Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πολιτικές κόντρες για τη μειονότητα άναψε ο Ν. Φίλης

«Η ΝΔ παίζει επικίνδυνο παιχνίδι λόγω εκλογών», υποστηρίζουν πηγές του κόμματος. Τι απαντούν για Ν. Φίλη και Χ. Ζεϊμπέκ. Τι καταλογίζουν σε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Νέες πολιτικές κόντρες για τη μειονότητα άναψε ο Ν. Φίλης

«Η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική, τελεία και παύλα». Με αυτή την κατηγορηματική φράση πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κόβουν κάθε προσπάθεια στην εκλογική εμπλοκή ενός ευαίσθητου εθνικού θέματος, αλλά και κάθε συζήτηση που «θολώνει» τη θέση του κόμματος.

Η ΝΔ «σηκώνει» τις τελευταίες ημέρες το εν λόγω θέμα, κατηγορώντας τους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθη) και Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπη) ότι εξελέγησαν στις 21 Μαΐου με ενθάρρυνση του τουρκικού προξενείου, ενώ ο πρώτος μίλησε για «τουρκική μειονότητα».

Η αναζωπύρωση του σήμερα οφείλεται σε τηλεοπτική αναφορά του Νίκου Φίλη, ο οποίος μίλησε για «μουσουλμανική μειονότητα με τρία ‘κεφάλια’: τουρκογενείς, Πομάκοι και Τσιγγάνοι». Σημείωσε δε, ότι οι μειονοτικοί ζητούν να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1951, τονίζοντας: «Η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

Στο ερώτημα εάν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής κάποιος που μιλά για τουρκική μειονότητα, απάντησε «βεβαίως», διευκρινίζοντας πάντως ότι ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν δεν λέει αυτό, αλλά μιλά για απογραφή.

Επικίνδυνο το παιχνίδι της ΝΔ

Κατά τις πληροφορίες, θα υπάρξει επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές του κ. Φίλη. Προς το παρόν, αυτό που σημειώνουν οι ίδιες αρμόδιες πηγές είναι:

  • Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και σε καμία περίπτωση τουρκική. Ο κ. Φερχάτ ποτέ δεν είπε «τουρκική μειονότητα» (το κανάλι στο οποίο έδωσε τη συνέντευξη χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο), ενώ στον κ. Ζεϊμπέκ έγινε σοβαρή επίπληξη.
  • Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζουν, ενόψει των νέων εκλογών, να παίξουν το επικίνδυνο χαρτί περί τουρκικού Προξενείου. Παρότι το μόνο που καταφέρνουν με τον διχασμό της μειονότητας και της τοπικής κοινωνίας είναι να εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου.
  • Προβλήματα και ενστάσεις υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή με ή από μειονοτικούς υποψήφιους σε εκλογές, αλλά ποτέ δεν βγήκε ανακοίνωση από οποιοδήποτε κόμμα που να λέει ότι μειονοτικός βουλευτής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέσω Προξενείου. Αυτό το κάνει τώρα η ΝΔ για να στοχοποιήσει και να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι μειονοτικοί υποψήφιοι υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ψηφοδέλτια. Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε στην Ξάνθη τον Μπαράν Μπουλχάν και στη Ροδόπη τον Αχμέτ Ιλχάν.
  • Η υποκρισία της ΝΔ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, εκλεγμένος με τη ΝΔ, κ. Μέτιος, παρέθεσε ιφτάρ στον Τούρκο πρόξενο λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές. Ενώ και η υποψήφια της ΝΔ στην Ροδόπη, κ. Σεβήλ, έβγαινε φωτογραφίες με τον ψευδομουφτή και τον πρόξενο.

Α. Τάτσης: «5η φάλαγγα»...

Εντός ΣΥΡΙΖΑ η αντίδραση για την αναφορά Φίλη προήλθε από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, «πασοκογενή» Άγη Τάτση, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media ζήτησε την αποπομπή του πρώην βουλευτή από τα νέα ψηφοδέλτια. Μίλησε επίσης για «5η φάλαγγα στον ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ. εννοεί την ομάδα των παλιών «53»), που «δίνει αγώνα επιβίωσης» με στόχο τη μεγαλύτερη ήττα του κόμματος και την αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα από στέλεχος της επιλογής του.

Π. Μαρινάκης (ΝΔ): Απάντηση θα δώσουν οι κάλπες

Ο Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ωμή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ του υποψηφίου που εξελέγη με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη, σχολιάζει από την πλευρά του ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν περιμένουμε καμία αντίδραση και καμία διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια την αποπομπή του Νίκου Φίλη. Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη.

Την απάντηση σε αυτές τις ιδεοληψίες θα τη δώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v