. Υπήρχε μια βελτίωση τους τελευταίους μήνες. Θα ήθελα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη που μπορούμε να κινηθούμε για του επόμενους μήνες. Γνωριζόμαστε πια καλά, έχει αυτό μια αξία. Ξεκαθαρίζω ότι επαναπροσέγγιση περνάει μέσα από διαφορετική θεώρηση της Τουρκίας με την Δύση συνολικά. Έχουμε ακολουθήσει μια πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα επιμείναμε στην ανάγκη μιας δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, θα συνεχιστεί και στη συνέχεια. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά ου θα μπορούσε να πάει στην Χάγη, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Τη Ροδόπη: «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο (στήριξη του τουρκικού προξενείου σε δύο μουσουλμάνους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ) αν δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία, αναδείχθηκαν και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θέλει να κρατήσει δύο βουλευτές που εξελέγησαν με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου. Το ζήτημα δεν είναι αν η Ροδόπη θα είναι μπλε ή γαλάζια. Ο κ. Τσίπρας έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του. Μιλάμε για ένα κοινό μυστικό».

Τις εξελίξεις στον Έβρο: «Πιστεύω ότι δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2020. Αλλά και οι διακινητές βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας, που έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολα χαρτοφυλάκια. Θα είχαμε αποφύγει τη ταλαιπωρία αυτή αν κάποιοι δεν μας είχαν εγκλωβίσει στην παγίδα της απλής αναλογικής. Εμείς τσακίσαμε τους διακινητές στο Αιγαίο, κάναμε τη ζωή τους δύσκολη στον Έβρο, δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω από αυτή την πολιτική. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάμε τα σύνορά μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v