Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η συζήτηση για την «επόμενη μέρα»

“Θα είμαι παρών, δεν φυγομάχησα σε χειρότερες στιγμές αλλά δεν συνηθίζω να κάνω χοπ πριν πηδήξω το χαντάκι”. “Κανένας άλλος πρωθυπουργός, πλην του κ.Μητσιοτάκη, δεν΄θρακοποίησε’ μία εκλογική αναμέτρηση”.

Τσίπρας: Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η συζήτηση για την «επόμενη μέρα»

“Δεν θα προδικάσω την ‘επόμενη ημέρα’ πριν δω το εκλογικό αποτέλεσμα την Κυριακή”. Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ερωτηθείς για τις μετεκλογικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για την δική του πορεία.

“Έχουμε συλλογικές διαδικασίες. Θα είμαι παρών, δεν φυγομάχησα σε χειρότερες στιγμές. Θα καταθέσω τις απόψεις μου και το σχέδιο μου για να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας η προοδευτική παράταξη”, πρόσθεσε.

Ενώ στην παρατήρηση ότι είναι πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια και την Κυριακή θα μετρήσει τρεις ήττες σε εθνικές εκλογές, επανέλαβε μεν ότι δεν μπαίνει σε μία τέτοια συζήτηση δύο ημέρες πριν τις εκλογές, χρησιμοποιώντας ωστόσο μία έκφραση που αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα: “δεν συνηθίζω να κάνω χοπ πριν πηδήξω το χαντάκι”…

Ιστορική ήττα της απλής αναλογικής

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ευθέως ότι “η απλή αναλογική υπέστη ιστορική ήττα” και εκτίμησε ότι “θα κάνουμε πολλές δεκαετίες να ξανασυζητήσουμε για άλλο εκλογικό σύστημα”.

Για την εξέλιξη επέρριψε την βασική ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Το ταγκό της συνεργασίας είναι για δύο. Ενώ εμείς τείναμε χείρα συνεργασίας στη βάση των προγραμμάτων μας, είχαμε διαρκή άρνηση από το ΠΑΣΟΚ που κοιτούσε να κόψει το χέρι που τους τείναμε”.

Σ΄αυτή την αποτυχία απέδωσε τον “κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου” και το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αναδεικνύοντας συνεχώς την ανάγκη να “μιλήσει” αλλιώς η κάλπη της Κυριακής.

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει αλλά και ποιος θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων, ώστε να μπει φραγμός μέσα από τη Βουλή στα σχέδια του κ.Μητσοτάκη”.

Ερωτηθείς για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις κατηγορίες περί “τοξικότητας”, ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στη στάση της ΝΔ επί δικής του κυβέρνησης.

“Ο λόγος της ΝΔ ήταν πολύ πιο τοξικός από όσο κατηγορούν εμάς. Ο κ.Μητσοτάκης με κατηγόρησε ότι πρόδωσα την Μακεδονία για τις συντάξεις και ότι υπέγραψα 4ο μνημόνιο όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια”, είπε.

“Ότι εξήγγειλε ο κ.Μητστοτάκης είναι στον αέρα”

Για την μετεκλογική κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας, προέβλεψε με βεβαιότητα πως “ό,τι έχει εξαγγείλει ο κ.Μητσοτάκης είναι στον αέρα” παραπέμποντας στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο.

“Να δηλώσει ανοικτά ο ίδιος αν θα επικαιροποιήσει το Μεσοπρόθεσμο”, απάντησε στην παρατήρηση ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε χθες για επικαιροποίηση.

“Για να κάνεις κοινωνικές δαπάνες πρέπει έχεις φορολογικά έσοδα. Ο κ.Στουρνάρας είπε προ ημερών ότι έχουμε φορολογικές δηλώσεις ύψους 80 δισ ευρώ αλλά κατανάλωση 160 δισ ευρώ”, ήταν η απάντηση στην παρατήρηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλου περί φοροδιαφυγής των οδοντιάτρων.

Ο κ.Τσίπρας μίλησε, εκ νέου, με σκληρή γλώσσα στην επιλογή του κ.Μητσοτάκη “να θρακοποιήσει την εκλογική αναμέτρηση” ρίχνοντας στην αρένα το ευαίσθητο θέμα της μειονότητας στη Θράκη.

“Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν εργαλειοποίησε την ΕΥΠ και δεν ανέδειξε ως εκλογικό διακύβευμα τη μειονότητα”, είπε.

Και πρόσθεσε με νόημα: “Ξέρετε πόσες καταγγελίες έφταναν στα χέρια μου όταν ήμουν πρωθυπουργός; Το κόμμα της κ.Μπακογιάννη, όταν κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές (του 2012), πήρε πανελλαδικά 2,5 πανελλαδικά και 18% στη Ροδόπη. Είπαμε εμείς κάτι τότε;”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v