Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε ποτέ συμπλήρωμα των πολιτικών αντιπάλων

“Θα φέρουμε ξανά την προοδευτική παράταξη στη διακυβέρνηση του τόπου, πάμε μαζί μέχρι τη νίκη”. Όχι ψήφος-λευκή επιταγή στον κ.Μητσοτάκη, το Μεσοπρόθεσμα είπε την αλήθεια. Ενέπλεξαν τη Θράκη με θράσος, ψέμα και ΕΥΠ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε ποτέ συμπλήρωμα των πολιτικών αντιπάλων

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή δεν είναι ζήτημα κομματικής σκοπιμότητας, αλλά ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας και δημοκρατικής κανονικότητας. Διότι αυτές οι εκλογές θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την τελευταία προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα (την αυλαία τη ρίχνει αύριο από τη Θεσσαλονίκη) στην οποία κυριάρχησαν τα μεγάλα διλήμματα για την επόμενη ημέρα. Κυρίως, η ανάγκη να μην πάρει “λευκή επιταγή ο κ.Μητσοτάκης”.

Με την ακόμα πιο ηχηρή (και δις διατυπωμένη) δέσμευση ότι “από Δευτέρα θα είμαστε πάλι μαζί” διότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι ο εκφραστής της ελπίδας των λαϊκών στρωμάτων, όχι κόμμα διαμαρτυρίας ή κόμμα-συμπλήρωμα όπως το ΠΑΣΟΚ του 2012”.

“Θα φέρουμε ξανά την προοδευτική παράταξη στη διακυβέρνηση του τόπου, πάμε μαζί μέχρι τη νίκη”, ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση του.

Η αλήθεια είναι στο Μεσοπρόθεσμο

“Αυτοί μιλάνε για κόστη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές”, τόνισε πριν αναφερθεί διεξοδικά στα δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ενώ αναδεικνύοντας τον παράγοντα “δημοκρατία”, έθεσε σε αντίστιξη: “το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος απέναντι στο κράτος της ιδιοτέλειας, του ρουσφετιού και της διαφθοράς, το παρακράτος του Μεγάλου Αδελφού που θα στηθεί ακόμη πιο ασύδοτο και ανεξέλεγκτο”.

Όπως σημείωσε:

- Το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Σε αυτό δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Αντιθέτως προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού.

Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν.

Με δυο λόγια το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου και στασιμότητα των μισθωτών του ιδιωτικού.

Περεταίρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, και ιδιαίτερα του ΕΣΥ.

- Το δικό μας όραμα είναι μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
* Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες.
* Μιας χώρας και μιας οικονομίας όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών.
* Μιας χώρας όπου οι πολίτες της δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο.
* Μιας χώρας ανθρωπιάς που θα φροντίζει όλους τους ανθρώπους της, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.
* Μιας χώρας που κάθε πολίτης θα έχει μπροστά του ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους,
* Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Με εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για τη δουλειά τους, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

Όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη.

Όπου ένα νέο ζευγάρι θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά όποτε το επιθυμεί γιατί θα έχει στήριξη από τη Πολιτεία να μείνει σε προσιτό οικονομικά σπίτι, να δουλέψει με αξιοπρεπείς μισθούς, να στείλει σε δημόσιους βρεφικούς σταθμούς τα παιδιά του.

Όπου ένας νέος αγρότης θα μπορεί να μείνει στην ύπαιθρο, με εφόδια και στήριξη για να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Όπου ένας άνθρωπος με αναπηρία θα ζει, θα εργάζεται, θα ψυχαγωγείται και διασκεδάζει όπως κάθε άλλος.

Μιας χώρας που οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς δεν θα καθορίζονται κατά τη γέννηση του.

Από το αν γεννήθηκε πλούσιος ή φτωχός, στο κέντρο ή στη περιφέρεια.

Αλλά θα είναι για όλους ανοιχτοί και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τη προσπάθειά του.

Στη Θράκη με θράσος, ψέμα και ΕΥΠ

Ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να κάνει εκ νέου αναφορά στην επιλογή του κ.Μητσοτάκη “να ρίξει στην εκλογική αρένα, ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της Θράκης και της μειονότητας”.

Όπως τόνισε: “Με εργαλείο το θράσος, το ψέμα και την ΕΥΠ, που την μετέτρεψαν σε εργαλείο εξυπηρέτησης κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων, δεν δίστασαν ακόμη και να γυρίσουν τη χώρα στα μονοπάτια του διχασμού, λες και βρισκόμαστε στην ΕΡΕ, στην περίοδο του εθνικού διχασμού. Μας είπαν εθνική εξαίρεση, χαρακτήρισαν μειοδότες τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους μας”.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα δε, την κίνηση του κ.Μητσοτάκη “να στείλει την κ.Μπακογιάννη στη Θράκη όχι για να ενώσει, αλλά για να διχάσει, να απειλήσει: αν δεν ψηφίσετε σωστά θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια, ήταν το μήνυμα σε κάθε ψηφοφόρο, όχι μόνο της περιοχής”.

Με αφορμή τη σπουδή της ΝΔ να ανοίξει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος “με συναίνεση τουλάχιστον άλλου ενός κόμματος”, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε “στο ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη που έσπευσε να προκαταβάλει τη σύμπραξη του στην αλλαγή του άρθρου 16” για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v