Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Η άγνωστη startup και οι κινήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Η εταιρεία Avokado, με αποκλειστικό μέτοχο τη Mυτιληναίος, είναι πάροχος για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στον ενεργειακό τομέα. Οι πρώτοι πελάτες και οι επόμενοι στόχοι.

Μυτιληναίος: Η άγνωστη startup και οι κινήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Όταν τον Νοέμβριο του 2022 η Mytilineos παρουσίαζε την πλατφόρμα Smart Cities, με «πιλότο» τα Άσπρα Σπίτια, στην παραλία του Διστόμου Βοιωτίας, κανείς δεν γνώριζε ότι πίσω από τις ψηφιακές καινοτομίες του ενεργειακού μέλλοντος, που έβρισκαν πρώτη εφαρμογή στην κοινότητα των εργαζομένων της Αλουμίνιον, βρισκόταν η startup Avokado, το νέο «παιδί» του ομίλου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν επίσημα χθες, σε μια εκδήλωση αντάξια των πρωτοποριακών λύσεων που προτείνει η Avokado. Η εταιρεία, με αποκλειστικό μέτοχο τη Mytilineos, έχει συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο ζωής -λειτουργεί από τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για πάροχο ενεργειακών λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, ο πρώτος ολοκληρωμένος του είδους στη χώρα μας, που καλύπτει με τα προϊόντα του τις ανάγκες από την κατανάλωση, την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μετακίνηση ως την ανταλλαγή ενέργειας, με κοινό παρονομαστή το πρασίνισμά της.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, με «τεχνολογικό μυαλό» και συνιδρυτή τον Βασίλη Νικολόπουλο.

Η εταιρεία σε πρώτη φάση απευθύνεται σε B2B (επιχειρήσεις) πελάτες, χωρίς να αποκλείεται στο ορατό μέλλον να καλύψει τις απαιτήσεις και μεμονωμένων καταναλωτών. Ο πρώτος πελάτης της είναι η Protergia, που διαθέτει μία ευρύτατη γκάμα 500.000 πελατών. Τα Άσπρα Σπίτια έγιναν η πρώτη «Έξυπνη Πόλη» που αναβαθμίσθηκε τεχνολογικά, μέσω της πλατφόρμας Smart Cities και των εφαρμογών που προσφέρει για τη διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων, των απορριμμάτων, της κυκλοφορίας, κ.λπ.

Στους δυνητικούς πελάτες της Avokado περιλαμβάνονται πολύ μεγάλοι retailers και εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλες υποδομές και εγκαταστάσεις και ενδιαφέρονται να μεταβούν στην πράσινη ενέργεια. Καθώς η ελληνική αγορά δεν έχει ωριμάσει ακόμη συγκριτικά με αυτές του εξωτερικού, οι άνθρωποι της Avokado στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις διεθνείς αγορές, με «διαβατήριο» το όνομα της Mytilineos, που δραστηριοποιείται σε 39 χώρες. Πάντως, έχουν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με ελληνικούς δήμους ανά την επικράτεια, που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν το μοντέλο των Άσπρων Σπιτιών. Όπως έγινε γνωστό χθες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικά στάδια.

Τι προσφέρει η Avokado:

  • Πλατφόρμα, την avox, που διαχειρίζεται τα πέντε προαναφερόμενα assets (κατανάλωση, παραγωγή, αποθήκευση, μετακίνηση, ανταλλαγή ενέργειας) σε πραγματικό χρόνο.
  • Εργαλειοθήκη αλγόριθμων, την Avokado AI (Artificial Intelligence), τους οποίους θα πωλούν σε πελάτες για την πρόβλεψη ενέργειας, την αγορά της Επόμενης Ημέρας, πότε και πώς θα φορτίσει η «μπαταρία» αποθήκευσης και άλλα πολλά. Οι αλγόριθμοι θα διαχειρίζονται τα πέντε assets για λογαριασμό του καταναλωτή, χωρίς την εμπλοκή του, ώστε να παράγεται αξία τόσο για τον ίδιο όσο και για την Avokado.
  • Εργαλειοθήκη αλγόριθμων, την avos, για να μετατρέπονται οι συσκευές σε «έξυπνες».

Η ιδέα για την ίδρυση της Avokado γεννήθηκε ουσιαστικά από τις συζητήσεις που είχαν το 2021 ο τότε οικονομικός διευθυντής της Mytilineos και νυν επικεφαλής του Τομέα της Ενέργειας Γιάννης Καλαφατάς, με τον κ. Κανελλόπουλο, βλέποντας το μοντέλο της αγοράς σιγά σιγά να αλλάζει, ο καταναλωτής μετατρεπόταν και σε παραγωγό, αλλά και τις ανάλογες κινήσεις που είχαν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά σε άλλες χώρες. Με τη συμβολή του κ. Νικολόπουλου υποβλήθηκε η πρόταση στη διοίκηση της Mytilineos, που έδωσε το «πράσινο φως» και 1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τελικά δαπανήθηκαν τα μισά. Η εταιρεία συστάθηκε τον Μάιο του 2022 και έπιασε αμέσως δουλειά.

Τα γραφεία της βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αιόλου, απασχολώντας μόλις 8 άτομα προσωπικό, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια και με κοινή φιλοσοφία να σκέφτονται πέρα από τα καθιερωμένα. Σύντομα, θα μετακομίσει σε άλλο, μεγαλύτερο χώρο και θα προσλάβει ακόμη 20 άτομα, όχι μόνο νέους ηλικιακά, αλλά και της ίδιας φιλοσοφίας.

 

*Δείτε την παρουσίαση της εταιρίας στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v