Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα «θα είμαι εδώ και τη Δευτέρα»

Η στήριξη από Γ. Σακελλαρίδη χωρίς «να διεκδικώ ρόλο», οι ερμηνείες των αντιπάλων για… «δαχτυλίδια διαδοχής» και η ειλημμένη απόφαση του προέδρου «να αλλάξουν όλα».

ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα Τσίπρα «θα είμαι εδώ και τη Δευτέρα»

Η επίμονη φράση του Αλέξη Τσίπρα «θα είμαι εδώ και τη Δευτέρα» δεν γίνεται τυχαία τις τελευταίες ημέρες: απαντά σε εντεινόμενες διαρροές από τους πολιτικούς του αντιπάλους περί παραίτησής του μετά τις εκλογές, που έχουν σαφή στόχευση σε μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του κόμματος -«φού ο Τσίπρας θα φύγει, μην ψηφίσετε άδικα τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Η στόχευση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αφορά κυρίως το δεύτερο συνθετικό του τίτλου, την «Προοδευτική Συμμαχία», δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα των οπαδών και ψηφοφόρων του κόμματος προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και όχι από το στενό «3%-5%» της προ 2010 περιόδου.

«Χωρίς να αισθάνομαι ότι η Ιστορία μού χρωστάει, θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω, μέσα από τη συμβολή μου, τις προϋποθέσεις για την προοδευτική παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της», τονίζει εσχάτως.

Σημειώνοντας (όπως χθες τη νύχτα στο Kontra) ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι κυβερνητικό συμπλήρωμα, από το 2012, στα σχέδια του πολιτικού αντιπάλου, της Δεξιάς. Και δεν θα γίνει κόμμα εξουσίας όσο κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ταύτισης με τη Νέα Δημοκρατία».

Τέλος τα «λάθη», αλλαγές παντού

Βεβαίως, όλοι οι σχεδιασμοί θα είναι συνάρτηση και του εκλογικού αποτελέσματος, με την Κουμουνδούρου να αισιοδοξεί ότι οι απώλειες του κόμματος δεν θα συνεχιστούν. Από κει και πέρα, «όλα τα λάθη της τετραετίας και της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου θα συζητηθούν», λένε.

Προτάσσοντας τόσο το επικοινωνιακό υστέρημα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα πρόσωπα που («επιτέλους») θα μπουν μπροστά: αυτό το τελευταίο, λένε, αποδείχθηκε από την εκλογή νέων υποψηφίων (όπως η Αθηνά Λινού που ανακηρύχθηκε υποψήφια… μία μόλις ημέρα πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου) και από τη «βιτρίνα» του κόμματος, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της νέας Εκλογικής Επιτροπής και, κατά κοινή ομολογία, έχει καταγράψει θετική παρουσία.

Το πώς εννοεί ο κ. Τσίπρας τη διαβεβαίωση «θα είμαι μάχιμος» μένει να φανεί σε ύστερο χρόνο, καθώς, κατά τις πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να αλλάξει πολλά ακόμα και στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, με νέο ηγετικό επιτελείο πέριξ του προέδρου.

Στήριξη Γαβριήλ χωρίς… «δαχτυλίδι διαδοχής»

Προς το παρόν, όλα τα σφυριά «βαρούν» για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Η δημόσια δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι είχε αποχωρήσει από το κόμμα το φθινόπωρο του 2015 και δεν είχε καμία συμμετοχή στα δρώμενά του τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το μήνυμα του κ. Σακελλαρίδη έχει αποδέκτες όσους απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για διάφορους λόγους, αλλά παραμένουν στον αριστερό-προοδευτικό χώρο και αντιλαμβάνονται το διακύβευμα της Κυριακής: με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ζωντανός ο κοινός σκοπός σε συνθήκες ασφυκτικής παντοδυναμίας της ΝΔ.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί «κάποιο ρόλο», δίνοντας προκαταβολικά απάντηση σε όσους βλέπουν στο πρόσωπό του έναν από τους διαδόχους του κ. Τσίπρα (με άλλες φήμες να φωτογραφίζουν την Έφη Αχτσιόγλου για αυτό τον ρόλο).

Ο ίδιος επισημαίνει άλλωστε την ανάγκη «να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ -στην πιο κρίσιμη καμπή του- τα αναγκαία συμπεράσματα για το πώς τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι και πώς μπορούν να εξελιχθούν αλλιώς. Κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα με την απαραίτητη τόλμη».

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε, με δικό του μήνυμα, τη στήριξη του κ. Σακελλαρίδη, ερμηνεύεται ως απόδειξη ότι οι δύο τους είναι «σε συνεννόηση» και δεν υποκρύπτεται «δαχτυλίδι διαδοχής»…

Η «απάτη» της ΝΔ με την «κρυφή ατζέντα»

Σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, αξιοποιώντας τις δηλώσεις των Θεόδωρου Σκυλακάκη και Άκη Σκέρτσου, σύμφωνα με τις οποίες οι προεκλογικές υποσχέσεις τους δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο, αλλά «θα ενταχθούν».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ευθέως για απάτη, τονίζοντας: «Αν ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ή κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι "το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρεμασμένο στον αέρα και ακοστολόγητο", θα ήταν πρώτη είδηση παντού».

Εξειδικεύοντας τα ψέματα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν:

  • Οι προβλεπόμενες προσλήψεις στο Δημόσιο αφορούν αποκλειστικά αντικαταστάσεις συνταξιοδοτήσεων, όπως παραδέχθηκε χθες ο Θάνος Πλεύρης για το ΕΣΥ. Τούτο σημαίνει, λένε, ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας θα παραμείνει σε κατάσταση κατάρρευσης, χωρίς καμία απολύτως ενίσχυση. Πόσο μάλλον που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται μείωση του πραγματικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 730 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει είτε μείωση των πραγματικών μισθών είτε μείωση του προσωπικού.
  • Μέσα από το Μεσοπρόθεσμο, επίσης, περνάει η περαιτέρω μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και η συνέχιση της αισχροκέρδειας που κατατρώει το εισόδημα.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σημαίνει οριστικό εξοστρακισμό τους από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς τέρψιν 20 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα μοιραστούν τα 32 δισ. με πλήρη αδιαφάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v