Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κ. Μητσοτάκη

“Ο μοναδικός πρωθυπουργός που εργαλειοποίησε τη μειονότητα στη Θράκη, δεν το έχει κάνει κανείς”. Γιατί θεωρεί “λαθεμένη” την απομάκρυνση του υποψηφίου της ΝΔ στην περιοχή. “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί… χθες”.

Τσίπρας: Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κ. Μητσοτάκη

“Λαθεμένη” χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση του κ.Μητσοτάκη να θέσει εκτός εκλογικής διαδικασίας τον μειονοτικό βουλευτή της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή, ενώ πρόβαλε εκ νέου το δίλημμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης: “ασύδοτη, ανεξέλεγκτη κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς ισχυρό αντίπαλο και με κατακερματισμένη αντιπολίτευση ή ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα;”.

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στην “επόμενη μέρα” του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “πρέπει να ανανεωθεί …χθες” χωρίς να αποκλείει (το αντίθετο…) αυτή η ανανέωση να αφορά και στα πρόσωπα.

Ειδικότερα, για τα μείζονος σημασίας θέματα που τέθηκαν, είπε:

- Μειονότητα

Το γραφείο του κ.Μητσοτάκη μου έστειλε, μετά την 21η Μαΐου, ένα ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ για τους μειονοτικούς υποψηφίους στην Θράκη.

Ήταν παγίδα, μου ζητούσε να αποσύρω μειονοτικό υποψήφιο. Μετά από λίγες ημέρες είδα δημοσιεύματα με τμήματα αυτού του σημειώματος, χωρίς καμία παραπομπή στον επίσης μειονοτικό υποψήφιο της ΝΔ (Μουσταφά Κατραντζή) που αναφερόταν ως “στρατευμένος στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου”.

Δεν είπα τίποτα λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, διότι στη Θράκη θα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και μετά τις 25 Ιουνίου, συνεπώς δεν μπορείς να λες στον εκεί ψηφοφόρο “η ψήφος σου είναι υποκινούμενη” (από το τουρκικό Προξενείο).

Ως πρωθυπουργός έχω πάρει πολλές ανάλογες ενημερώσεις από την ΕΥΠ για την περιοχή και πάντα τις αξιολογούσα σοβαρά, δεν τις ενέπλεκα σε κομματικές αντιπαραθέσεις.

Η απόφαση του κ.Μητσοτάκη να αποσύρει εκ των υστέρων τον υποψήφιο του είναι λαθεμένη, δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας.

Για να αποκρούσουμε προσπάθειες χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας πρέπει να προχωρήσουμε όπως προχωρούσαμε μέχρι τώρα με βάση την Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα, στην πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί στις επίσημες δηλώσεις στο Μαξίμου ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική και αποτελείται από τουρκογενείς, Πομάκους, Ρομά.

Κανένας από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς δεν εργαλειοποίησε τη Θράκη. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε, όταν για τέσσερα χρόνια χρησιμοποιούσε την ΕΥΠ για να ακούει τους αρχηγούς του στρατεύματος, πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς.

Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κ.Μητσοτάκη, ας το χορέψει μόνος του.

- Ναυάγιο στην Πύλο

Δεν μπορώ να πω υπήρχε ή δεν υπήρχε εντολή διάσωσης. Λέω ότι υπάρχουν ερωτήματα. Αισθάνομαι ανθρώπινη υποχρέωση να τα θέσω κι ας μου λένε ότι είμαι εθνική εξαίρεση και ότι βάλλω εναντίον της χώρας.

Η ευρωτουρκική συμφωνία γα το προσφυγικό είχε το θετικό σημείο ότι σταμάτησαν πνιγμοί στο Αιγαίο και το αρνητικό ότι όσοι περνούν στα νησιά μας θα μένουν εκεί για ταυτοποίηση.

Είχαμε πολιτική υπεράσπισης των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, αλλά σώζαμε ανθρώπινες ζωές.
Αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 άτομα, στη συνέχεια έγιναν 25.000 και τώρα είναι πάλι 5-6.000 καθώς η πανδημία φρέναρε τις προσφυγικές ροές.

Ο φράκτης είναι μη λειτουργικός, δεν μπορεί να γίνει φετίχ, υπερόπλο, η απελπισία θα τους κάνει να βρουν τρόπους να φύγουν από τις χώρες τους, να στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα και να πνίγονται.
Άλλο ξηρά άλλο θάλασσα, δεν μπορείς να βάλεις φράκτες στη θάλασσα.

Απαιτείται άλλη ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, με αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

- ΕΥΔΑΠ

Ο κ.Μητσοτάκης λέει ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ διότι οφείλει να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ. Θα βρει τρόπο όμως να το κάνει. Γι΄αυτό τον Μάρτιο προχώρησε στη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής στο νερό, αυτό το κάνεις μόνο όταν υπάρχουν “παίκτες” στην αγορά.

Ανάλογες προσπάθειες έγιναν και αλλού, όπως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά δεν πέτυχαν. Κι εδώ είναι μεγάλη η κοινωνική αντίδραση.

Οφείλω να πιστώσω στον κ.Μητσοτάκη ότι κάνει πολύ καλή διαχείριση της επικοινωνίας και αναλόγως προχωράει.

- Εκλογικό διακύβευμα

Η αναφορά της κ.Μπακογιάννη στους μουσουλμάνους της Ροδόπης εκπέμπει αλαζονική συμπεριφορά και ήταν μήνυμα σε όλους, όχι μόνο στην μειονότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει βασικός πυλώνας προοδευτικής παράταξης στη χώρα και είναι η μόνη δύναμη που θα αντισταθεί στο σχέδιο της ΝΔ για κυβέρνηση ασύδοτη, ανεξέλεγκτη, χωρίς ισχυρό αντίπαλο, με κατακερματισμένη αντιπολίτευση, ακόμα και με οκτακομματική Βουλή ώστε να πετύχει το “διαίρει και βασίλευε”.

Μακριά από μένα η λογική της χαμένης ψήφου.

- Επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο νέο spot του κόμματος εμφανίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Εκλογική Επιτροπή. Δεν σημαίνει τίποτα η απουσία κάποιων στελεχών ή μπορεί να σημαίνει και πολλά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί “χθες”.

(Σε ερώτηση για τον κ.Τσακαλώτο απάντησε ότι παραμένει στενός συνεργάτης του).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v